Har Zack någon framtid?

Jag handlar midsommarmat bland hundratals helgshoppande amerikaner, mexikaner, puertoricaner, kubaner och turister på Publix i korsningen Veterans Highway och Santa Barbara Boulevard.

I kassan hjälper 17-årige Zack till att packa ner varorna i påsar. Eftersom jag kör handikappmoppe följer han med ut till bilen för att lasta in kassarna och köra tillbaka moppen till butiken.

Vi pratar USA, världen, problem och det kommande presidentvalet. Jag frågar vad han tycker om Donald Trump.

”Han är en idiot”, kommer det utan tvekan. ”Hillary är också en idiot. Det finns inte en vettig kandidat i det här valet.”

Vi pratar lite om vad som kan hända om Trump vinner valet. I en annan del av världen sitter Putin. I en tredje del sitter Nordkoreas Kim Jong-un och leker med sina kärnvapen.

”Det luktar tredje världskriget snart”, säger Zack. ”Med kärnvapen. Jag oroar mig inte för min framtid för såvitt jag kan se finns det ingen framtid för mig under de närmaste decennierna.”

Sedan säger han att jag ska ha en trevlig dag och så sätter han sig på handikappmoppen och tuffar tillbaka mot butiken. Jag sätter mig i bilen och tänker att det är rätt sorgligt att en ung människa ska behöva bära den oron och dystra framtidsutsikten som Zack – med all rätt – ger uttryck för.

Det finns sannerligen mörka moln på himlen.

Jag kommer hem, loggar in och ser att svenska dagstidningar ojar sig över att britterna beslutat sig för att lämna EU, något som jag som gammal EU-motståndare applåderar.

Nu kommer jorden att gå under, om man får tro tidningarna. Vi kommer att hamna i en depression och det blir börskrascher och gudvetallt.

Ja, alla profetior kan bli självuppfyllande om man tar i ända från fötterna. Själv hoppas jag på en utopi – att det även i Sverige blir en folkomröstning som politikerna för en gångs skull lyssnar på och lyder folkets röst:

Att Sverige lämnar EU.

swexit

Vi klarar oss alldeles utmärkt ändå. Den som tror på storriken behöver bara ta en kort titt i historien för att ge upp. När det gäller EU säger jag som jag alltid sagt:

Den dag jag ser den tyske poliskonstapeln Herr Ordnung vilja samarbeta med den spanske poliskonstapeln Senor Mañana, ska jag börja tro. Innan det sker kommer vi att odla bananer på månen och min 95-åriga mamma kommer att ha vunnit New York Maraton fyra gånger.

Jag behöver inte anföra fler argument för ett EU-utträde. Det finns massor, men det räcker bra med de hysteriska summor vi betalar in till världens största socialbidragskontor. Enligt EU-upplysningens hemsida ser det ut så här:

2016 betalar Sverige en avgift om 31,8 miljarder kronor till EU.

Vi får tillbaka 12,7 miljarder.

Nettokostnaden blir alltså 19,1 miljarder kronor.

Tänk på det. 19,1 miljarder, på ett enda år. Hur många dagis, sjuksköterskor, skolplatser, lärare, poliser, lyktstolpar, cykelvägar, åldringsvårdare eller bussar hade vi fått för de pengarna?

Tanken hisnar.

Läs själv på EU-upplysningens hemsida:

http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sveriges-EU-avgift/

 

 

9 svar på ”Har Zack någon framtid?

  1. Kan mycket väl vara så att Zacks framtid blir ljusare än vad han kan tro med Trump och Putin som ledare. Får klaner som Clintons och Bush fortsätta så är det en garanti för att fler stabila länder kommer att förvandlas till misär. Rysslands agerande i Ukraina har sina logiska förklaringar. De som orkar och vill ta reda på fakta och inte bara suga i mainstream medias versioner kommer att upptäcka att medias bild inte riktigt stämmer även denna gång. Lars Bern på anthropocene.se förklara detta på ett bra sätt. Tänk efter, hur många ggr har ni fått se och höra Putin tala med egna ord i svensk media. Den mannen är inte dum i huvudet kan jag meddela.

    Nu är det också riktigt pinsamt och se och höra massmedias drev mot Brexitbeslutet. De får det att låta som att nu helt plötsligt finns det inga som vill gå ur EU. Att de bara orkar. Folkviljan kallas nu för populism och anklagas för att vara rasistisk.

    Sveriges folk kommer förmodligen aldrig att få chansen igen att säga sitt i EU frågan. Valet som skedde 1994 gällde något helt annat. Folk pratade då om att få möjligheten att få köpa vin på ICA. Den maktapparat som EU formats till nu är inte vad svenska folket tyckte till om. Vi har väl aldrig varit så långt ifrån ”makten utgår från folket” som nu.

    Mellan 1995-2015 har Sverige haft en nettokostnad på hiskeliga 326 m i l j a r d e r. Någon som orkar räkna ut hur många lärare som det räcker till?
    Den som förhandlat fram denna avgift borde vara inlåst på livstid.

    Att EU besluten snart också har tagit kål på den svenska åkeri -och jordbruksnäringen är ju katastrof. Det är ex många lastbilsverkstäder som investerat åtskilliga tiotals miljoner på utrustning och lokaler som gapar tomma då de skattebetalande åkarna är på väg att försvinna från våra vägar. Om folk bara visste vilka livsfarliga fordon och förare som åker på våra vägar idag, ojojoj.

    Njut nu av Floridas klimat Dag och skippa svensk media för ett tag. Inget kan vara nyttigare för den mentala hälsan.

    Tack för ordet.

  2. Hej.

    Jag tror att EU (dåvarande EG) behövde Sovjetunionen. Utan denna totalitära byråkrati som motpol och att jämföra sig med, finns ingen möjlighet för de som arbetar för den odemokratiska (för att inte säga anti-demokratiska) unionen att se vad de allt mer efterliknar.

    Eftersom definitioner tenderar att reduceras till motsatspar av egenskaper, och bli ömsesidigt definierande, landade EU i att definiera sig bort från nationalstaten, eller folkstaten, och i strävan mot den federativa byråkratiska icke-demokratin man är idag. Detta då det är folken och de nationella parlamenten som kan agera motvikt mot EU:s ej folkvalda ledning.

    Det är helt enkelt fel sätt att grunda ett nytt pan-europeiskt rike.

    Demografi, som med de inflyttade folken från MENA och Afrika, eller erövring likt en lång radda tanter och farbröder, eller ekonomi och innovation (samt en hel del kolonialism) som Storbritannien – de är metoder som fungerar (nåja) för att skapa ett enat Europa. Antingen enat av och under erövraren eller enat mot densamme, eller enat i tävlan mot det land som skaffat sig ekonomiskt och civilisatoriskt försprång.

    Man kan jämföra med Sveriges invandringspolitik: i sin iver att vara så olika SD som möjligt drev man sig själv till att gå ’full Arnstad’ i vad man trodde vara motsatt riktning: från SD:s kontrollerade invandring till Reinfeldts och Miljöpartiets okontrollerade och obegränsade dito.

    Nu gäller att få Sverige att lämna EU-krogen innan slutnotan skall betalas – att dessutom börja tillämpa ’varannan vatten’ i politiken vore också välkommet.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    • Rikard från Rickomberga, varför är det viktigt att du kallar dig lärare? Trodde vi la ifrån oss titlarna 1967? Skriver du ”Lärare” i telefonkatalogen också eller?

      • Hej.

        Varför skulle titel eller befattning vara ointressant? För övrigt; telefonkatalog? Finns det fortfarande?

        Huvudskälet är simplare än så; det ser snyggare ut än bara namnet eller bara titeln.

        Kamratliga hälsningar,
        Rikard, lärare

  3. Med tanke på vad din kompis Zack anförde om de tre ledarna med storhetsvansinne a la Hitler måste logiken att hålla ihop EU vara ännu mer relevant än tidigare. Se avgiften som en försäkring så blir det nog lättare.

  4. Och jag flaggar för Fixit. Vi pröjsar 8 miljarder per år för få vara med i denna odemokratiska och byråkratiska klubb. Hur mycket som vi förlorat i pengar sen vi gick med Euron vågar jag inte ens räkna. Huujedamej.

  5. EU, tidigare EG och ännu tidigare Kol- och Stålunionen var en gång i tiden något som enade och skapade säkerhet och trygg handel mellan länderna. Det var någonting fantastiskt bra för det tidigare splittrade Europa, jag menar, stormakterna England och Frankrike har legat i krig nästan fler år än USA existerat, Tyskland och Italien har invaderat och skövlat grannländer och grannsämjan mellan tyskar, fransmän, holländare och belgare lämnar en hel del att önska. Söderöver har vi turkar och greker som gång efter annan lekt nord- och sydkorea, vi har haft kommunistländer inbäddade i mitten av kontinenten såsom Albanien och Jugoslavien, vilket föranleder vad som faktiskt hotade österifrån – Sovjetunionen.

    Vad vi behöver är faktiskt något som håller våra länder och etniciteter i fred och samförstånd, som enar. Men. Det finns ett kraftigt men – och det är när federalister kommer i arbete. När Bryssel börjar bestämma om såväl svenskar, samer, greker, fransmän, italienare och skottar och vad de får och inte får göra, hur de ska leva, bo och vilka lagar som ska följas, lagar som står över nationens lagar – då går det för långt.

    Vi behöver en sammanhållande kraft, visst. Där har EU gjort ett bra jobb som främjat handel och fred mellan nationer vars befolkning hyser agg mot varandra. Men vi behöver ingen legislatur som bestämmer hur gurkor ska se ut eller huruvida vi får snusa eller ej. EU får bestämma handelsregler, men när de går in nationellt och börjar härja om hur en nation ska sköta sina inrikes och utrikes affärer, vilka lagar befolkningen i varje land måste förhålla sig till och hur saker och ting ska fungera, går de för långt. Vi ska inte bli ett USA 2.0, det vill jag inte. Dessutom borde bistånd till mindre bemedlade länder utgå på frivillig basis, inte som nu under kraftigt tvång. Det är inte frihandel, demokrati och liberalism – det är kommunism.

    Så – jag är i praktiken EG-förespråkare, men EU-motståndare.

  6. Zack verkade utifrån vad du skriver ha ett s k enkelt jobb, sådana som förväntas lösa det mesta här i Sverige.

  7. Följer en del bloggar, ibland så kommenterar man . Finns så många som tycker bra saker. Föler din blogg, går in varje dag för att se om något nytt skrivits.
    Zach är orolig för sin framtid. Finns ingen att rösta på . I det här landet så skaffar de något de kallar DÖ, för inte fel parti ska få något att säga till om, även om nu 13% av befolkningen tycker det. Så där har ju folket fel då.
    England hade folkoröstning om urträde från EU. Folket har röstat fel enligt svensk media. Ja jösses då. PM Nilsson tycker demokrati är större än plötslig folkmakt
    http://artikel.di.se/artiklar/2016/6/28/ledare-demokrati-ar-storre-an-plotslig-folkmakt/

    Vad ska man säga? Nä! För min del vad bra gjort av engelsmännen. Hoppas på ett urträde här med. Det blev ju inte jordens undergång som de befarade.

Kommentarer är stängda.