Landet jag inte känner igen, del 55: Lärarinnan som har skäggiga barn i klassen

Nyligen kom jag i kontakt med en kvinna vars uppgift är att lära ensamkommande flyktingbarn svenska.

Som så många andra är hon bekymrad över utvecklingen i Sverige och när det gäller de ensamkommande ”barn” som har skägg och djupa mansröster, har hon en hel del att säga.

Den här kvinnan kan inte blogga om förhållandena under egen identitet, då hon skulle riskera att förlora sitt jobb. Alltså låter jag henne gästblogga anonymt här istället och så här skriver hon:

”Jag skriver idag som gäst hos Dag för att beskriva min vardag som lärare i en SPRINT-klass på en gymnasieskola någonstans i Sverige. Jag reder först ut begreppen: SPRINT, språkintroduktion, för elever som alla ska vara under arton år vid inskrivningen. SFI, vuxna som läser SVA, svenska som andraspråk, från arton år och uppåt.  Alla mina elever ska alltså vara under arton år. Jag skriver inte för att lägga åsikter eller tankar runt vare sig varför jag tror att det blivit som det blivit eller vad jag anser vara lösningen på de problem jag kommer beskriva. Jag redogör bara för den vardag jag befinner mig i.

I den bästa av världar hade mina femton elever alla varit under arton år. Sedan ett år tillbaka, i takt med att ökningen av ensamkommande ”barn” kommit till Sverige, ser verkligheten helt annorlunda ut. Troligtvis är det bara två av pojkarna som verkligen är pojkar. Resten är vuxna män i en ålder mellan tjugo och trettio år. Ett par av dem kan vara över trettio år. De tjejer som finns i klassen bedömer jag ha den ålder de uppgett.

Att undervisa män som alla uppgett att de är födda 1998 eller 1999, men som i själva verket är betydligt äldre skapar många problem. Det första är att det uppstår en mycket märklig situation, tragikomisk, att ha män med skäggstubb, ålderstecken runt ögon och mun, samt i vissa fall gråa hårstrån, framför sig och ”låtsas” att de är sexton eller sjutton år.

Det skapar också problem vad gäller hur jag ska lägga upp undervisningen. Ska den vara för sextonåringar eller trettioåringar?

Det skapar också en minst sagt märklig situation när flera av männen visar sitt intresse för mig som kvinna. Med tanke på den ålder jag har och hur gamla de i verkligheten är kanske jag inte är så mycket äldre än de äldsta och nej, det är kanske inte så konstigt att de försöker stöta på mig. Dock är de sexton eller sjutton år på papperet och ni förstår själva det absurda i det hela. Det spelaringen roll att jag aldrig är eller skulle kunna bli intresserad tillbaka. Situationen är lika absurd för det.

Ett par av tjejerna i gruppen visar sin misstänksamhet mot flera av männen. Självklart förstår de det jag förstår.

Vad händer om några av männen i gruppen visar sitt intresse för tjejerna eller börjar tafsa på dem? Vad händer om männen i gruppen gör en framstöt mot andra tjejer på skolan? Vad händer om de gör sådant som man bör kontakta polisen för? Männen är bara sexton eller sjutton år på papperet.

Jag har tänkt mycket på sagan om kejsaren de sista dagarna, ni vet han som inte hade kläder på sig. Vi spelar alla med i spelet. Någon borde ropa: kejsaren är naken! Jag ropar idag genom Dags blogg. Frågan är så känslig att jag inte kan gå ut med min identitet, eftersom jag då riskerar att bli av med mitt arbete.”

34 reaktion på “Landet jag inte känner igen, del 55: Lärarinnan som har skäggiga barn i klassen

 1. Förra året kom 35 000 s k ensamkommande flyktingbarn, Varje kostar en mn kr per år. Det blir totalt 35 mdr kr per år, vilket är lika mycket som hela rättsväsendet inkl polisen eller hela försvaret kostar.
  Detta är det största bedrägeri som Sverige har utsatts för. Bakom det finns flera f d politiker som nu skor å det värsta. Så finns det de som säger att det varken finns kaos eller korruption i Sverige.
  Bo Adolfsson, Mölndal

   • Bubblan håller, tills de politiker som är blinda/döva/totalt euforiska över sin egen förträfflighet (eller allt sammantaget), vaknar upp och inser vad de har ställt till med.
    Hur länge det ska dröja vet ingen, men om vi måste vänta till 2018………. ja då är nog Sverige ett land i grus och aska

    • Bubblan håller så länge som ni svenska medborgare inte vågar ställa er upp och säga ifrån. Skyll inte allt på politikerna.

 2. Ofattbart sorgligt, att svenska lärare behöver slösa bort sin tid i migrationsverkets lögnaktiga låtsasvärld. På skattebetalarnas bekostnad.

  Sannolikheten att visselblåsare avskedas för att de vågar tala sanning, torde ha minskat efter den rakryggade polisinspektören Anders Karlssons bidrag till debatten.

  Om alla var lika modiga och rättrådiga som han, skulle regeringen inte kunna upprätthålla fasaden utan tvingas utlysa extraval….

  … lärare, miggor, poliser och sjukvårdspersonal – förenen Eder!

  • Skulle vilja säga:
   Alla svenskar som förstår. Krossa PK-MAFFIAN, demonstrera, strejka, lamslå landet, om ni vill få det tillbaka.
   I år kommer lika många till. Id-kontroll vadå? Plötsligt har alla Id vid gränsen och råkar tappa den sen.

 3. Exakt detta har jag hört från samma lärargrupp. Jag vet en kvinna som hjälper till med dessa ” barn”. Hon frågade varför de ljög om sina åldrar. Svaret hon fick var det vi alla vet nämligen – gratis uppehälle, gratis utbildning, gratis mat och senare egen lägenhet och kan min familj komma hit. Någon var t.o.m. gift med barn i sitt hemland. Hur mycket kostar detta ??? Vilka av våra ”barn” får detta?? Har du inga pengar till mat en dag – sälj bilen så kanske vi kan hjälpa dig?? Är du förtidspensionär, handikappad eller bara pensionär får du ingen extrahjälp. Hemtjänsten ruinerar en sjukpensionär idag. Undrar vem som betalar renoveringen av lägenheterna som invandrare har förstört. De får t.o.m flytta tillbaka utan extra hyra???? När får vi nog? Vi som arbetat och betalat skatt hela livet – när får vi nog?

 4. Bra att berätta! Men byt jobb säger jag. Det finns ingen framtid i det här jobbet ändå. Och då är det bättre att hitta något annat medan sverige ännu är någorlunda välordnat och välfungerande.
  Och ärligt talat, varför lära ut vårt språk och våra seder och bruk till människor som bara kommer använda det emot oss?

  • Frågan är väl varför bekosta utbildning för asylsökanden.
   Många av dessa har inte asylskäl och SKA avvisas!
   Lärare flyr yrket, svenska elever får sämre och sämre möjligheter till undervisning.
   Resultaten sjunker katastrofalt. Allt på mångkulturens altare.

   • Om man lär sit läsa skriva räkna så har skolan inte mer att lära ut. Skolan är bara en indoktrineringsanstalt så om den rasar ihop är det bara bra.

 5. Denna lärtarinna är nog inte den enda med sådana erfarenheter hon beskriver.
  Såg en blänkare om att Migr Verka had utgette ett påbud om att ”ser de inte ut att vara över fyrtio (40) år ska vi godta deras egna åldersuppgift.”
  Alla med ett uns av förnuft har sen länge insett att svensk politik av idag helt byggs på hyckleri.
  Dessa 25-30-åringar är inte annat än oförskämda snyltare som mycket väl vet vad de gör. Och vi blundar. Vad ger det för signaler?
  Ensamkommande går ju före i asylkön och har en måttlöst högre service från MV – och indirekt med våra skattemedel..
  Enl nån kvällsblaska så var det vanligaste ordet när man idag ville beskriva svensk politik – KAOS !
  Vill nog hellre beskriva den som rent hyckleri.

 6. Utger man sig för att vara minderårig ska man behandlas efter det. Inga undantag.
  Är man under arton år, ska vuxna visa vägen. I skolan, på fritiden, ex inte vara ute på kvällar/ nätter utan att någon vuxen har ansvar. De ska behandlas precis som underåriga i Sverige.

 7. Hej.

  Jag vill uttrycka mina sympatier till min kollega, och min tacksamhet att du använder din status som journalist att erbjuda henne möjlighet att berätta om normalläget. Som anställd inom skolan måste du dygnet runt följa värdegrunden och älska storebror, för att inte riskera att avslöjas och drabbas av ‘berufsverbot’.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 8. Förr i tiden i det Sverige jag växte upp i, såg man det som ett problem när en vuxen kropp bar upp ett huvud med ett barns förstånd. Framför allt män eftersom deras kroppstyrka inte kunde balanseras med eget förnuft och egen sans. Sådana män kunde bli väldigt utåtagerande och svårhanterliga för omgivningen, familjer kunde behöva skydd.
  Numera ses det nästan som något fint och ädelt med ett barns tänkande och beende i en vuxen kropp. Någon som behöver speciellt ömsint omhändertagande dock utan att på något sätt förlora sina rättigheter. Att dessa ovuxna vuxna blir till tickande bomber som kan skada vem som helst bara något går dem emot, vill man inte se än mindre erkänna.
  Att se en grupp s.k. ensamkommande ute på stan är en märklig upplevelse. En grupp med en åldersspännvidd på ca tjugo år och där vissa kroppar är så uppenbart vuxna att bara vissa barnläkare kan ha svårt att se det. Att se dessa vuxna kroppar försöka likna sina betydligt yngre kamrater ger lätt associationer till förståndshandikappade vuxna. Men kan man verkligen vara så förståndshandikappad som de verkar efter att ha tagit sig genom Europa på egen hand?
  Det hela är mycket märkligt.

 9. Jag har precis kommit från ett skolmöte angående min 9-åriga son. En mycket klipsk liten herre men som har läs- skrivsvårigheter och matematiska problem i skolan. Skolan finns på en mindre ort med barn från förskola upp till årskurs 6.
  Han har ett större behov av pedagog- och specialhjälp enligt lärare, men pengar finns inte och saken bara ältas fram och tillbaka. Jag såg hennes förtvivlan och uppgivenhet när vi pratade.
  De pengar som skolan tilldelas får nu delas med de ankommande flyktingbarnen vilka nu består av mer än 2/3 av totala mängden skolbarn just i vår lilla ort. Ökade utgifter för dessa barn har tydligen inte genererat linjärt ökad peng från kommunen. Hur blir det om 2 år då det statliga stödet till kommuner för dessa nya barn tar slut?
  Lika illa är det säkert i högstadie och gymnasie där det finns inhemska barn med behov. Jag vet att 1 lärare sagts upp i särskolan för att få ökad resurs till SFI vilket är rent vansinne. Detta framkommer tydligt i kommunens budget som finns tillgänglig på nätet.
  Varför ska mitt 9-åriga barn och alla andra barn med behov behöva betala med sin framtid som insats?
  Jag bävar för resterande skolår….
  / Ledsen trött mamma

  • Hej.

   Jag kan bara beklaga din situation.

   Som lärare är mitt enda vettiga råd att du inte skall lita på, eller vänta på, att skola, kommun, eller SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) skall komma till skott. Utan utredning via Bup, med konstaterade svårigheter och diagnos blir det i regel inga pengar.

   Det bästa du som förälder kan göra är att lägga en timme om dagen på läs & skrivträning med ditt barn. Det behöver inte vara kopplat till aktiviteter i skolan, utan kan vara material baserat på ditt barns intresse.

   [http://www.dyslexiforeningen.se/]

   På sidan länken ovan går till finns det en länksamling till allt möjligt nyttigt. Oroa dig inte för grammatiken; om läs & skrivförståelsen etableras och övas kommer vardagsgrammatiken på köpet. Resten skall dj*vlar i mig skolan kunna fixa!

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

 10. en eloge till inlägget från lärrarinnan, och en äänu större eloge till dig DAG, för med den pondus du lägger upp alla dina inlägg och synpunkter, jag gillar verkligen läsa allt du skriver i din blogg, det är både upplysande och helt sanningsenligt och framför allt lätt att förstå vad du menar

 11. En ropande röst i öknen…..fast de rösterna börjar bli ganska många nu…..

 12. Hej! Kanske skulle vara värt att förlora jobbet och stå för sina åsikter i stället för att ställa upp på slls korkade riksdagsbeslut!!

 13. Det går med ganska enkla medel att kontrollera ett barns ålder. Det blir lite frustrerande när jag talar med vänner som är från Irak och Syrien som bor i Sverige sedan må år tillbaka. Och som säger om sina landsmän: ha ha barn! Hår på bröstet och i hela ansiktet har inget barn under 18 år. Det är små gubbar som kommer och säger att dom är barn.

 14. Jag har märkt att SvD och Aftonbladet börjat ”granska” HBV-hem och invandringsrelaterade kostnader. Sannolikt är det krisläge och systemet riskerar snart att braka samman. Då har man (politikerna) gett grönt ljus till redaktörer att det numera är önskvärt med granskning. Man vill på så sätt hitta en väg ut genom den opinion som bildas i och med dessa ”granskningar”

  Att själva lyfta frågan om det gigantiska bedrägeriet är politiker alldeles för fega för. Man vill ju inte få Ernman, Schyffert, Arnstad och andra ”tunga” opinionsbildare på halsen.

 15. Tack Dag!
  kan bara helt ödmjukt hålla med om dina synpunkter som i sin korrekthet känns lätt obehagliga eftersom det det speglar deb framtid so resten av mitt liv ska levas i bland alltför många syltryggar

 16. Jag börjar faktiskt tro att folk faktiskt skiter i sin egen framtid, för man vill ju ändå inte tänka tanken ” att såhär jävla dum är svensken på riktigt ”.
  Jag tror nog inte att alla Aftonblads och Expressen läsare ser någon naken kejsare förrän någon journalist givit sitt godkännande om nakenheten.

 17. Reespekt! Dag och läraren som skrev inlägget!

  Vi kan alla tacka svetsaren Löven som inte själv klarat sin 2-åriga vuxenutbildning utan att hoppa av den, för detta kaos han ställt till för svenska skattebetalarna.

  Svetsaren kan också tacka för att de svenska företagen som drar in skatt till landet, nu börjar avveckla sin verksamhet från detta skitland.

  Varifrån ska svetsaren i framtiden få kappsäcken fylld av skattemedel til att dela ut till alla skojare som massinvandrat detta landet.

  Hade det inte varit bättre om svetsaren tagit dessa pengar som kastats ut på alla kriminella som kommit hit och istället skickat pengarna till Syrien för att hjälpa de ”verkliga flyktingarna” som helt saknar sjukvård och mat för dagen till sina små barn!

 18. Fruktansvärt! Samma problem med miggorna, alltså de som är anställda på Migrationsverket och skriver anonymt på Merit Wagers blogg, där de under drygt åtta år berättat om allt fusk med asylrätten och alla andra krumbukter, som i dagspressen står att finna som rena lögner … Att journalister läser Merit Wagers blogg finns det bevis för, så alla vet vad som pågått och pågår i Sverige varje dag, alla utom de som bara hänger sig och SVT, SR ochTV4 och den nationella dagspressen. Där vet ingen och eftersom journalisterna inom dessa skrån valt att tiga har de ju en egen agenda, vilket är skrämmande i vad vi tror är ett demokratiskt Sverige. Att din anonyma skribent också är rädd för att förlora sitt jobb trots att han/hon berättar sanningen är helt enkelt en gigantisk tragedi för alla som bor i Sverige. När D-dagen är här, vilket infaller förr eller senare, kommer det att bli ett ramaskri som inte kommer att lägga sig ner på många, många år … och vad det gör i förlängningen med landet Sverige vågar jag inte ens tänka på.

 19. Grannbyn har fått äran av ett boende för ensamkommande barn. Redan första veckan var det bråk och polisinsats. ”Barnen” går i en 1 – 9 skola. Enl. uppgift från andra elever röker de inne på skolan och det luktar rök i lokalerna. Personalen vågar/vill inte ta tag i problemet. Måste vara svårt att upplysa om tobak på denna skola.
  Hur kommer de riktiga barnen att bli som vuxna när de uppfostras i denna dubbelmoral?

 20. Bra skrivet! Det har landet är ett sjunkande skepp, hela skiten håller på och brakar samman ju. Omvärlden skrattar åt oss och bara skakar på huvudet

 21. Personligen(utan att anklaga någon specifik) anser jag att alla som är involverade i de sk ”ensamkommande” vuxna barnen måste stå upp för sanningen och vägra spela med i detta mycket fula bedrägeri som är det i särklass absolut största asylbedrägeriet i världshistorien.Som vuxen måste man ta ansvar och stå upp för lag,rätt och ordning.Rädsla får aldrig styra och bestämma över sanningen och fakta,känslor får inte värderas högre än lagen och rättssäkerheten .
  Alla involverade är medskyldiga i detta gigantiska asylbedrägeri som hela omvärlden skrattar åt,hånar och har som skräckexempel när ett land inte har en regering,ingen grävande journalistik,och ett folk som är vilselett bortom all logik och förstånd.Framför allt bör man som förälder tänka på att man måste vara ett gott föredöme för sina barn.Barn och tonåringar är inte dumma i huvudet,de ser,lyssnar och drar riktiga slutsatser av det fulspel som pågår med de sk ”ensamkommande” vuxna barnen.Att inte vara sann mot barnen/ungdomarna är att svika dem enormt mycket.När en 15 årig flicka twittrar att hon har fått två nya 15 åriga klasskamrater när höstterminen börjar,den ene är flint,den andre gråhårig och båda har rynkor ,hur reagerar föräldrarna? Hade det varit min dotter hade jag genast gått till skolledningen och ställt dem mot väggen och vägrat acceptera detta bedrägeri.Hur skall de yngre lära sig att tänka kritiskt och självständigt,ifrågasätta,ställa krav på omgivningen och att lagar och regler skall efterlevas och gälla för alla.Barnen blir svikna och lurade av en förljugen och verklighetsfrånvänd vuxenvärld.Stackars barn av idag.Jag är verkligen mycket oroad och bekymrad över våra barns framtid.

  • Mycket välskrivet. Det var också ett intressant, ovanligt men ändå väldigt viktigt perspektiv som du tog upp: Hur detta påverkar de svenska barnens uppfattning om sanning och moral.

 22. Jag kommer osökt att tänka på titeln till Alice Coopers bästa album:
  ”Welcome to my nightmare”

Kommentarer inaktiverade.