Släng skit på snuten, bara – allt är deras fel!

Varenda student som läst så mycket som ett par timmar psykologi på gymnasienivå känner till fenomenet projicering. Istället för att ta tag i sina egna problem, eller åtminstone de riktiga problemen, projicerar man över hela problemställningen på någon eller något annat.

Det är enklare. Och mindre smärtsamt.

Fenomenet aktualiseras efter de senaste dagarnas oroligheter vid Svenskarnas partis torgmöten i Malmö och Göteborg. Framförallt det i Malmö.

Alltså: Några förvirrade tomtar som knappast representerar en promille av folkets åsikter, begär – och får i demokratins namn – tillstånd att tala på offentlig plats. Om det stannat vid det, och alla som hade en avvikande åsikt hade stannat hemma och bojkottat nazisterna, så hade ingenting hänt och de förvirrade hade fått frysa ikapp med sina absurda budskap där i Malmö.

Istället begav sig hundratals motdemonstranter (uppgifterna om antalet varierar kraftigt) till platsen. Några av dem var maskerade. Någon hade med sig ett barn med skidmask på (värt att fundera över – vem i helvete tar med sig ett litet barn till en demonstration som i hög grad riskerar att bli våldsam?!).

Och så bröt helvetet loss.

Resten har ni läst om i tidningarna. Polisen anklagar demonstranterna för att ha kastat gatstenar, frätande ammoniak och gudvetvad. Några demonstranter blev överridna av polisens rytteri, en ung man blir påkörd av en polisbil.

Summering: Är resultatet av dessa möten det nazistvänliga partiets fel? Nej. Är det motdemonstranternas fel? Absolut inte.

Det är förstås, som vanligt, snutjävlarnas fel!

Om du regelbundet läser det jag skriver så vet du att jag generellt är mycket positiv till polisen (jag är den förste att erkänna att det naturligtvis finns idioter inom en organisation med 20 000 anställda och att de ska rensas ut, men vilket företag har inte idioter på lönelistan?). Under 40 år som journalist har jag vid det här laget gjort så många ride alongs i polisbilar i Sverige och andra länder att jag inte längre kan räkna dem. Däremot har jag förstått att man som yngre genomsnittspolis i storstad – oavsett land – lugnt kan räkna med att efter ett pass komma hem med en uniform befläckad av blod, urin, spyor, hepatit och lite annat smått och gott. Att man under sina åtta arbetstimmar inte bara blivit kallad för snutjävel, mässingsbög, nazistsvin och as utan också fått se sin beskärda del av trasiga människor, små gråtande barn i misär, misshandlade kvinnor, blodiga trafikoffer, narkomaner utan hopp, psyksjuka utan hem och allt annat vi soffsittare helst glömmer bort när vi ser på Idol. Dag efter dag, natt efter natt klarar sig snutarna med detta, om de har tur. Om de har otur får de på käften, blir hotade eller i värsta fall beskjutna. Under en vanlig arbetsmånad utsätts de för så många kränkningar att en vanlig anställd skulle ha fått sitt fackförbund att gå i taket och arbetsgivaren stenad och hängd.

Men – de är ju snutar. Så de kan minsann äta skit. Och glöm aldrig att de själva har valt, de dumma jävlarna.

De dumma snutjävlar som ingår i min vänkrets – och de börjar bli många numera –  är några av de rakaste, schysstaste, vänligaste och mest hjälpsamma människor jag träffat i mitt liv. De har gjort sitt yrkesval – för att använda en klyscha – för att de vill göra skillnad, vill jobba för ett bättre samhälle (för halva lönen, eller mindre, av vad våra folkvalda kostymnissar har). Många av polisvännerna har fortsatt i yrket i fyrtio år utan att tappa tron på människor, vilket för mig är obegripligt. Efter att ha sett vad jag sett under deras arbetspass, hade jag gett upp efter en vecka eller så.

Jag ska avslöja en hemlis för dig: Poliser är också människor. Med tankar, filosofier, känslor, drömmar, tårar och barnbarn. Bland dem finns leksaksbilssamlare, hundälskare, amatörförfattare, centerpartister, vinprovare, golfspelare, grönsaksodlare, historienördar, korsordslösare och mopedister.

Människor, du vet.

Men – det finns en skillnad. Du, jag och många andra kan komma undan med misstag på jobbet. Vi gjorde lite för lite, lite för mycket, eller lite fel. Och kom undan med det.

Inte snutarna. Allting, inte minst i stressade och farliga situationer med våld eller hot inblandat, ska skötas perfekt, minutiöst och efter regelboken i varje sekund.

Mänskligt? Rimligt? Vettig kravspecifikation? Ja, om det gäller robotar. Inte människor med adrenalin, rädsla, skräck. Som du och jag.

Så här skriver en av mina polisvänner på Facebook efter kravallerna i Malmö:

”Upprörande hur vi poliser ljuger. Det var ju inte gatsten de stackars ’motdemonstranterna’ kastade mot polisen (i självförsvar?). Det var ju bara sten. Bara sten? Aha, jamen då är det ju okay. Eller?

Jag är så oändligt trött på smutskastningen av dem som sköter sitt jobb att försvara demokratin. Ska vi ha yttrandefrihet? Eller ska vissa, utvalda åsikter förbjudas? I så fall, vem bestämmer vilka? Låt höra, ni som vet allt?

Evelyn Beatrice Hall (inte Voltaire), skrev: ”Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det.” Precis så måste jag som polis tänka när jag skyddar nazister, anarkister, kommunister, islamister eller vad det nu kan vara för -ister som tycker annorlunda än jag.

För nästa gång kan det vara jag som tycker annorlunda än du och vill uttrycka min åsikt offentligt.”

Bättre än så kan jag inte uttrycka det. Tack, Bosse.

Och du som läser det här – läs Bosses sista rader en gång till.

Tack.

Och – en sista tanke: Vill du leva i ett samhälle när de inte kommer, snutjävlarna alltså, när det hänt dig eller ditt barn något?

 

 

82 svar på ”Släng skit på snuten, bara – allt är deras fel!

  1. Tack Dag. Jag har de senaste dagarna skämts över att ha varit polis. Varit polis tills helt nyligen i Malmö till och med. När jag läser dina rader känner jag hur stoltheten för, som du skriver, mina nästan fyrtio år i yrket, kommer tillbaka. Samtidigt känner jag besvikelse för att chefer inte varit mer noggranna och sanningsenliga med detaljerna. Detta ger onödigt bränsle till alla belackare. Sedan är det precis som du skriver, det finns goda poliser och det finns dåliga samtidigt som vi har den polis som samhället tillåter, formar och ger förutsättningar för.

  2. Hej Dag.
    Jag håller fullständigt med om att det finns rötägg inom alla yrkeskårer och även i samhället för övrigt.
    Det jag inte förstår är varför polis så gärna använder sitt tjänstevapen?
    Och varför kastar sig en hoper poliser över en enda gärningsman, vad har poliserna för utbildning i ren närstrid?

    Felet som jag ser är att journalister gärna vältrar sig i våld och elände, det gör att våldsverkare får uppmärksamhet, vilket precis är syftet med handlingen.
    Det mesta av det s.k. nyhetsflödet är enbart baserat på krig, våld och olyckor.
    Kan det vara så att journalister har fallit i fällan för dessa individer, och förmedlar deras budskap, det där med psykologi kanske även skulle appliceras på journalister.

    Hela vårt samhälle är uppbyggt på skrämselpropaganda, vi ska veta vår plats annars kan det gå illa och ryssen står vid gränsen till Sverige.
    Klart att poliser vill skrämma människor till lydnad, hur skulle ett land se ut om det fanns människor som tänkte fritt.

    • Tack för din kommentar. Jag tror dock knappast att vi i Sverige har ett knippe skjutglada poliser som drar vapen vid första bästa tillfälle…

      • Nej vapen glada poliser har vi har i USA dar jag rakar bo. Fast tjanstevapnet har forstas till mycket stor del ersatts av den ska ”tasern” vilken rekomenderades av mina egna bla kladda hjaltar har i Burlington, VT. Inget blod, inga svara skottskador, men en tok kan likval pacifieras snabbt och effektivt ifall det kommer till det.

    • Ju fler personer som gemensamt gör ett ingripande ju mindre risk att någondera part kommer till skada (till en viss gräns). Att ingripa en mot en som i en ädel envig är något som passar i en ring eller roman.

  3. Tack Dag – bland de bästa jag läst de senaste dagarna. Efter söndagens kaotiska arbetspass för mina kollegor så har jag från alla håll fått höra hur uselt vi (polisen) skötte det. På radion har det talats om ”övervåld”, tidningarna har svämmats över av olika kritiska åsikter. Tv:n har jag inte tittat på – jag har istället ägnat min tid till att göra något som ger energi och framtidstro… Jag förstår inte varför vi inte kan få en nyanserad debatt om polisens arbete, men det är väl enkelt att ge sig på den som inte går till motangrepp.

    • Det är också lätt att hacka på dem som blir beordrad att gå in i farozoner. Som jag skrev – vad ni än gör så gör ni fel. Lätt att konstatera från radhussoffan!
      Tack för din kommentar, Minna!

    • Jag är helt säker på att den dag de som kritiserar er orättvist och spyr galla själva blir utsatt för våld av någon tokskalle de inte kan försvara sig mot och känner sig rädda och försvarslösa..den dagen är de väldigt glada att ni poliser finns och kommer till undsättning. Själv har jag fått hjälp när jag behövt (och lagen gjort det möjligt) och är oerhört tacksam för det och när jag varit på fel sida lagen har jag blivit bemött korrekt och oftast med värme och vänlighet – trots att det är jag som brutit mot lagen. Då skulle det var enkelt för polisen att vara spydig och elak, men inte då – lika vänliga ändå. Det var jag mycket glad för – jag kände mig dum nog ändå som jag valt att handla.

  4. All heder till dig Dag för denna artikel. Det är verkligen beklämmande att se allt obefogat hat som riktas mot polisen. När till och med seriösa dags- och kvällstidningar hakar på denna totalt snedvridna smutskastning av polisen blir jag på riktigt orolig över vår journalistkår. Man måste kunna vara proffsigare än så här.

    Tack för att du återställde mitt förtroende!

  5. Bra krönika, men min uppfattning är att det svenska folket står bakom polisen gällande det här och många andra frågor som de har kritiserats för (läs det s.k. romregistret m.m).

    Min fråga till dig är hur kommer det sig att journalister, dina fd kollegor så totalt obehindrat får använda media som ett instrument att kasta skit på polisen? Har det alltid varit så, om inte, när och varför vände detta? ….eller du kanske inte håller med mig…

    • Såklart menar jag, varför får vänsteraktivisterna använda media som ett instrument att kasta skit på polisen? (freudiansk felsägning)

    • Johan, jag önskar att jag hade ett korrekt svar, det har jag dessvärre inte.
      Men jag har en teori: I tider av vikande upplagor ökar desperationen i mediahusen. Det handlar om att sälja lösnummer, annonser, banners till varje pris. Det enda sättet att sälja annonser är att visa på en stor läsekrets. Braskande rubriker säljer lösnummer och ger klick på nätet.
      Rubriken: POLISEN SKÖTTE SIG UTMÄRKT VID DEMONSTRATION – delade ut godis till barnen! säljer tyvärr inte en tidning…

      • Intressant det där att goda nyheter inte säljer. Säljer inte goda nyheter eller gillar media att manipulera oss in i konflikter? Inte vet jag, men under tiden jag arbetade på förskola hände det en del tråkiga saker i bostadsområdet ikring….och vad det skrevs och vad det överdrevs! Frågorna hopade sig: ”Vad ska samhället ta sig till med dessa omöjliga bråkstakar som bor i förorten?” För att inte tala om alla faktafel…..jag blir trött bara jag tänker på eländet.

        När vi ringde och berättade att vi var många i området som jobbade på att göra bra saker tillsammans, dagiset utvecklades och vi hade toppenföräldrar som ställde upp i alla väder…då var inte media intresserade. Inget som skulle hjälpa upp situationen var de intresserade av och det är nog lika för er….det är bara katastrofer och hets som är deras intresse. Tyvärr, tyvärr 🙁

        Jag är övertygad att media med den stora makt de har skulle kunna påverka på ett bra sätt om de bara ville. De skulle kunna påverka väldigt starkt om de visade människors godhet och hjälpsamhet mot varandra. Ser vi varandra som medmänniskor som är vänligt stämda mot varandra ökar solidariteten och människor vågar prata, skratta, hjälpa och ingripa. Nu är många helt förfärade och törs knappt röra sig ute ensamma eftersom media framställer det som att det är vardagsmat med våldtäkter, misshandel och övergrepp och att vi alla löper stor risk så fort vi sticker näsan utanför dörren. Inte ens polisen kan man lita på skriver dom – polisen kastar sig oprovocerat över vilken fredlig människa som helst. Det stämmer inte alls.

        Man ska ha en himla otur om man ska gå ut en kväll och bli misshandlad eller våldtagen, För att inte tala om hur sällan det är polisen ingriper på nåt dåligt sätt. Polisen kan man lita på i Sverige – (undantaget vissa rötägg). Var trevlig och följ polisens uppmaningar så går det bra – klart polisen gärna pratar med nån som är trevlig…knappast att dom kastar sig över en om man inte provocerat ordentligt.

        I själva verket är samarbete och hjälpsamhet mycket, mycket vanligare irl än våld. Så många knepiga situationer jag varit i under mitt liv och fått hjälp (när det varit lika lätt att jävlas med mig) så har jag svårt att tro människor om annat än gott i princip. Visa goda människor som förebilder, ta fram de goda glada nyheterna så är jag övertygad att samhället blir vänligare och fredligare.

  6. Tyvärr är våra chefer inom polisen alldeles för fega för att offentligt våga stötta den poliskår som man faktiskt representerar och som gör sitt bästa efter de spelregler som de är satta att följa. Som polis får man ju inte välja vilket jobb, vilken situation samt vilka personer du möter. Cheferna vågar inte ta bladet ifrån mun utan gömmer sig i stället bakom sitt skrivbord. Detta tror jag är en av de springande punkterna i att kritiker mot polisen blir ensidig. Det är i vart fall den erfarenhet som jag har, fast jag har ju å andra sidan ”bara” 24 år som polis. Stolt är jag däremot över allt bra arbete som utförs runt i landet.

    • Jag är rädd för att du till stor del har rätt när det gäller cheferna, åtminstone vissa av dem. Och det är illa, riktigt illa.

    • Jag har så svårt att förstå att många kritiserar polisen som jobbar på gatan för saker som politikerna är ansvarig för. Vill man ändra lagar borde man vända sig till politiker. Att kasta sten på poliser och andra i demonstrationer är rena rama vansinnet, mordförsök skulle jag kalla det…och att påstå att man gör det för att skapa ett jämlikt och gott samhälle låter som rena tvärtomspråket i mina öron. Vill dom slåss borde dom stå för det och inte komma med en massa skitprat för att rättfärdiga det som inte går att rättfärdiga.

  7. Tack, för alltid nyanserade inlägg & det stöd du ger oss poliser!
    Önskade att fler personer inom media kunde se båda sidor & förhålla sig vettigt till det istället för att hela tiden försöka sensationsjournalistik!
    Du gör stor nytta!

  8. Skillnaden i ditt haltande exempel är att om jag gör fel på mitt jobb händer inget, en rapport kommer fel eller ett möte missas.

    När polisen gör fel som i lördags riskerar människor att dö.

    Du skriver att du är journalist, du borde kanske sluta göra ridealongs med dina kompisar poliserna så du hittar tillbaka till det där magiska begreppet objektivitet. För du verkar ju kunna ursäkta precis vilket beteende som helst, bara utföraren har uniform.

    Polisen ska granskas sinnesjukt hårt, det är ett måste med tanke på den makt varje enskild polis anförtros med. Kan man inte leva upp till det smått omänskliga kravet så bör man byta yrke. Hade vi diskuterat en läkare som orsakade att 5-6 personer sattes i livsfara hade det inte varit något snack, då utreds det grundligt av oberoende personer.

    Men så fort polisen gör fel kommer ursäktarna och ”snutkramarna” i media och dödar varje uns av kritisk granskning.

    Alla är så snabba att lyfta fram att poliskåren dras med ruttna äppeln (som alla andra kårer gör), ha då lite ballar och självsanera säger jag. Varför markerade INGEN av kollegorna mot de aggressiva herrarna bland poliserna som dolde sina hjälmnummer? Varför reagerade ingen på mannen som puttar ut en demonstrant framför hästarna? Varför vill ingen peka ut de ansvariga för romregistret?

    • Martin,
      Du skriver: ”Om jag gör fel på mitt jobb händer inget.”
      Därmed är jag till att börja med tacksam för att du inte verkar ha en position som påverkar andra människors liv.
      För övrigt har du rätt i att polisen, som alla myndigheter, ska granskas, att myndigheten ska självsanera och att missbruk ska utredas grundligt.
      Den ”magiska objektivitet” du eftersöker lär vara svår att finna och du bör nog kräva den av de riksmedia som rapporterar direkt från nyhetshändelserna.
      Jag håller, efter att ha läst helsidor om polisbrutalitet i Malmö, knappast med dig om att polisen inte granskas och framförallt inte om att det är ”snutkramare” som gör det.
      För övrigt känner jag knappast till ett bättre sätt att följa polisens arbete än att sitta i en snutbil.
      Det tänker jag fortsätta med.

      • Visst är det ett problem att poliser håller varandra om ryggen även när fel begåtts – det är vanligt inom alla yrkesgrupper, tråkigt nog. Samtidigt är det ett resultat av att media och andra ropar på blod så fort ett fel begåtts. Om situationen utreds (av opartiska(, man drar lärdom utan att krossa den ”skyldiges” liv tror jag att det skulle gå framåt och att behovet att försvara sina arbetskamrater inte skulle bli så starkt. Nu gör någon ett fel (inte dödligt allvarligt) och konsekvensen kan bli – även av små fel – att hängas ut med namn och bild på huset eller barnen och på det mista jobbet för nåt som kanske varit omöjligt att förutse och åtgärda, eller för att man missbedömt nåt och tagit fel beslut. Till och med det som sker på ens fritid kan kosta en jobbet -i synnerhet om man råkar lägga ut det på sociala medier. Förståelse och god vilja saknas det i dessa tider, är man inte perfekt kan vad som helst hände. …..det som förr skrattades lite åt betraktas nu ofta som värsta oförlåtliga synderna. Det är inte lätt att göra rätt i alla väder. Gör man allvarliga fel ska det få konsekvenser, men rimliga såna….att krossa nåns liv för ett misstag är omänskligt.

    • Varför var det ingen av de ”schyssta” demonstranterna som reagerade när en maskerad person bredvid börjar kasta sten och annat mot polisen? Varför har ingen av demonstranterna ”ballar att självsanera” bort rötäggen? För gör du inte det så riskerar du att förknippas med rötäggen själv om du inte går från platsen. Ilskan borde inte vändas mot polisen utan mot den personen som kastar första stenen.

      Du verkar både snedvriden och partisk i din analys. Vad hade du själv gjort om du varit polis på plats? Hur kan du begära att polisen ska ”samtala” med någon som skriker fula ord och begår våldshandlingar.

      • Bra talat 🙂 Håller helt med dig. Meddemonstranterna borde ingripa mot våldsamma egotrippare – inte försvara våldet. Och det görs också ibland. Det diskuteras hetsigt på ex fb och det är inte många som tycker att våld är bra taktik..tvärtom….vi som talar för och genomför fredliga demonstrationer är i klar majoritet.

  9. Så trevligt att vi är överens om att polisen behöver granskas hårdare. Frågan är då varför en sådan granskning inte sker? En polisforskare och aktiv polis som skånskan intervjuade (tyvärr har jag tappat hans namn, men du känner säkerligen till honom iaf) beskriver att det är ”Modell 1A” att anmäla sig själva, vänta några månader och sedan lägga ned utredning för att sedan referera till nedläggningen som bevis för att inget har gått fel till?

    Jag har så vitt jag vet inte nämnt något om min syn på ”riksmedia”. Jag diskuterade hur du behandlar ämnet i detta inlägg och inget annat. Det känns för mig i sammanhanget fullständigt orelevant vad vinstdrivande, lösnummerssäljande kvällstidningar gör, eftersom de alltid drivs av populism. Eller du kanske inte har större journalistisk integritet än att kunna hålla jämna steg med de praktikanter som plitar ihop majoriteten av dravlet som kvällspressen spottar ur sig.

    Och vad menar du att konsekvenserna av medias granskning har blivit eller ens kommer bli? Vilka förändringar och förbättringar kan vi förvänta oss att se utifrån detta? Samma polisforskare som jag refererade till ovan beskriver ju att polisen är notoriskt dålig på att lära sig av erfarenheter, att det finns en stark kultur av att avisa kritik och stöta bort poliser inom organisationen som vågar kritisera kollegor. Jag tror både du och jag vet att inte ett skit kommer ändras, att samtliga poliser kommer frias från misstanke och att vi på nästa demonstration kommer se samma osäkra och aggressiva beteende från allt för dåligt utbildade och allt för få poliser.

    För det är ju sanningen om någon sådan finns i den här situationen. Våra poliser i Sverige är dåligt förberedda för sina arbetsuppgifter, har alldeles för dålig ledning och verkar hopplöst fast i någonslags ryggdunkande internbeskyddande atmosfär där man ser varje uns av kritik som ett enormt påhopp. Men det misstänker jag att du i rädsla över att kränka dina kompisar inte kommer vilja erkänna..

    Fortsätt du åka polisbil, det gör mig detsamma. Ber du snällt så kanske de sätter igång blåljusen nästa gång, det kan ju bli ett spännande inlägg i framtiden. Men beklaga dig då inte när människor med något högre kapacitet finner dina inlägg banala och hopplöst onyanserade 🙂

    • Bäste ”Martin”,
      För det första arbetar jag inte längre aktivt som journalist i de sammanhangen du antyder, därför har jag heller inga svar på de flesta av dina frågeställningar.
      För det andra tycker jag att det är är meningslöst att föra långa debatter med människor som är anonyma och därmed inte står öppet för sina åsikter.
      För det tredje: Din bedömning om att jag har en ”lägre kapacitet” samt att du finner mina inlägg banala och hopplöst onyanserade får mig dels att undra hur det kommer sig att du med en betydligt högre kapacitet kan ägna tid åt dem, dels att känna att fortsatt diskussion är tämligen lönlös.
      Ergo: Lycka till med samhällskritiken!

      • Jag brukar inte kommentera överhuvudtaget men… tack för ett bra blogginlägg (jag är inte polis, men högaktar deras insatser i allmänhet) och tack för ett klockrent svar till Martin.

  10. Nej, jag förstår att det är bekvämare att fortsätta sitta i ditt luftslott och blunda.
    Är detta en inställning du alltid haft till journalism eller har du lagt till dig med denna bekväma blinda fläck på senare dar?

    Tack för din lyckoönskan. Det är ibland både kämpigt och obehagligt att kritisera dem med all makt när man själv inte har någon. Ofta känns det som att man jobbar i permanent motvind och som att man slåss med berg. Men jag har ju som ung tiden på min sida så än har jag inte gett upp hoppet!

    Jag tror ärligt talat aldrig jag kommer besöka din blogg igen, jag föredrar min läsning lite mindre tillrättalagd.. Men lycka till du med!

    • Det är inte bekvämt att kritisera makten, men desto viktigare att man kritiserar den som kritiseras bör och hylllas den som hyllas bör. Jag ser polisen som en statens våldsmonopol och som kan användas mot mig och alla oss om reglerna ändras. Polisen som myndighet har jag inte varma känslor för. Däremot är jag tacksam mot de poliser jag mött i olika jobbiga situationer. Polisen gör ett bra jobb och ärligt talat tror jag att de flesta valt yrket för att de vill människor väl och vill hjälpa. Att de sedan kan överreagera nån gång är mänskligt och mänskliga känslor på gott och ont är nödvändiga för de som arbetar med människor i synnerhet i svåra och kaotiska situationer. Om man saboterar deras arbete måste man fatta att då blir det hårdare tag. Det är enkelt, hur enkelt som helst att förstå. De har kanske överblick och kunskap som jag saknar i den situationen. De har ansvar för många människors säkerhet -de kan inte ta gulla med folk som vägrar bete sig som situationen kräver. Det är inte civilkurage att maskerad kasta sten på poliser och medmänniskor med andra åsikter. Det är fegt och ynkligt. Civilkurage är att gå emellan när andra blir utsatta för övergrepp , att arbeta för fred – inte krig.

  11. Snälla Sverige – låt polisen slippa närvara vid nästa torgmöte!
    Då läser vi än en gång i media hur det är polisens fel att motdemonstranter skadats i sammandrabbningar med polis. Ett knappt tiotal personer med extrema åsikter, med förtecken av hakkors och ett hat mot människor som bär annan än vit hudfärg, lyckades få ett par tusen människor med motsatta åsikter ta plats i Malmö. Inte helt oväntat blev det upplopp med flera skadade som fördes till sjukhus.
    Inte heller helt oväntat skyller nu många i media på polisen och det övervåld som polisen har använt.

    Jag tror att varje normalbegåvad människa förstår att de allra allra flesta människor i vårt land faktiskt inte sympatiserar med de dessa högerextremister och att de heller inte kommer att vinna någon framgång i valet. Så varför inte bara ignorera dem? Om det nu är en handfull skara personer som vill ha torgmöte, så låt dem ha det då och om ingen bryr sig så skulle vi slippa se och höra den frustrerande nyhetsrapportering kommande dagar.

    Kan du se rubrikerna? Svenskarnas parti i Malmö – INGEN kom – men det var väl tråkigt för dom.

    Nej istället tvingas vi nu lyssna till och läsa om hur polisen misslyckats med sitt uppdrag och det är då som jag stillsamt undrar om verkligen ALLA som demonstrerar på motsatta sidan verkligen har någon åsikt överhuvudtaget eller om de endast är bråkstakar?

    Om en polis uppmanar mig att flytta på mig, ja då flyttar jag på mig eftersom jag är tillräckligt smart att förstå att polisen inte uppmanar mig att göra någonting utan att det finns en anledning där till. Om jag står i vägen för ridande poliser så säger hela min självbevarelsedrift att jag flyttar på mig. I normalfallet är det väl ingen av oss som går ut i gatan och tror att man är säker på att inte bli påkörd. Tyvärr är det inte så enkelt. Polisen uppmanar tex demonstranter att flytta sig och möts då av fula tillmälen i bästa fall och av stenkastning eller annat våld i sämsta fall. Vad ska polisen göra då?

    Det spelar ingen roll vad polisen gör eftersom oavsett vad polisen beslutar att göra eller inte göra så är det i vilket fall som helst fel när det sedan rapporteras i media.

    Så, avslutningsvis, snälla regering och riksdag låt polisen slippa uppdraget att skydda yttrande- och åsiktsfriheten så slipper vi polisens övervåld och polisen slipper få rasistkortet slängt i ansiktet.

    Tack för ordet
    (Polis sedan drygt 33 år)

    • Tack, Ewa. Inte helt oväntat håller jag med om det mesta du skriver.
      Utom de sista raderna. ;o)

    • Alla som vill låta de högerextrema demonstrera i fred kanske har glömt att vi under 80 & 90 – talet gjorde just det. Jag levde som invandrare i Sverige då och kan säga den stora massan invandrare levde i skräck för att springa på skinnskallar och andra rasister när det t.ex. var den 30:e november. Misshandel av invandrare skedde ofta och jag är glad att vi idag inte behöver leva med den rädslan längre.

      Både polisen och de vänsteraktivister som är våldsamma är lika goda kålsupar, men, och ett stort men, polisen är en myndighet som är där för att skydda befolkningen. Det gör man inte genom att eskalera en våldsam situation. Det är ju som bekant den myndighet som har våldsmonopol och bör utföra den med befolkningens bästa i åtanke.

      • En liten fråga: Stod polisen och tittade på när du och dina vänner blev misshandlade under 80- och 90-talen? Ett ja på den frågan skulle a) göra mig sorgsen och b) göra att jag ville ha mer fakta om detta.

        • Nej, de fanns inte där överhuvudtaget, då man inte bevakade deras möten. Och då man inte själv visste att dessa möten hölls så var det inte ovanligt att man sprang på dessa herrar och det fanns två alternativ: slåss eller fly.

          Tyvärr är det också så att min erfarenhet är att ca 50 % man har haft med polisen att göra, vilket inte är så många gånger som tur är, så har jag blivit behandlad med rasistiska tillmälen av poliser.
          Många andra inflyttade svenskar har tyvärr upplevt samma sak och förtroendet för polisen är väldigt lågt.
          Problemet här är att det inte går att anmäla polisen då de skyddar varandra. Men detta behöver vi väl inte ens debatera?

          Det jag syftar på är att vi redan låtit dessa partier, om vi nu pratar om t.ex. Svenskarnas parti(som inte döljer sin agenda och ÄR våldsamma,)att hållas.
          Då fanns ju t.ex. VAM och andra grupperingar, under den tiden(80-90-talet) detta ledde till att en stor andel av befolkningen levde i räddsla för att gå ut när såna demonstrationer hölls av främligsfientliga organisationer.

          Jag tror att det är polisens ansvar att ALDRIG skapa situationer som föder mer våld och aldrig bruka mer våld än nödvändigt.
          De borde att fortsätta jobba med dialog, rensa rötäggen i egna leden och fortsätta att bevaka ALLAS rätt att föra fram sin åsikt.

          • Håller helt med om att polisen alltid ska anstränga sig att lugna situationer och aldrig använd mer våld än nödvändigt.

            På sistone har jag insett (efter att ha spjärnat emot) att den enda jag kan styra över är mig själv och att det är av största vikt att jag själv handlar som jag anser vara rätt och riktigt. Det är lättare sagt än gjort och utifrån mina erfarenheter av att försökt göra bra och misslyckats känns det bra att inte döma andra…som förhoppningsvis och troligen gör så gott dom kan utifrån sin synvinkel.

    • Sant, Ewa. Hur man vänder sig har man rumpan bak när det gäller media och människor som tror sig vara felfria själva. Alltid hittar dom nåt som är fel.

  12. Ni poliser som har skrivit här på bloggen – Ni ska vara stolta över er själva och era kollegor! Absolut inte skämmas som någon skrev! Tänk om någon journalist kunde skriva till er fördel någon gång, men det säljer som sagt inte lösnummer. Men vem ringer dom när dom behöver hjälp??? Stå på er, ni är bäst. Och ni ska veta att vi är många, många fler som är på er sida än dom som inte är det!

    • Tack. Jag arbetade som uniformerad polis under -80-talet. Pga medias skriverier var jag orolig för att jag skulle bevittna våldsövergrepp från polisens sida men till min kanske stora förvåning (jag var ung och oerfaren) så såg jag aldrig något. Dessutom arbetade jag i ett sk länsdistrikt, Huddinge (Stockholms län) och vi hade vid tiden ett ryckte av främst Stockholm att vara en mjukispolis dömt av främst Stockholm , vilket jag idag är mycket stolt över. Detta var ju vid tiden Norrmalm bland andra hade ett dåligt ryckte och kanske i vissa delar med all rätt. Jag arbetade sedan -89 ett år på en utlänningsrotel (vi hade vid tiden fortfarande asylansökningarna som idag utreds av migrationsverket, sedan juli-85) Jag har sedan arbetat med grova våldsbrott i ca 20 år, mord, våldtäkt, grov misshandel mm och främst med sexualbrott och misshandelsbrott mot barn. En ganska betungande arbetsuppgift, kanske inte bara pga ärendekategorin utan för att faktiskt behöva brottas med den egna myndigheten, dvs polisen som tyvärr fortfarande har en okunskap i detta. Lämnade utredningar efter ca 20 år och gick tillbaka till uniformerade polisen och tjänstgör i dag (sedan 2009) som stationsbefäl. Ett jobb som gjort mig glad! Stolt över mina ingripandepoliser som jag vågar påstå är en klass ovan övriga i Sthlms län (har arbetat i fyra distrikt i Sthlm). Hoppas att min läkare inte fortsätter att propsa på att jag ska sluta med skiftet, jag trivs så bra och tror mig ha så mycket att ge till de yngre. Om hälsan medger blir jag kvar de sista åren på den uniformerade sidan. (Få med min krimerfarenhet finns hos uniformerad polis) 😉
      Tack för allas stöd till oss poliser.
      Jag har offrat mer för mitt jobb än vad jag faktiskt tänkte jag skulle göra för snart 34 år sedan………

  13. Hej Dag, och tack för ett intressant inlägg i debatten!

    Jag håller med om det absolut mesta du skriver. Jag har själv träffat på polisen i mindre angenäma situationer (pga mitt eget handlande) och har allt som oftast bemötts av professionellt arbete, och de gånger jag inte har gjort det är det ofta jag som tryckt på ”rätt” knappar hos polisen ifråga. Det finns poliser som behöver utöva bättre självkontroll, men det stora problemet i det här är självklart de ”goda krafterna” som medelst våld ska lösa problemet med ”hat” i samhället. Det är tragiskt och fruktansvärt närsynt att tro att det ska hjälpa.

    Våld föder våld. Vi behöver, precis som du skriver, ignorera dessa torgmöten, alternativt dyka upp och fredligt visa vårt ogillande. Ryggvändarprotester vore vettigt.

    Jag har haft en tanke om att starta protester där vi trycker tröjor med budskap som ”Jag håller inte med Er
    men jag älskar Er ändå.”

    Vad vårt samhälle behöver är mer empati och kärlek, inte mindre. Problemet med hat löses inte med mer hat, svaret stavas K-Ä-R-L-E-K.

    Med vänlig hälsning,

  14. Förstår att en hel del känner sig splittrad i denna fråga. Har genom åren hänt en del skit inom poliskåren, vilket inte är så konstigt med tanke på hur många som utövat/utövar detta yrke. Tror inte att många eller ens någon av poliserna medvetet valt att bli ”rötägg” (finns inom alla yrkesgrupper). Polisen får se så mycket skit. Misshandel av vuxna och barn, våldtäkt, mord, drogrelaterade brott och allt möjligt elände. Klart att detta påverkar en människa på något sätt, vi är ju inga kallhamrade maskiner. Tyvärr så påverkar sådant här en del personer mer än andra och tror att detta kan vara en av anledningarna till att saker och ting kan spåra ur ibland.

    Det är lätt att säga att man i sådana fall inte är lämpad som polis. Men så lätt är det nog inte, att lösningen vore så enkel. Kanske i den bästa av alla världar, en utopi med andra ord. Krig, svält och fattigdom i världen är också något som de flesta skulle vilja ha bort.

    Missförstå mig inte nu, försvarar inte poliser som spårar ur, försöker bara förstå varför det går så snett ibland.

    När det gäller oroligheterna som varit de sista dagarna så förstår jag att det måste kännas fördjävligt att bli nedslagen av polisen, om man själv inte varit aggressiv. Fanns säkert många som enbart ville visa sitt missnöje på ett fredligt sätt, ett slags civilkurage. Men samtidigt så finns det nog en liten klick som enbart söker bråk och ibland lyckas de dra med många andra i den hätska stämning som blir. En Vi mot Dekänsla. Det blir ett kaos utan dess like, våldsutövare blandat med individer som aldrig skulle ta till våld.
    Men hur skall någon kunna veta exakt vilka som är redo att utöva våld och vilka som aldrig skulle sänka sig till den nivån? När då polisen rider/griper in för att skingra folkmassorna, då kan de inte exakt särskilja på vilka som är passiv eller inte. Lätt att vara efterklok, när man har facit i hand. Men när allt går så fort och under väldigt pressad situation, då är det som gjort för misstag.

    Som jag ser det så är roten till problemet de fåtal bråkmakarna som via våld vill ”lösa” problemen. Det är de som skapat kaoset, som sedan polisen måste försöka lösa. Tyvärr så är inte alltid lösningarna de bästa, men det är som sagt lätt att vara efterklok.

    Vi lever i en demokrati och ”priset” vi får betala är att oliktänkande får komma till tals. Det är därför det är en demokrati och polisens uppgift är att skydda alla, oavsett om de känner avsky eller inte för den/de som de måste garantera säkerheten för.

    Att sedan kalla poliskåren för fascister eller något dylikt måste kännas rent ut sagt fördjävligt. De har valt ett yrke, vars uppgift är att skydda demokratin och alla människor i detta land, that’s it.

    Tack för ordet.

  15. Maila mig så kan vi komma överens om en passande kväll/natt (tycker det är bättre) och du får göra ett ”studiebesök” på vår polisstation /Ewa 🙂

  16. Tack för ditt inlägg i debatten! Du behövs. Jag undrar över alla dessa ”rötägg” dom sägs finnas inom polisen . Efter drygt 10 år som polis har jag träffat en… Alla mina andra kollegor (på flera platser i Sverige) är engagerade människor med stora hjärtan som valt att bli poliser för att de vill ”skydda, hjälpa och ställa tillrätta”. Dock inte felfria. Visst har jag gjort ingripanden som jag inte varit nöjd med. Men desto mer saker som jag är stolt över.

    • Maria,
      Först tack. Sedan: Naturligtvis finns det rötägg och riktiga faror inom polisen – jag har som utomstående observatör sett många fler än den du träffat, som borde sorteras ut omedelbart. Men som jag sagt tidigare – i vilket företag med 20 000 anställda finns det inte rötägg?
      Dessutom kan du inte ta ansvar för vad dina chefer och/eller kolleger gör. Var stolt över dig själv!

  17. Poliser i sig är människor, om än felbara så med hopp och tro på en bättre framtid värd att kämpa för. Det råkar bara vara något med deras roll som gör att det finns så ovanligt många ”enskilda rötägg” inom poliskåren. Vad gör vi egentligen med människorna när vi ger dem våldsmonopol och fruktansvärda strukturer att upprätthålla? Rädda människan undan polisen.

  18. Bra där Dag! …gillar dina skriverier! Håller med hela vägen i denna om ”släng skit på snuten…” Hur sjukt är det inte att våra skattepengar går åt att hejda motdemonstranter? Allt gott/ M.

  19. TACK! Dessa rader (inkl. din polisväns ord) inger hopp om mänskligheten!
    Teserna är nog många om ”hur kunde det bli såhär”?

    Min ”tes” ( som vanlig dödlig medborgare) är att iom de senaste 30-40 års indoktrinering av medborgarna ( hur de skall tänka, hur de skall tycka) så har vi skapat individer som i åratal har lindats in i bomull som i sin tur skapat lättkränkta individer som inte ens kan ta konstruktiv kritik. Ett ”me-myself and I” samhälle. Nu har vi hunnit producera både 1:a och början på 2:a generatonen av dessa ”indoktrinerade” samt ”me-myself and !” individer – skrämmande!
    En stor negativ konsekvens av att indoktrinera individer är att man glömmer att lära dem att jorden inte snurrar kring deras person, man glömmer att lära dem ”baksidorna” av en demokrati, dvs, alla har rätten till sin åsikt samt få uttala den även om jag inte delar dennes åsikter. Sist ,men inte minst saknar dessa indoktrinerade självupptagna godhetsapostlar förmåga att ta debatten, saknar förmåga att argumentera när de möter på någon med en annan åsikt än deras egna ”sanning”. De spottar utnötta floskler vilket säger mer om deras egna tillkortakommanden än det säger om de som är deras meningsmotståndare!

    Vi har skapat verklighetsfrånvända individer som har alt. skall ta över Sverige och föra det vidare in i framtiden på olika nivåer i samhället – BEVARE OSS ALLA! Mitt råd till alla och envar är att stanna upp, fundera på huruvida du är offer för den indoktrinering som Sveriges dagis, grundskolor, gymnasier och högskolor bedrivit allt sedan Palmes tid. Ni snackar om att vara källkritiska, ni snackar om att ta reda på fakta, kanske dags att börja den resa ni själva förespråkar och jag kan redan nu tala om att ni kommer få ett bryskt uppvaknande den dagen ni inser att ni bara varit en bricka i samhällsspelet, ja, nyttiga idioter helt enkelt!

    Några ord till Beatrice Ask (ja du sitter ju än så länge på din post…) Ge polisen mer befogenheter att upprätthålla lag och ordning. Poliserna är till för medborgarnas trygghet när de rabiata pöbeln ger sej ut på gator och torg i tron om att de är samhällets enda godhetsapostlar, de är till för att förebygga så att potentiella offer slipper bli just offer för brottslingar av olika slag. Skärp straffen för den som stör allmän ordning, inför maskeringsförbud för ALLA då det de facto handlar om att kunna identifiera förövare och ge dem både böter och hårdare straff, inga undantag – de skall sättas på plats!

    TACK polisen för att ni finns, för att ni orkar arbeta som just poliser, kan inte vara skoj att dels vara underbetalda dels arbeta med händerna bakbundna för att inte ”kränka” redan söndercurlade egoister till såväl medborgare som icke medborgare i Sverige.

  20. En sak till… Folk som saknar insikt i beteendevetenskap men ändå har åsikter om hur polisen agerar på olika uppdrag, hur tänker ni? Var ni på plats? Har ni kunskap och utbildning som ger er underlag tillräckligt för att tala om för polisen hur de skall sköta sitt uppdrag? Nej, sällan eller aldrig har ni hela bilden, sällan eller aldrig har ni kunskap i beteendevetenskap, sällan eller aldrig har ni själva varit i ”skarpt läge”, ni saknar det tränade ögat för detaljer, m.m., m.m.

    Kort och gott, de få rötägg det talas om av helheten inom poliskåren kan inte vara tongivande för debatten vareviga gång polisen ingriper. Är man så dum och ointelligent att man går framför ett utryckningsfordon som har både siren och blålumorna påslagna och kör i knapp styrfart så får man skylla sej själv! DU får inte hindra ett utryckningsfordon! Kastar man gatsten/sten/whatever på polis och deras hästar så har de all rätt i världen att skydda sina djur och sej själva!
    Jag dristar mej faktiskt så långt att säga att hellre en skadad/död rabiat pöbel än en skadad/död polis!

    • Den gick, precis som väntat, åt helvete för min del. Poliser ljög och höll varandra om ryggen.

      • Så trots din egen erfarenhet av hur poliser ljuger och håller varandra om ryggen tycker du det är beklämmande att folk reagerar på hur polisen agerade i Malmö? (om jag nu fattat rätt då början på din text känns ganska ironisk…)

  21. Håller med Martin till 100 %.
    Vart är du objektiv? Pinsamt att läsa. Speciellt då du påstår dig vara/varit (?) journalist. Skamligt.
    Men sen är du väl ganska säkert en av dessa snutkramare som Martin refererar till. Kan tilläggas att även jag tillhör den ’yngre generationen’ alltså de kommande vuxna som en vacker dag ska få skapa och möjliggöra verkliga förändringar för vårt land. Bara väntar på den tiden.

    Tack för mig, kommer aldrig tillbaks!

  22. Detta var en av de bättre saker jag har läst på länge.
    Alla poliser ska ha ett jätte tack för det jobb dom gör för en usel peng varje månad.
    Vill bara lyfta på hatten för alla dessa människor som jobbar och vill jobba inom det yrke.

  23. Jag har hört om polisvåld hela mitt liv. När jag var liten blev en kille i min hemstad skjuten av en polis och dog sen. Det är inte så konstigt om man är rädd för poliser i dag, för kan de inte försvara oss mot nazister, som har så fruktansvärt skev och kränkande och hotfull agenda, ja, då är det inte så märkligt att vi blir rädda över att polisen försvarar nazisterna mot oss.

    Du verkar tro att det är helt orimligt att människor med våldsamma tendenser söker sig till polisyrket. Du verkar tro att de inte kommer undan med någonting, att de blir extremt kritiserade av minsta lilla fel. Jag tror inte på det tyvärr, även om jag gärna vill. Jag tror tvärtom det är ett yrke där människor begår övervåld i sitt yrkes namn. De gör ju sitt jobb. De skyddar samhället. Lever vi verkligen i en demokrati där människor med makt försvaras när de ridit med hästar över människor. När de skadar människor. Någonting är jävligt skevt när människor som besitter makt gör sånt och faktiskt försvaras.

  24. Vad vore sverige utan er ! det är bara muppar som tror dem vet allt och försöker ta lagen i egna händer #respect!

  25. Efter att ha följt den officiella debattens utveckling under många årtionden så är den självklara insikten att huruvida polisen kritiseras i massmedia eller inte beror helt och hållet på vilken gruppering de bevakar.

    Hade det varit högerextremister som hade stört ett tillståndsgivet möte som hålls av vänsterextremister så hade MSM och det svenska etablissemanget skrikit efter hårdare tag från polisens sida. Då hade inget ”övervåld” varit tillräckligt.

    Tyvärr tillhör polisens övre skikt också etablissemanget, ett etablissemang där kulturmarxisterna sätter tonen och ytterst få vågar stå upp för sunt förnuft och lika rätt inför lagen. Det gör att polisens instruktioner ofta blir sådana att vänsterextremisterna stryks medhårs. Den som har modet att stå upp mot idiotin som florerar blir socialt stigmatiserad, uthängd, blir utesluten ur sin fackförening, kanske avskedad eller förflyttad från sin tjänst, osv.
    Därför har det tyvärr blivit så i landet att de som står upp för just sunt förnuft och normala värderingar sitter tysta och ser på hur Sverige förfaller …

  26. Hej Dag!

    Jag brukar inte kommentera men guuuud vad dina olika inlägg om polisen gör mig glad! Jag har själv skrivit krönikor och har skrivit en del om just polisen.

    Jag har 4 medlemmar i min familj som jobbar/jobbat inom polisen. Min pappa är numer pensionär men har krigat hela sitt liv för människor som har det svårt. Det gör han än… Du vet, han var en sån som lagade middag med grabbarna som hade det svårt. De som var vilsna.. Varje torsdag lagade de mat ihop och käkade tillsammans och bara satt och surrade om allt. De höll till i hans lägenhet som var hans kontor som kvarterspolis. För några år sen kom det fram en kille till mig på krogen och berättade att tack vare min pappa så valde han bort den kriminella vägen. Vet du vad han jobbar med idag? Han är polis. Kollega med min syster och bror.. Repekt!

    Jag är galet trött på allt skit som skrivs om polisen och jag tänker aldrig vara tyst om min åsikt! Jag kommer försvara den kår vi har i Sverige till den dagen jag dör. Finns inget land i hela världen som skriver ned sin poliskår som Sverige gör! Tråkig journalistik enligt mig.

    Tack för att du lyfter min familj som du gör! Du når ut till människor och får saker sagda som jag tänker dagligen. För de där poliserna är min familj! Det döljer sig anhöriga också bakom uniformen som de flesta bara ser. Min familj. Som jag är stolt över. Som fan! Så TACK!

    //Caroline Bårman Björck

    • Tack själv, Caroline, inte minst för att du – till skillnad från de flesta – står öppet för dina åsikter.
      Och – hälsa familjen! :o)

  27. Är enig er som tycker att polisen gör sitt jobb ….bra
    Till er som maskerar er när ni antingen demonstrerar elr motdemonstrerar ?!?!
    Fega ynklingar …är du med i leken får du leken tåla ….

  28. Det var det bästa jag läst på länge!! Riktigt bra!! Blir så arg varje gång det går igång häxjakt på poliskåren innan man riktigt har alla uppgifter om händelsen. Media smutsar ju ner hela poliskåren ihop med bråkstakarna och det är väldigt fel och obehagligt. Jag tänker som du varför ska motdemonstranterna dit och bråka för. Stanna hemma så kan de ju stå och tala för ett tomt torg och känna sig dumma. Nu ger de ju dom uppmärksamhet. De beter ju sig inte ett dugg bättre som bär mask, kastar sten mm på polisen. Vilken normal människa gör detta? För mig är det obegripligt. Sen sitta i kvällspressen och lipa för att man mött motstånd av polisen för sitt dumma beteende. Helt galet är det.

  29. Jag upptäckte den här bloggen idag först och är så glad över det! Tack Dag!
    Då det gäller den här diskussionen om polisen så ska jag läsa på mer i morgon om poliserna som skriver här har att säga. Jag har vid ett par tillfällen senaste året blivit besviken på polisen. Förstår inte vad som händer. Jag blev utsatt för misshandel, gjorde en anmälan, foton med blåmärken etc. Poliser byttes ut hela tiden, slutade, sjukskrev sig osv. och till slut lades min anmälan ned! Samma person som misshandlade mig misshandlade också ett litet barn som jag och några fler blev vittne till. Den anmälan lades också ner! Förstår inte vad som händer i vårt land längre.

    • Det låter förstås väldigt illa. Naturligtvis försvarar jag inte alla poliser, jag har själv blivit omilt och enligt egen åsikt helt felaktigt behandlad. Men vi har 20 000 poliser i Sverige. I alla företag av den storleken finns det rötägg och naturligtvis ska de bort. Det tycker också varenda polis som är schysst!

      • Tack för ditt svar. Jo, jag vet, de poliser jag träffade var väldigt tillmötesgående och trevliga, justa. Men det var hanteringen av fallet som upprörde mig. Poliser slutade, sjukskrev sig mm och fallet ”försvann” i administrationen, och det slarvades bort flera gånger. En polis skylde på polisledningen, en annan hänvisade till åklagare som bara lade ner utan att ta reda på nåt. Osv. Upprörande.

Kommentarer är stängda.