Flickor könsstympas i Sverige – var finns ni nu, feminister?

Jag har skrivit om könsstympning förr (inte minst i romanen Jordens Väktare), men jag hade hoppats att den här dagen inte skulle komma:

http://www.allehanda.se/angermanland/harnosand/utreder-planerad-konsstympning-i-harnosand

Nu spelar det inte så stor roll om staden heter Härnösand eller något annat. Jag tycker att vi borde komma överens om ett par saker:

Könsstympning är något av det vidrigaste, mest förtryckande och förnedrande som existerar. I det här landet tillåter vi inte stympning av vare sig barn eller vuxna. Den politiska korrekthet som jag avskyr är i det här fallet mer oviktig än någonsin.

Här handlar det inte om att respektera ”kulturutövande”, religion, ”traditioner” eller hedra dumheter från en annan tid. Det handlar om att markera att vi i Sverige inte tolererar övergrepp, allra minst stympningar av människor.

Jag ser nyheterna och hör tystnaden. Var är du, Gudrun? Var finns FI? Var är det Moderata kvinnoförbundet? Sossekvinnorna? Var finns alla som i vanliga fall gapar och skriker om kvinnors rätt och jämställdhet? Är det inte viktigt just nu?

Det råder en ohälsosam tystnad, ty nu är vi inne och tassar på förbjuden mark.

Sverige är landet som hjälplöst försöker visa världen att vi, det lilla knyttet i norr, är bättre än alla andra länder. Vi är de som går i täten, vi är humanisterna, de som förstår, välkomnar och förlåter.

Det är nog bra, men världen är mindre imponerad än vad vi tror.

Och den lär inte bli mer imponerad av att vi tillåter att några idioter skär bort könsdelarna från flickor.

Jag har en idé: Vi folkomröstar om straffet för könsstympning.

Det är demokrati i sin prydno.

34 svar på ”Flickor könsstympas i Sverige – var finns ni nu, feminister?

  1. Tråkig ton att anklaga feminister på detta sätt. Inte riktigt deras fel detta?

    Det här blir ju ytterligare ett sätt som kvinnor föraktas på. Precis det du skriver att du inte vill?

    Näe, gör om! Gör rätt! Rikta kritiken dit den hör hemma! Feminister (i FP, FI, S osv) kämpar ju på allt de kan. Många har tagit upp också denna kamp. Så lägg ner stridsyxan mot kvinnor! På riktigt!

    Maria Brolin

    • Kritiken riktas i första hand mot idioter som stympar barn. Därefter mot dem som påstår sig stå för den goda saken men tiger still när det gäller. Det har ingenting med krig mot kvinnor att göra. Utan krig mot feghet.

    • PS: Du skriver att partierna ”kämpar ju på allt de kan”. Under 48 år (!) har S- och M-regeringar – med kvinnor och män – inte ens lyckats skapa lika lön för lika arbete.
      Jag är inte speciellt imponerad. Ibland undrar jag om någon av dem verkligen vill ha jämlikhet mellan könen eller om det bara är politiskt dravel?

      • Tyvärr är det nog mest politiskt dravel, något att komma fram på för så här SKA man tycka.
        Har i flera olika sammanhang varit första och/eller enda kvinnan och har då sällan upplevt något stöd från mina medsystrar. Snarare tvärtom, alltför ofta har i bästa fall tigit i sämsta direkt motarbetat mig med skitsnack eller utfrysning. Då männen har gett mig erkännande och ett glatt ”snyggt jobbat” har de snarare visat missunnsamhet och avundsjuka.
        Så tyvärr, trots många år med praktisk feminism skulle absolut ingenting få mig att rösta eller sympatisera med FI. Har sett för mycket av sådant spel.
        Mer intressant är hur och om vi verkligen kan göra skillnad för dessa utsatta flickor. Bra att du lyfter fram det. Det är det minsta vi kan göra.

        • Män har sina obra beteenden, generellt sett (tusen undantag, men generellt sett). Kvinnor har sina obra beteenden.

          Ett sätt att förtrycka kvinnor är just av andra kvinnor. Identifiera det, medvetandegöra det trista fenomenet och gör själv annorlunda..? Det du beskriver är ett fenomen som ofta lyfts som nåt kvitto på att det är fel på ”kvinnor”. Jag håller sååååå inte med. Visst, fenomenet kvinnors avund finns, men det finns ju massor av mogna vakna kvinns som varken hatar män eller motarbetar andra kvinnor…

    • Maria, känslan av kognitiv dissonans växer sig starkare för var år som tråcklar sig förbi. Varför upplever jag att jag osynligt svävar omkring i ett avsnitt av The Twilight Zone när jag läser inlägg likt ditt? I övrigt har jag inte ett dugg att tillägga, mer än att jag hoppas slutet närmar sig för oss alla. Vi är obetydliga, och människans värde (bortanför Moseboksmoral, då) är noll och intet.

      Tack

      • Melvin, jag vill ha en bättre värld. Jag vill inte ha förtryck av någon.

        Människan är inte obetydlig, tvärtom. Å vi har bara varandra… Å en jord.

        Med ditt resonemang skulle vi ge upp, sluta försöka stötta utsatta.

        Så resonerar säkert självmordsbombare..? Nåt annat är viktigare..? Vad skulle detta vara?

        Nej Melvin. Det är människan som är. Djur och de levande är fantastiskt. Vi ser till att rädda detta. Å kämpar på. Trots uppförsbacke ibland.

        Lev väl.

    • Hallå!
      Har skrivit Gudrun Schyman personligen två gånger och ställt frågan om varför inte FI tar ansvar för utsatta invandrarkvinnor. Jag har inte fått något svar. Så jag anser att deras engagemang är lika med noll. Anledningen till det är att jag träffar unga och gamla kvinnor, som är rädda av olika anledningar. En del blir misshandlade i sina hem och de unga tvångsgifts bort.

      Nej nej. Svenska feminister vill inte ta och hjälpa dessa utsatta grupper. Och de utsatta säger att de aldrig vågar gå till polisen .Då kan konsekvenserna blir det värsta tänkbara.
      Jag vet. Skyll inte på något och sluta försvara flata svenska feministiska grupper.
      Nöden är stor i landet .Varför görs inget?

      • Gudrun verkar verkligen ha kämpat för utsatta. Att hon inte svarat på dina brev säger knappt nåt om hennes år av kamp..?

        Hur tänkte du nu?

    • Det sjuka med det du skriver är att du påstår att många partier i sjuklövern kämpar för att det inte ska förekomma. Låt mig rätta dig lite och eventuellt öppna dina ögon, gemat du inte verkar se att det ENDA dom verkar aktivt kämpa för är att ta in så många muslimer som helst till vårat land. Vad tror du händer då? Tror du dom slutar bara för att det är olagligt och förbjudet här? Det är självklart att dom försätter! Och ännu mer självklart när dom visar dessa att det är tillåtet med islam i Sverige, bygger moskeer osv… Viket bland annat jag tycker är åt helvete! Förbjud Islam och förbjud Fi. Det finns tillräckligt med partier som ängar sig åt ”feminism o jämnställdhet” och tillräckligt med länder som går åt helvete pga invandring.

  2. Bra at det tas upp, för att inte tala om alla unga som blir bortgifta fast dom bor i Sverige…:-(

  3. Vad har detta med feminism att göra? Varför ropa på Gudrun, moderatkvinnor mm? Är inte detta ngt för precis alla att reagera på och agera emot?

  4. Hur ska detta inlägg komma fram till rätt personer? Mycket bra! Tack Dag för ännu ett riktigt betydelsefull inlägg! Jag delar dina texter för brinnande livet med det ser ju bara mina vänner. Dessa människor kring mig är oerhört viktiga men tyvärr är ingen i maktposition…

  5. ”I det här landet tillåter vi inte stympning av vare sig barn eller vuxna”

    Faktum är att vi GÖR det, och dessutom låter vården stå för kostnaderna. Könsstympning av pojkar sker regelbundet (även om det dock populärt kallas för omskärelse), trots att det inte finns några medicinska belägg för att göra detta. Motargument av typen ”tradition”, ”kultur”, ”religion” och ”det är inte så farligt” kan kastas åt sidan då det fortfarande är ett ingrepp som gör skillnad långt in i vuxen ålder och det är fortfarande ett ingrepp som sker utan medgivande av den drabbade. I de fall där det finns medicinska anledningar till omskärelse är de ytterst sällan akuta utan upptäcks först då barnet faktiskt KAN ta ställning självt.

    • Håller med dig till fullo. Glömde i min ilska att ta upp det svineri och den kränkning som omskärelse utan medgivande medför! Tack för att du påminde.

    • Infibulation är ”omskärelse light” men jag tror hitintills inte manlig omskärelse innefattat att ollonet kapas bort, vilket är fallet vid clitoridectomi…. Oavsett: fruktansvärda övergrepp som möts med total tystnad från dem som borde vara på plats, sluta upp, ta parti, ge en röst och säga STOPP.

  6. Bra att du tar upp, att när man talar om kvinnors kamp, så glöms dessa värdigheter bort. Vi är förhållandevis jämställda i Sverige i de flesta avseenden. Därför är det bra att du uppmanar feministerna att ta tag i de verkligt avskyvärda skillnaderna mellan män och kvinnor istället för, ”hata alla män” och liknande tragikomiska utspel . Och vet du Dag? Jag tror inte för en endaste sekund att du strider mot oss kvinnor, utan för oss, och alla oavsett kön.

    • Naturligtvis strider jag inte mot er utan tvärtom. Dock tycker jag att det är så satans sorgligt att manliga och kvinnliga politiker med olika tillhörighet på 48 jävla år inte ens lyckats driva igenom lika lön för lika arbete. De kan sluta hyckla om jämlikheten, kavla upp ärmarna och börja jobba istället. Det är lätt att vara kvasijämlik från riksdagshuset…

  7. Obehagligt tyst om dessa övergrepp som i första hand är riktat mot små flickor.

    Skrev även om kampanjen för henne på min Facebook! Obehagligt tyst..

    Vad är det för fel på folk, att inte reagera är att samtycka enligt mig..

  8. Klassiskt exemplar. Inte kan du yttra dig om en sådan sak för då är du rasist. Eller? !

    I det här fallet är de fakto brott mot grundlagen. Det står klart och tydligt i både lagen och på försäkringskassans hemsida att denna kulturella form INTE är tillåtet i Sverige.

    Härnösand borde läsa sin hemläxa och bli anmälda.

    • Hej Maria! Jag är van att kallas kommunistsvin, revolutionära arsle, nazist, fascist, marxist, snutkramare, mässingsbög, idiot, manschauvinist, fjolla och lite annat smått och gott, så jag är inte så bekymrad! :o)

  9. EN GOD JUL till Dig, Dag!

    Bra att du lyfter upp viktiga händelser, som en svensk media inte vill skriva om.
    Hoppas att det blir en förändring i svensk politik den 22.3 2015

  10. Ja man undrar..känner att så länge vi tiger om Islam så kommer dessa kvinnor att få lida , år efter år , generation efter generation ..
    Islam är en religion som förtrycker kvinnor men de flesta verkar tro att man inte vill ha invandring för att man skriver om dessa kvinnors rätt?
    Är dessa kvinnor mindre värda än dig?????
    Dock kvarstår faktumet att miljoner kvinnor lider under Islam och det är din tystnad som ger denna religion rätt att förtrycka kvinnor .

  11. Pingback: Flickor könsstympas i Sverige – var finns ni nu, feminister? | lennartnord

  12. Då Fi / Gudrun S har begränsat inflytande på Sveriges politik och inte själva utövar könsstympning/tvångsgifte verkar det konstigt att ansvar läggs där istället för på förövare av dessa brott som begås. Men bra att frågan i sig aktualiseras.

    http://feministisktinitiativ.se/politik/vald-mot-kvinnor/ kan man läsa vad Fi vill göra: ”Fi ska verka för att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram en ny handlingsplan mot könsstympning, med fokus på förebyggande insatser.
    Fi ska verka för att preskriptionstiden för könsstympningsbrott ses över.
    Fi ska verka för att Sverige intensifierar arbetet mot könsstympning såväl nationellt som internationellt.”

    • Anna,
      1) Jag håller fullständigt med dig men anser fortfarande att Gudrun i det här specifika fallet borde resa sig och skrika lika oproportionerligt högt som hon gör i politiken, med hänsyn till FI:s storlek. 2) Vad FI ska verka för låter oerhört tjusigt, men det där kan jag också skriva ihop på en kafferast. Jag tror att det i Sverige krävs betydligt mer synliga och högljudda protester än att man rafsar ner att man vill verka för en ”handlingsplan”. Vad sägs om en OMEDELBAR lagändring med proportionerliga straff för dem som förstör flickors/kvinnors liv? Nu. Inte i vår eller om tre år.

  13. Instämmer i din analys av kvinnlig könsstympning! Dessutom finns andra traditioner, som uppgjorda barnäktenskap och könsuppdelade moskéer, som är förvånande att inte kvinnliga politiker inom FI, V, SAP etc. reagerar emot i vårt land. Man talar ju så mycket om genus, men inte i migrationssammanhang!

    • Vill även komplettera med skolans och socialtjänstens, där det arbetar många kvinnor, ovilja att granska missförhållanden hos ”nyanlända”. Här finns många barn, som inte behandlas lagenligt i Sverige, men myndigheterna är flata och fokuserar på föräldrar, där de inte kan anklagas för rasism! Vid exempelvis kvinnlig och manlig omskärelse, skulle det vara en självklar del av barn- och skolhälsovården att kolla detta och vid upptäckt, agera så de ansvariga fick straff och barnen hjälp.
      Gott Nytt År!

Kommentarer är stängda.