Ordets makt

Den så kloke David Eberhard konstaterar att uttrycket ”pk” nu alltmer ersätts med ”åsiktskorridor”, vilket för övrigt är en lysande beskrivning.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2709378-david-eberhard-godhetens-riddare
Den där åsiktskorridoren är en farlig rackare som man ska se upp med när man trevar sig fram i den. Den tycks nämligen bli allt smalare ju längre man kommer och inte nog med det, längs bägge sidorna är det laddat med landminor som inte bara spränger bort ens ben utan hela ens namn och rykte, och dessutom automattatuerar en med epitet som slutar på -ist.
Nazist. Fascist. Kommunist. Stalinist. Rasist.
Och så vidare.
Korridoren är farlig, ty som den somaliska journalisten Amun Abdullahi (hotad av muslimer i Sverige och utfrusen av kollegerna på Sveriges radio sedan hon avslöjat att en ledare på en fritidsgård rekryterade till den somaliska islamistmilisen, al-Shabaab) svarade när en svensk journalist frågade hur hon tordes flytta tillbaka till Somalia:
”Det är farligare i Sverige än där. Det är alltid farligast där man inte törs säga sanningen.”
http://www.svt.se/ug/jag-trodde-pa-journalistiken
Sug på den en stund.
För där är vi i dag.
Alltför många ser sig omkring innan de viskar sina åsikter.
Än fler törs överhuvudtaget inte framföra dem av rädsla för att bli beskylld för något de inte är.
Ett demokratiskt Sverige 2015? Kyss mig.
Ordet ”rasist” tycks för övrigt vara det mest våldtagna och missbrukade nuförtiden. Om jag slår upp ordet så finner jag bland annat följande beskrivning:
”Uppfattningen att vissa folk är överlägsna andra till följd av en bestämd rastillhörighet”, vilket i sig är så förbannat löjligt att jag inte förstår att någon orkar diskutera det. Bortsett från att hela det förlegade rasbegreppet borde ha avskaffats för länge sedan, skulle rasismen alltså betyda att ett folk, förslagsvis asiater, generellt sett skulle vara överlägsna ett annat folk, förslagsvis européer. Eller tvärtom.
Trams.
Och jag undrar vem/vilka som vinner på att hålla idén levande.
Om jag däremot nu säger att jag inte tycker om norrlänningar, danskar, engelsmän eller människor av någon specifik nationalitet, så betyder det alltså inte att jag är rasist, eftersom dessa inte utgör någon ras.
Så till ordets makt. Eller inte?
Jag vet inte om svenska politiker var först med att avskaffa ”obehagliga” ord eller ändra dem, men jag vet att de gärna vill sola sig i glansen för att ha gjort det.
Plötsligt fick ingen längre säga ”neger” (vilket i spanskan är ett högst normalt ord för svart) för att det var fult och nedsättande. Sedan man hattat lagom mellan ”mörkhyad” och ”färgad” (vem färgade dem?) kom man överens om att ”afroamerikan”, ”afroeurope” eller ”afrosvensk” var politiskt korrekt.
I samma sekund infördes typ dödsstraff för att på konditoriet säga ”negerboll”. Nu heter det chokladboll.
Och därmed är alla fördomar mot svarta människor avskaffade – yippie!
Bättre blev det. Först hette det invandrare, sedan immigranter och nu migranter. Vad blir nästa modeord – gäster eller besökare eller donatorer? Jag väntar med spänning.
Att i dag yttra zigenare är ju lika med att bli skjuten i direktsändning. Romer låter ju mycket bättre och märkligt nog har samtidigt svenska folkets motstånd mot tiggeriet på gatorna växt till över 50 procent.
Konstigt. För nu, när politikerna sagt sitt, borde ju alla fördomar och problem vara borta.
Svenska politiker döper om, ler över att ändringen av ett enkelt ord lett till ett bättre samhälle.
Sedan ser de sig förvånat och förtvivlat omkring och undrar varför inte resten av världen står upp och applåderar.
Förstår världen verkligen inte Sveriges storhet?

5 svar på ”Ordets makt

  1. Ja jag säger som många andra, tack för att du tar upp detta och annat.
    Sen infann sig en surt smakande känsla.
    För längre än till debatt på nätet kommer vi inte. Missförstå mig rätt, debatten ska givetvis finnas, den är skitviktig. Men ska det vara stopp där? Ska det vara allt?
    Landet går sönder mer och mer och för varje ord du läser i mitt inlägg nu så rasar det lite till. Varför står vi inte enade på gatorna, runt regeringens kvarter,i skift, dygnet runt och säger stopp! Det ör nog nu!
    Ibland känner jag det som att det brinner i huset jag bor i och grannarna (och jag själv ) sitter och twittrar om det. Istället för att göra något.
    Snart är det för sent. Snart har vi inte kvar något av det gamla Sverige.

  2. Nyspråk a la 1984 förändrar inget. Bara respekten för dem som använder det

  3. Sveriges regim är olaglig/kriminell sedan årtionden!
    Genomrutten från toppen där alla skor sig och skär guld med täljknivar!
    Detta glädjer mig oerhört därför svenska folket får precis vad de förtjänar!
    Skall bli intressant att se ifall detta slipper igenom censuren!

  4. Har läst många av dina blogginlägg och insåg att du är en jävligt skön snubbe. Vi tänker lika när det kommer till den sandlådelek som i dagens Sverige kallas politik. Med en massa jävla HEN här och där som kastar kolbitar på varandra och fryser ut de som inte tycker som dem. Jag har bekänt färg och blir till och med hotad bara för att jag tycker som 13% av befolkningen. Men det skiter jag fullständigt fan i. Kort och gott jag gillar dina inlägg och känner mig väldigt sadistisk bitvis. Den enda sanna glädjen är skadeglädje som det så vackert heter. Fortsätt med ditt bloggande, fler människor behöver vakna och inse att det är dags att stänga av väckarklockan och ta tag i samhället.

Kommentarer är stängda.