Författarfunderingar, del 4: Konsten att sitta

I min grupp ”Författare på Facebook” kommer vitt skilda frågor om skrivandet upp. Vilket typsnitt ska man använda? Får man skriva illa om sin farmor medan hon lever? Går det att komma undan med ett simpelt knivmord? Är Scrivener ett pålitligt hjälpmedel? Hur ska man skriva det första mailet till ett förlag? Och: Var sitter ni när ni skriver?

Den sista frågan är långt ifrån ointressant, speciellt om man kompletterar den med frågan om hur författaren i fråga vill ha det under skrivandet. Musik eller inte? Rörig kaféomgivning eller ensamhet i tystnad? Kaffe, vin eller vatten? Skärgård eller storstad? Press eller lugn? Skriva ensam eller tillsammans med andra?

Gruppen har i dag 4 896 medlemmar och jag tror att man skulle kunna få nästan lika många olika svar på frågorna som ställs. Ty det charmiga är ju det individuella i våra sätt att leva, inte minst när det kommer till skrivandet.

Själv är jag avundsjuk på dem som kan åstadkomma manus i bullriga miljöer, på kaféer där folk gapar och sörplar och pratar och har sig. Jag har aldrig förstått mig på dem som reser iväg på ”skrivarretreat” och sitter i samma rum som tio eller tjugo andra och pratar om sina historier samtidigt som de skriver dem. Jag är avundsjuk på min författarkollega, hon den kända som kan byta fokus på en sekund, slå upp laptopen på ett flygplan och skriva som besatt i fyrtiofem minuter innan det är dags för landning och hon åter ska koncentrera sig på sitt krävande vardagsjobb.

Det där funkar inte för mig. Jag behöver total tystnad och helst ensamhet.

Jag kan visserligen skriva på andra ställen än hemma i Stockholm. På hotell eller i en lånad lägenhet eller hus om jag får en vettig stol och ett bra bord. Sittandet är, inte minst eftersom jag har en trasig kropp, oerhört viktigt eftersom det handlar om timme efter timme efter timme. Hemma och i min skrivarlya har jag den absolut bästa stol som går att köpa – den som används i polisens och SOS larmcentraler, ortopedisk åt alla håll och kanter. Jag kopplar min laptop till ett externt tangentbord och en stor, extern skärm så att jag slipper kisa.

De fysiska verktygen är med andra ord viktiga för mig och visst låter det romantiskt med alla som kryper upp i en soffa med en laptop och en kopp te, men det skulle inte funka i fem minuter för mig.

Tystnaden är lika viktig. Förstå mig rätt, jag älskar musik och lyssnar ofta, men min magra hjärna behöver koncentrera sig helt på en enda sak när jag skriver och varje ljud blir en störning. Ovanför min skrivarlya bor en pensionerad man vars hobby är att spela tunga, klassiska stycken dagarna igenom. De gånger bastonerna fortplantar sig ner genom hans golv och mitt tak har han levt ytterst farligt utan att veta om det, och tack gode gud för hörselskydd.

Det finns massor mer att säga om skrivandets process och jag återkommer i frågan. Men innan jag glömmer det måste jag förstås nämna något annat jag inte kan leva utan när jag skriver.

Kaffe. Litervis.

Vi hörs! :o)

6 svar på ”Författarfunderingar, del 4: Konsten att sitta

  1. Hej.

    Personligen skriver jag inte skönlitteratur (än?) eller ens skön litteratur, men uppsatser och annat skall ju plitas ned.

    Kaffe, ingefärsdricka, enbärsdricka, hemgjord fläderblomssaft (alternativt hyllebärssaft), eller blåbärssoppa (möjligen nyponsoppa); hemkokt, ej köpt.

    Musik ja tack; klassiska stycken av Holst, Ligeti, Penderecki för arbete; uppsatser o.d. Ska, punk, oi och liknande för förberedande av skoluppgifter eller vid rättning. 8-bitars musik och liknande för skrivande för nöjes skull.

    Personligen har jag det dilemmat att idéer kommer lite när som helst; i duschen eller på seminarier eller liknande, så jag bär ständigt runt på papper och pennor. Dilemmat inträder när man timmar eller dagar senare skall tyda sina egna anteckningar.

    Vill för övrigt tacka, om det är rätt uttryck, för dina texter om skrivande och bestyren runt ikring. Jag har hört ’av en man på puben’ att man måste fånga förläggarens intresse med de första meningarna, för ingen sätter sig och läser en synopsis på tjugo sidor om inte inledningen hugger som en gädd-krok. Dina tankar om detta skulle nog vara läsvärda misstänker jag, även om jag anar att svaret på hur man gör att ligga på som efterhängsen järv.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    • Tack, Rikard, återkommer med betydligt fler tankar och berättelser om skrivande. Men jag tror att du har rätt när det gäller att fånga en förläggare, som vilken läsare som helst.

  2. Hur bär man sig åt för att inte sitta när man skriver? Jag kan tänka mig att man drar ner på sittandet genom att t.ex. ha en diktafon med sig när man är ute och går (har själv funderat på att skaffa en diktafon, för jag behöver ut och röra på mig, men det blir aldrig av för det är ”improduktivt” och en diktafon skulle göra det möjligt för mig att förena nytta med nöje). Men själva skrivandet i sig förutsätter väl sittande, eller?!?!
    Vad gäller musik har jag tvärtom, men av samma orsak. Jag blir störd av ljud i omgivningen. Musiken fungerar som en skärm som tar bort distraktioner. Samtidigt är den ett uppiggande inslag som ger mig ”rymd” så jag inte faller inte i skärmen. Jag brukar ha min spelare på random så att jag får en bra mix av varierad musik som jag gillar (jag undviker just i dessa sammanhang ny musik).

  3. Hej Dag. Jag är ny som skribent och har inte hållit på särskilt länge, men jag älskar att skriva, trots ringa erfarenhet. Liksom du så behöver jag lugn och ro runt omkring mig och tystnad. Det jag närmast undrar över är vart man kan vända sig för att få en proffsig bedömning av manus innan man skickar in till förlag. Och hur gör jag för att gå med i din Facebook-grupp?

    • När det gäller Facebookgruppen är det så enkelt som att du ”ansöker” om medlemskap och blir insläppt. I gruppen kan du också söka efter människor som kan bedöma manus professionellt. Lycka till!

  4. Jag kan absolut inte skriva när det är helt tyst omkring mig. Jag måste ha musik i bakgrunden och för just skrivandet har jag vissa låtar/artister som fungerar som inspiration. Om jag lyssnar på ”fel” musik blir det tvärstopp. Något favoritställe att skriva på har jag inte lyckats hitta än. Fast hittills har soffan fungerat bra. 🙂

Kommentarer är stängda.