Hot!

Sedan jag för 16 dagar sedan skrev mitt inlägg om hur kritisk jag är till att de poliser som för skitlöner orkar upprätthålla ordning på våra gator ska få oavbruten pisk för det, har 456 448 personer sett texten.

Fantastiskt. Nästan en halv miljon.

Jag har tagit emot en rad privata mess från poliser runt om i landet som tackat mig och som berättat skräckhistorier om hur de, utan någon som helst backning från sina överordnade, under hot jobbar livet av sig i de slumområden våra högt betalda politiker skapat.

Vidrigt. Vill du ha en sådan arbetssituation?

Naturligtvis instämmer inte alla i mina åsikter och de tycks också tro att jag är en aningslös idiot.

Det är inte helt sant. Under mina 40 år som journalist har jag tillbringat otaliga nattpass med polisen i både Sverige, USA och bland annat Tyskland. Sett verkligheten och deras arbetsförhållanden på nära håll. Svettats under den skottsäkra väst de alltid tvingas bära. Varit riktigt nära att råka illa ut ett par gånger.

Det hade nog varit bra om mina kritiker också hade fått vara med på ett pass eller två.

Min slutsats är fortfarande att jag är djupt tacksam för att någon vill ta skitjobbet att vara polis på gatan i Sverige. I USA har mina polisvänner en helt annan status och respekt, tjänar mer och får ta med sig tjänstebilen hem. Men det viktigaste är att deras överordnade ställer upp bakom dem i varje situation.

Sådärja, alltså är jag fortfarande en aningslös idiot. Varenda kritiker kan – anonymt, förstås – berätta en historia om hur han sett en svensk polis slå en oskyldig 14-årig flicka i huvudet med en batong. Alla har varit på matcher där polisen tagit till övervåld. Alla vet exakt hur man skulle ha behandlat situationerna där människor som angripit oskyldiga och poliser med knivar eller andra vapen, blivit ihjälskjutna.

Alla vet bäst och uppenbarligen har Sverige tusentals potentiella rikspolischefer som vet hur slipstenen ska dras.

Imponerande.

Så för säkerhets skull tar vi det en gång till:

Jag har själv blivit utsatt för ett polisiärt våld som – även om jag i den situationen uppträdde oanat och möjligen korkat – tillfogat mig alldeles för stora skador, då, och sannolikt bestående.

Men: Det finns 20 000 poliser i Sverige och vänligen nämn ett företag med lika många anställda, där det inte finns olämpliga tomtar på lönelistan. Naturligtvis är det värre om det finns en idiot inom polisen än om det finns en ”Ove” till på ett kontor men get real, det är en omöjlighet att sortera ut alla olämpliga från början och förr eller senare försvinner de poliser som inte passar för jobbet. Antingen för att de inte sköter sig, eller för att deras kolleger inte orkar med dem.

Vad har då mina blogginlägg lett till, förutom en massa hejarop?

Hot, förstås.

Bara två, under veckan som gick, men det är illa nog om det nu ska kallas för demokrati och yttrandefrihet, det vi lever i.

Under åren som journalist har jag utsatts för hot tidigare. Människor har ringt och sagt att de ska komma och hälsa bensin över mig och tända på. Min bil har blivit sönderslagen.Någon har kastat ägg på vårt hus och skurit sönder saker i vår trädgård. Under de senaste veckorna har jag fått telefonsamtal från flämtande andhämtningar med oregistrerade kontantnummer.

Människor som tycker att jag ska hålla käft, men som inte törs stå för sin egen åsikt.

Så här skrev en av dem:

”Fuck mesut men alla andra som dina vänner s.k. Samhällets beskyddare har dödat senare år då! Vad säger du om ungdomarna dog för en polisbefäl öppnade en bro här pratar vi en erfaren polisbefäl och inte nån nyutexaminerad polis. Vad säger du om äldre mannen som erfarna poliser avrättade framför hans fru i Husby. Eller ska vi gå in på hur dem trakasserar varje 24/7 ungdomar som inte bor i Östermalm Lidingö osv vad är deras brott att den bor i höga byggnader och inte är svenskar trotts flesta av dem är födda i svenska sjukhus. Så nu gå till dina vänner och ge dem en klapp på axel och säg tack för att ni finns. Men när jag ser dem ger dem i fingret och den dagen kommer när dem får smaka på sin egen medicin. Fuck polisen och dina vänner.”

Jaha. ”Och den dagen kommer när dem får smaka på sin egen medicin. Fuck polisen … ”

Jag är rädd för att denne näthatare har rätt. Om det fortsätter så här, slutar det inte med skottlossningar, eldsvådor och förortskravaller.

Det blir så småningom ett mindre inbördeskrig, på grund av att våra 349 folkvalda riksdagsmän, med en lön på minst 59 800 kronor i månaden vardera, inte törs eller vill öppna käften och ta tag i de riktiga problemen, inte ens dem som de själva skapat.

 

 

 

Ett svar på ”Hot!

  1. Återigen huvudet på spiken, Dag.

    Rättspolitik verkar vara ett ämne som upprör, både på gott och ont.
    Läste igår ett debattinlägg från Beatrice Ask (M), som slog sig lite för bröstet när hon konstaterade att sittande regering tillfört fem miljarder kronor till polisens budget.
    Det är förstås bra.
    Problemet är bara att sittande regering i gott samarbete med den förra regeringen minskade budgeten som faktiskt går till polisiärt arbete genom att avskeda mängder av civilanställd personal som skötte de mindre kvalificerade sysslorna.
    Nu vill samma parti, med Ask i spetsen, ge civilanställda vissa polisiära befogenheter.

    Det får något av ett löjets skimmer när man slår sig för bröstet för att återupprätta saker och tings forna ordning, en ordning som man själv raserat.

    Av en händelse besökte jag en av Stockholms västra förorter under helgen, i arbetet. Det enda övervåld som fanns där, trots att både vi och polisen var på plats, var fem privatpersoner som misshandlade en sjätte person.
    Men det var säkert också polisens fel.

Kommentarer är stängda.