Allergisk mot dumhet

I går skulle jag och den eminente formgivaren Bengt Grönkvist ta en fika i Handen, i gott sällskap av min kinesiska nakenhund.

Författarporträtt

 

 

 

 

 

Carl Sigvard Öhrhund

 

Väl medveten om att de flesta etablissemang avskyr hundar mer än ebola, hönstjuvar, försäljare, smuts, stank och annat, valde vi för säkerhets skull en Statoilmack.

Vi kommer in med lille Carl Sigvard Öhrhund sittandes i sin väska.
Statoilmannen: Du får inte ha hund härinne.
Jag: Varför?
Statoilmannen: Allergier.
Jag: Han är en nakenhund. Det finns inget att vara allergisk mot. Dessutom sitter han i sin väska.
Statoilmannen: Vi har mat här.
Jag: Det har de på min lunchrestaurang också. Sigge får vara där. Det enda lagen säger är att han inte får vara i köket.
Statoilmannen är nu svarslös och pekar olyckligt på en dekal som visar en överkorsad hund.
Jag: Men vad ska jag göra, då? Jag är allergisk mot dumhet så jag kan inte gå in någonstans. Varför sätter ni inte upp en dekal om det också?

Statoilmannen står kvar med stirrande blick. Medan vi lämnar macken ser jag mig omkring och upptäcker – med tanke på allergier, alltså – att man säljer jordnötter och blommor, har parfymerade kunder, att det finns metall i form av både mynt och annat. Och massor av papper. Till exempel.

Naturligtvis är det inte Statoilmannens fel. Han följer bara en policy och nuförtiden måste varje företag med självaktning ha policies som är både skrivna, tryckta och anslagna. Dessutom måste man ha värdegrunder för det är ju en ren omöjlighet att personalen skulle kunna tänka själva.

Alla de nya allergierna – ty när jag var liten fanns det gammal hederlig hösnuva, punkt slut – har gjort samhället en aning mer komplicerat. I barnens förra skola var 650 elever tvungna att avstå från parfym för att en var allergisk. Och jag undrar därmed i mitt stilla sinne om det inte hade varit bättre med en rejäl utredning och medicinering. Dessutom reagerade ingen på alla de elever som hade samma kläder dag efter dag och stank svett.

Nu kommer jag naturligtvis att få pisk av alla allergiker som kommer med alla möjliga argument om att jag är dum och oförstående. Och visst, jag är inte läkare, jag kan inte det där till fullo. Men det är bekymmersamt att det inte forskas mer om var all skit kommer ifrån.

Dessutom har min gamla mamma en klok teori om vad som förmodligen förorsakar fler sjukskrivningar än mycket annat:

Sedlar.

Kan du föreställa dig en värre bakteriehärd än en gammal skrynklig, fläckig tjuga som passerat genom tio tusen händer. I pappret vilar med garanti alltifrån klamydia till nässelfeber, galopperande lungödem och hederlig förkylning, ebola och kallbrand. Om du klarar dig så är det rena turen.

Pengar luktar inte, säger ordspråket. Det är skitsnack när det gäller den gamla tjugan för den stinker bokstavligen.

Dessutom är den farligare än kinesiska nakenhundar och jordnötter tillsammans.

Sigge hälsar, förresten.

7 svar på ”Allergisk mot dumhet

  1. Intressant teori. Men å andra sidan fanns det fullt med sedlar även när du och jag var små, och antagligen även när din mamma var liten (om hon inte är väääääldigt gammal). Idag betalas dessutom mer och mer med kort. Så jag tror inte riktigt på sedelteorin.
    Söt hund förresten, men jag kan delvis förstå Statoil-killen – den är ju inte helt hårlös.

  2. Så rätt, så rätt. Tar man hand om hunden på ett ok sätt bör det inte vara några problem alls. Det finns det som är betydydligt värre än 6 kilo hund!

  3. Det är inte pälsen som framkallar allergiska reaktioner utan utsöndringar bl a från hundens hud. Så en nakenhund är inte mindre allergiframkallande för att den saknar päls.
    Överkänslighet mot starka dofter som parfym har blivit allt vanligare, så i en skola med 650 elever finns det antagligen flera både elever och lärare som kan få symtom. På en arbetsplats borde alla slippa utsättas för parfym.

    Naturligtvis görs det utredningar av allergiker och de får medicin. Varför tvivlar du på det? Men det är inte alltid det hjälper 100 procent. Och naturligtvis sker också en omfattande forskning.

    Angående jordnötter tror jag de säljs förpackade på macken och då utgör de ingen fara för en allergiker.

    Trist att läsa ett inlägg med en sån raljerande ton. Alla kan drabbas av allergi, antingen själv eller genom att man får ett barn eller barnbarn som utvecklar allergi. Då om inte förr kanske man ser lite annorlunda på problemet.

    • It was bound to come. Jag är själv allergisk och har allergiska barn. Frågor på det? :o)

  4. Nej, det har jag inga frågor på. Tycker bara det är märkligt att du i så fall inte vet att även en nakenhund kan framkalla allergiska reaktioner. Och att du inte förstår att andra gäster på restaurangen kan få besvär om du tar in din hund.

    • Livet är fullt av besvär, allergier inräknat. Men enligt din tes kan vi heller aldrig samla några människor någonstans, eftersom det då sannolikt alltid kommer att finnas någon som är allergisk mot något – hundar, katter, fåglar, papper, el, nickel, parfym, blommor, alkohol, nötter, ägg, mjölk och allt vad det nu kan vara. Dessutom finns det människor med tvångstankar, panikångest, klaustrofobi, höjdrädsla, vattenskräck, tics, astma, pacemakers, mörkerskräck och annat smått och gott. Så låt mig nu höra ditt recept för att ALLA, inte enbart djurallergiker, ska ha det jättebra hela tiden och överallt…

  5. Studier visar att barn som växer upp på landet, med hästar, kossor och allsköns andra djur, har färre allergier och att barn till föräldrar som hellre har lite skit i hörnen än ett rent helvete (!) också får dito avkommor. Dessutom kan man härda sig mot allergier har jag hört.

Kommentarer är stängda.