Bort med tiggarna – fram för jonglörerna!

I går körde jag in till den stora staden och möttes vid infarten av rött ljus.

Plötsligt dök han upp från ingenstans, den unge mannen med käglorna. Framför våra motorhuvar framförde han en snabb och imponerande show som hade platsat på vilken cirkus som helst. Trots hettan, trängseln, köerna och rödljusen syntes alltfler leenden bakom rattarna omkring mig.

Killen bjöd på underhållning av hög klass.

Av naturliga skäl blev showen alltför kort. Jag grävde ivrigt i bilens förvaringsfack och lyckades skrapa ihop tjugofem spänn. Killen pratade ingen svenska och dålig engelska men hans tacksamma leende var internationellt.

Jag hoppas få se honom vid ett rödljus snart igen.

Samma eftermiddag, och i dag, passerade jag åtminstone åtta tiggare på olika platser. På trottoarer, på parkeringar, utanför affärer.

En förfärlig syn.

I Sverige tjafsas det oupphörligen om hur kränkta vi blir för skitsaker och hur förnedrande saker är för oss.

Käften.

Jag kan inte tänka mig något mer kränkande och förnedrande än att ligga på en trottoar och tigga pengar i en skitig pappmugg från McDonalds.

Ryktena är många, en del blir vandringssägner och vänner av ordning har naturligtvis en massa frågor som ingen väl har ett entydigt svar på:

Varför kom tiggarna så plötsligt, och så många? Är det sant att de är organiserade av ryska ligor? Stämmer det att de kan tjäna 230 kronor i timmen svart på att tigga?

Jag har inga svar, men jag tvivlar starkt på att genomsnittstiggaren åker Merecedes, surfar på kvällarna och tjänar tretton tusen svart på en sjudagars tiggarvecka. Lika lite kan jag svara på vem som betalade tiggarnas resor från Rumänien till Sverige.

Jag frågar mina polisvänner. De hävdar att vissa av tiggarna är slavar under ryska ligor som skjutsar runt dem, placerar ut dem och i slutet av dagen snor i princip allt stackarna har lyckats få ihop.

Och att andra är fristående och ”bara” – människor. Fattiga, olyckliga, förtvivlade människor. Som vi låter ligga på gatan i Sverige 2014. Som politikerna blundar för. Som ingen i landets ledning verkar vilja ta på allvar.

Skamligt.

Ingen – varken rumänska tiggare eller någon annan – ska behöva ligga på gatan mot sin vilja. Tiggarna ska bort från gatorna och det är statens ansvar, så enkelt är det. Vi lever i ett land där den typen av hjälpverksamhet finansieras av skattemedel och gudarna ska veta att det inte saknas skatter här, så öppna för fan plånboken och lös problemet!

Nu.

5 svar på ”Bort med tiggarna – fram för jonglörerna!

  1. Hej Dag,
    Du är helt ny för mig. Så trevligt o hitta dig! Jaa de kan tyckas skrämmande att jag inte visste vem du var! Men så är de o nu vet du de!
    Jag såg o läste din artikel på FB som de tagit bort ang. Skittrött på kritiken mot polisen.
    Den var jättebra.
    Nu följer jag din blogg o med nöje o läser de du skriver. För du skriver så bra! Jag menar på de sett du formulerar dig o skriver exakt i dom orden som jag själv skulle önska jag kunde skriva o förklara mig på. (Är helt oduglig på att skriva). Men jag är bra på mycket annat!
    Joo jag ville iallafall säga till dig att de du skrivit om tiggarna igår ochså var bra. De är en svår o känslig fråga.
    Men jag gillar de du skriver. Du är sååå bra. Gillar dig.
    Tack hälsningar J

  2. Du kopplar tiggarna till Ryssland två gånger. Jag tror inte att ”ryska ligor” har nåt alls med tiggarna att göra. De som fått hit tiggarna är nog samma krafter som fått hit massinvandringen.

    Den dagliga hetsen i media mot ryssland började väl på allvar när globalisterna tog sej för att ”skyddsbomba” ihjäl civilbefolkningen i Libyen, sno oljan och installera sina tränade kriminella terrorister som ny regim.

    Liknar det man gör mot Ukraina nu. Fast det får vi förstås inte läsa om i tidningarna, för alla tidningar ägs av globalisterna.

    • Hej Niklas!
      De kopplingar jag gör till ryska ligor gör jag på uppgifter jag fått från svensk spaningspolis, inget annat.

      Bästa hälsningar,
      Dag

Kommentarer är stängda.