Författarfunderingar, del 3: Lyckan i att botanisera

Senast var det i Holland, närmare bestämt i Delft utanför Haag. Bokhandeln var liten men skyltningen lockande. Jag gick in och nosade runt, förstod inte vad titlarna betydde, än mindre kunde jag ta till mig de holländska meningarna på sidorna.

Men ändå. Det är en speciell känsla att komma in i en bokhandel och oavsett vilket land jag kommer till missar jag inte chansen.

Så fort jag kommer till mitt andra hem i Florida skyndar jag mig till en av de lokala bokhandlarna – Barnes & Noble i Ft. Myers.

barnes-noble-booksellers-waterside-shops-51

Den är inte på något sätt gigantisk, kanske två gånger så stor som en genomsnittlig svensk bokhandel, men den har en mysfaktor som är svår att sätta fingret på. Kanske har det med ljuset att göra, med hyllornas placering. Kanske beror det delvis på att heltäckningsmattorna dämpar alla ljud så att lokalen fylls av ett lugn.

DSCN1029 DSCN1030

Delvis beror det på sortimentet. Här finns inte bara böcker i alla ämnen och format, här finns också skrivredskap, skinnbundna anteckningsblock, läslampor, utvalda kaffesorter, kort med tänkvärda texter, kartor, pedagogiska leksaker, presenter, choklad, en tidskriftsavdelning med hundratals titlar, läshörnor, en stor film- och musikavdelning och inte minst ett läckert kafé med smörgåsar, bakverk och alla sorters te och kaffe.

cafe

Vi pratar alltså om att stanna i timmar och – njuta.

Jag blir aldrig trött på att vandra bland hyllorna. Tanken på hur många människors tankar, drömmar, idéer, fantasier, glädje, ilska, kärlek, avsky och besvikelse som gömmer sig innanför böckernas pärmar är svindlande. Bara att titta på omslagen, designen, titlarna är ett äventyr i sig.

Omslag 3 Omslag 2 Omslag 1

Att bläddra och småläsa här och där är ett annat äventyr. Att avstå från att köpa för mycket är i stort sett omöjligt. Hur mycket jag än lovar mig själv att inte köpa fler böcker, så slutar det ändå med att jag går ut med en tung kasse vars innehåll kommer att göra traven på nattygsbordet högre.

Lyxproblem.

Som författare bör man läsa mycket, minst ett par timmar om dagen säger förståsigpåarna. Där brister jag. Jag ägnar för mycket tid åt att skriva och alldeles för lite åt att läsa. Jag lovar (igen) att det ska bli ändring på det.

Jag undviker att läsa svenska böcker och vägrar läsa nordiska deckare (med ett enda undantag – den duktige islänningen Arnaldur Indriðason). Kanske borde det vara tvärtom, att jag skulle hålla mig á jour med vad som skrivs. Men jag vill inte bli påverkad av mina nordiska kollegers stilar. Därför kändes det hedrande men också mycket märkligt när min senaste bok – Där inga ögon ser – jämfördes med den duktige Jussi Adler Olsens böcker. Jag har nämligen aldrig läst något av honom.

Sommarens läsning kommer att bestå av en fantastisk liten fransk berättelse och en fantastisk liten spansk berättelse. Men jag misstänker att en och annan hårdkokt amerikansk pocket kommer att smyga sig in också.

Vad läser du i sommar? Berätta gärna i kommentarsfältet! :o)

15 svar på ”Författarfunderingar, del 3: Lyckan i att botanisera

  1. Jag har läst alla böcker om Silverbielke den här våren o nu har jag börjat på Besökarna.

  2. Vilken underbar bokandel, just en sådan som en skrivarvän och jag fantiserat om att vi skulle vilja se där vi bor! Fast i mindre format då, kanske…
    I sommar ska jag läsa Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Efter får det absolut bli De sju dödssynderna. Så bra att du tipsade om din hemsida i Författare på facebook, annars hade jag missat dem.
    Snygg hemsida med, enkel och ren!

  3. Hej.

    Just nu:

    Läser om Njals saga, Egil Skallagrimssons saga, samt Beowulf, The New Totalitarians av Huntford, och (yrkesrelaterat) diverse material om neuro-psykologi, AST, och liknande.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  4. Betr deckare brukar jag läsa Jo Nesbo som jag tycker skriver rätt bra.
    Fast ibland blir det lite för mycket och det får mig att undra jag över hur vissa författare är funtade för att så detaljerat beskriva diverse blodiga skräckscenaria.

  5. Jag kommer läsa mitt eget manus eftersom jag befinner mig i redigeringsfasen. Men sedan tänkte jag nog låta resten av sommaren gå i feelgood-romanernas tecken.
    ”Operamopsen”, ”Om ni inte börjar leva gör jag slut”, ”Tjugo år till dig” och ”Härifrån till verkligheten” är några av dem. Ha en fantastisk sommar!

  6. Just nu läser jag ”Du”, av Caroline Kepnes. Definitivt annorlunda, oförutsägbar.

  7. Michel Houellebecq Underkastelse
    Sherlock Holmes Baskervilles hund och andra berättelser
    Peter C. Gøtzsche Dödliga Mediciner Och Organiserad Brottslighet
    Carl Grimberg Svenska folkets underbara öden

    plus lite blandat Edgar Allan Poe och omläsning av Hans Alfredson En yxa i nacken för fjärde gången 🙂

    Har endast läst mord.net av dig. Den var riktigt djävla bra.

  8. Hej Dag! Låter som en riktigt fin boklåda. Jag är som du läser inte heller mina kollegors böcker men gärna dokumentärer och faktaböcker. Den jag ska försöka mig på i sommar, för att koppla av i mitt skrivande heter: Landsplågan Islam av Helge Haugard, norsk journalist och författare. Boken har nyss kommit ut på svenska. Önskar dig och familjen en härlig tid i Florida!

  9. Vill bara ge en eloge till ditt fantastiska sätt att skriva!
    Trevlig sommar!

  10. Har fastnat i ”ljudboksträsket”, till gubbens förtvivlan, då jag tydligen inte hör något. Jag har även fastnat i Dag Öhrlundträsket och vill läsa ALLT och just nu lyssnar jag på Jordens Väktare.

    Ha en fortsatt fin sommar!

    Hälsningar från ett kyligt och regnigt Värmland

Kommentarer är stängda.