Fler svar på fler frågor :o)

Kära gillare!

Här kommer svaren på era senaste frågor:

Daniel Ålin Vad kan du ge för råd till en person som aldrig någonsin har skrivit en bok men som provar för skoj skull. Finns det distanskurser i författarskap eller liknande?

Det finns en hel del, ja. Googla och sök, så finner du!

Mathias Arvidsson Vilka är dina favoritplagg och varför? Smiley smile

Träningsskor eller boots, svarta jeans och svart t-shirt eller skjorta från en välkänd motorcykeltillverkare. ;o)

Veronica Johansson Du är helt underbar som författare, jag kan se Silverbjälke som en SD are men som för att komma sig in i politiken gick till KD stämmer det?

Tack! Silfverbielke hade faktiskt aldrig några planer på SD. KD passade hans syften som handsken och du såg ju hur det gick. ;o)

Leif Jägerbrand  Om du kunde förändra precis vad som helst inom svensk politik, vilka är de 5 absolut viktigaste sakerna att förändra enligt dig?

Oj! Får jag bara fem? Knepigt, men jag säger nog 1) Att på olika sätt försöka ordna fler riktiga jobb 2) Bostäder åt alla, inte minst ungdomsbostäder 3) En rejäl uppryckning av skolan, på flera sätt 4) Förbättra vård och omsorg, inte minst för de äldre 5) En rejäl översyn av lagar och förordningar, som till stor del inte har hängt med samhällsutvecklingen. Skärpta straff för våldsbrott.

Till detta kommer naturligtvis det allra mest akuta – att skapa en realistisk plan för hur vi ska ta emot och behandla alla de tusentals människor som kommer hit varje dag.

Daniel Jonsson Sjöstrand Vad är din relation till Stieg Larsson? Hur ser du på det han författade och hur var som samhällsdebattör?

Jag hade ingen annan relation till Stieg än som läsare av hans böcker. Däremot var en god vän till mig en av Stiegs bästa vänner så jag har fått förmånen att se originalmanusen. Han hade en bra bokserie på gång och det var synd att han inte fick skörda det han sått. Däremot har jag inga åsikter om honom som debattör.

Yolohan Svensson Jag funderar på att i framtiden ge ut en trilogi av böcker som jag har stora ambitioner för, har du några råd till en som aldrig tidigare haft kontakt med en publicerare?

Kämpa, kämpa och ge aldrig upp! Konkurrensen i bokbranschen är sjukt hård. Varje år får förlagen in 10 000 manus från debutanter, förutom manus från alla etablerade författare. Av de 10 000 debutantmanusen ger man ut ett femtiotal. Hyr in en bra redaktör som går igenom ditt manus innan du skickar det till ett förlag. Läs noga på förlagens hemsidor vad de söker, så att du skickar din historia till rätt ställe.

Bäver Van Deer Björk Har Dan eller ni haft nån tanke på att skriva in er som tredje person nån gång? Bl a har GW Persson och T Boström gjort det i sina böcker.

Nej, det har faktiskt aldrig fallit oss in. Däremot har vi skrivit in andra människor som finns i verkligheten, bland andra den duktige kriminalteknikern Björn Rydh som också granskar våra texter.

PyretGbg Nyström Gillar ditt uttryck ”Frågor på det!” du brukar sluta inlägg med, kommer det från militärtiden? Jag undrar för jag har råkat på det uttrycket i andra svenska böcker jag läst nyligen. :O)

I mitt fall kommer det från militärtiden, ja (jag gjorde 332 stolta dagar i Flygvapnets kläder). Befälen brukade avsluta sina informationstal så.

Malin Selin-Katisko Jag har nu läst/lyssnat på din och Dans böcker om Silverbjälke. Vi är några som sen diskuterar böckerna. Min fråga är: Hur kommer man på en sådan person som psykopaten Silverbjälke och blir det fler böcker?

Psykopaterna finns mitt ibland oss och du har säkert träffat en Silfverbielke (om än inte massmördare) massor av gånger utan att veta om det.

Det kommer en ny bok – ”Motvind” – i januari.

Mikael Ahlin Kom först i kontakt med dig genom dina briljanta krönikor i Flashback och längtar efter en självbiografi. När kommer den?

Det finns något som dels är en självbiografi, dels en samling av det bästa jag har skrivit. Boken heter ”Berättaren” och presenteras så här på adLibris:

Goda svenskar lär sig redan som barn att inte förhäva sig. Å andra sidan har jag aldrig påstått att jag är någon särskilt god svensk. Så jag har ägnat mig åt att skriva i stället. Och fotografera. Vid det här laget har jag hållit på med det i jämnt 40 år. Vore jag en riktigt god svensk skulle jag säga att det inte är något särskilt med det. Men sanningen är att jag levt ett stort äventyr. Jag har skrivit tusentals reportage, tagit en miljon bilder och jobbat i trettio länder. Det jag skrivit eller fotograferat har tryckts i över 150 tidningar och tidskrifter jorden runt. Och i bokhyllan har jag över fyrtio böcker där jag medverkat. Dessutom har jag haft jävligt kul. Och nästan gått åt på kuppen. Jag har varit korrespondent i Hollywood och blivit beskjuten i Brasilien, överlevt en IRA-bomb i London, blivit förlamad, rullstolsbunden och legat på intensiven. Ett par gånger trodde jag på allvar att jag skulle dö. Allt det här finns i det jag har skrivit. Den här boken är mitt sätt att fira och be dig följa med på min resa. Tillsammans träffar vi Clint Eastwood och Jan Guillou, Yannick Tregaro och Lena Liljeroth-Adelsohn, läkare och brottslingar, präster och privatdetektiver. För att nu inte tala om Döden, Makten och Satan själv. Vi reser Sverige runt på jakt efter Gud och tittar in i världens tuffaste fängelse. Men eftersom varken jag eller du nöjer oss med sånt allmängods handlar det dessutom om hemlösa, Bill Clinton, mord, bilar, Björn Skifs, Christer Pettersson, flygkapningar, hjältar, Liberace, terrängbilar, kärlek, kalkon, flygplan, Rod Stewart, alkoholister, politik, ditt inre, kärnvapen, Rolling Stone, människojägare, mobbing, beteenden, Burt Reynolds, samlare, självmord, stridsvagnar, galningar, dödsfruktan, Roger Akelius, asadyrkan, kärnvapen, matlagning, sex, tzatziki, kultur, sprit, drömmar, operasång, tankar och världsrekord i grisfester. Och lite annat smått och gott som gör livet värt att leva. Hur det nu än gick till har de här fyrtio åren gjort mig till berättare. För att fira det vill jag bjuda på några av mina bästa berättelser. Mycket nöje. Har jag lyckats riktigt bra så får du nästan lika kul som jag själv har haft!

Och här kan du köpa boken:

http://www.adlibris.com/se/bok/berattaren-9789186775568

Anders Josefsson Varför är jag så fantastiskt snygg?!?!? Dag jag söker desperat svar.

Det är sånt som drabbar en del av oss. Försök stå ut. Prata med en terapeut, kanske? :o)

Robban Engelin Blir det någon fortsättning på Besökaren?

Ja, men utan Tristan. En ny bok om kommissarie Truut kommer 2016! :o)

Ulf Olofsson Om du fick för dig att bilda ett parti, vilka grundprinciper skulle det partiet stå för?

Respekt, i ordets yttersta bemärkelse, mot alla människor som inte gör andra illa. Total yttrande- och åsiktsfrihet i ett öppet debattklimat. Färre statliga verk och mindre byråkrati.

Christer Johansson Blir det stangda granser i eu?

Ingen aning. Kanske. Däremot anser jag att de EU-länder som inte tar sitt ansvar vid gemensamma insatser som nu flyktingmottagningen, antingen bör få böter i mångmiljardklassen eller ska uteslutas ur EU.

Maria Palm Vilka av dina böcker har varit roligast att skriva?

Oj, det är flera. ”Jordens Väktare” och ”Mord.net” toppar nog. Min självbiografi ”Berättaren” och den senaste boken om kommissarie Truut, som kommer nästa år. Silfverbielkeböckerna har förstås också varit roliga.

Henrik Gustavsson Vad är roligast:
Att skriva kriminalromaner eller jobba som reporter?

Snälla, tvinga mig inte att välja, båda är så vansinnigt roliga och spännande! Möjligen vinner författandet i slutänden eftersom jag kan vrida till historien och verkligheten som jag vill ha den.

Erik Hellgren Kommer det någon mer bok om Nic Jones (Till minne av Charlie K)?

Jag skulle väldigt gärna skriva fler böcker om Nic Jones, men just nu är det annat förlaget främst vill ha.

Jan Erving När kommer böckerna om colt och silverbielke att bli film?

Efter åtta års diskussioner med filmbolag passar jag på den frågan.

Anneli Cederholm Vad anser du om Lilla My???

Jag tycker att Kajsa Anka har en betydligt kaxigare utstrålning, faktiskt.

Tibor Bàràny Saknar du inte den-nice-memories-aktuella-tiden…?

Jag har varit lycklig och haft tur. Bortsett ifrån gångerna då jag höll på att dö eller tiden när jag låg förlamad, har jag haft det fantastiskt roligt och bra. Så det är nästan genomgående nice memories.

Stefan Ringborg Vad fotograferar du helst?

Människor och/eller action i olika former.

Michel Fuentes När kommer nästa bok om Silverbielke?

I januari 2016.

Christer Johansson Gar vi ur eu?

Sån tur kan jag inte ha… :o)

Christer Johansson Kommer lofven att avga?

Det är väl inte helt omöjligt, om han schabblar ännu mer än vad han gjort. Men jag tror inte att han gör det frivilligt.

Stefan Ekman Vilken är din bästa/sämsta egenskap?

Den där var inte lätt, minsann. Jag tror att min bästa är att jag kan skriva och fotografera. Min sämsta är kanske att jag ofta tittar på saker ur ett negativt/kritiskt perspektiv allra först.

 

Ett svar på ”Fler svar på fler frågor :o)

  1. Hej Dag! Tyvärr har också SD börjat svänga om att gå ur EU! Det är för mycket pengar i omlopp tom för dem!

Kommentarer är stängda.