Motvind

Så fort jag börjar diskutera icke-politiskt korrekta ämnen här eller på min Facebooksida Dag Öhrlund Författare, dyker det upp massor av nya gillare och kommentarer här.
Det är oerhört glädjande för mig men gör mig samtidigt djupt bekymrad. Vart är vi på väg om inte vi alla – i ett samhälle som kallar sig demokratiskt – kan diskutera precis ALLA ämnen och bekymmer utan att någon eller några ska riskera att bli kallade allt jag blivit kallad för under årens lopp – rasist, kommunist, nazist, bögälskare, homofob, fascist, anarkist, främlingsfientlig, liberalsvin, judeälskare, antisemit, idiot, snutälskare, batongbög,
Och lite till.
För min del får folk sätta vilka etiketter de vill på mig. Kanske är det ett tecken på deras egen osäkerhet, feghet, oförmåga att själv ställa sig upp i debatten under egen namn och tycka – något?
Och dessutom stå för det, även när det blåser motvind.
Jag tror att vi är inne på en farlig väg om vi i en demokrati bestämmer oss för att bara vissa ämnen ska debatteras, medan andra – och dess tyckare – ska tystas. Historien har visat hur det blir i totalitära stater och en sådan vill jag inte leva i.
Ergo = det är val i år. Maila de partier du är intresserad av. Ställ raka frågor och kräv raka svar, inget svammel.
Trist nog är det inte alls säkert att du får samma svar efter valet som före, men ändå.
Som en riksdagsman uttryckte det inför förra valet: ”Det är olyckligt att väljarna har en tendens att tro att vallöften är detsamma som riktiga löften”.
Ridå.

2 svar på ”Motvind

  1. En mycket intressant fråga du tar upp. Det har ju tyvärr blivit så att ”politiskt inkorrekt” nästan blivit detsamma som att sympatisera med de åsikter som ges uttryck för på till exempel Avpixlat.
    För offentlig debatt och även för diskussioner som förs i privata sammanhang är det viktigt att det är högt i tak; det bör vara kärnan i en demokratis anda. Det måste vara möjligt att ifrågasätta rådande åsiktskoncensus, utan att råka ut för de tillmälen du själv nämner och drabbats av. Du som känd och offentlig person är naturligtvis mer utsatt.
    På mitt jobb, till exempel i fikarummet, blir det ofta en polarisering: å ena sidan åsikter som ligger nära de som åtminstone SD:s svans uttrycker, å andra sidan de åsikter man i dag ska ha som välutbildad medelklass för att inte uppfattas som rasist, böghatare, homofob eller representant för patriarkatet och dess strukturer. Vad jag efterfrågar är mer spretande diskussioner som förekommer till exempel inom forskning (som bland annat är min arena) där de mest vilda idéer kan föras fram och sedan i positiv anda ifrågasättas och därefter förkastas eller möjligen, i en öppen diskussion, modifieras och till slut visa sig vara briljanta. Den attityden skulle samhällsdebatten må bra av!

Kommentarer är stängda.