Den svåra konsten att hämta ett paket

Jag är säkert inte ensam om att ibland svära, ibland jubla, över vilka förändringar den svenska postens nedmonteringar har lett till. Ibland är det superlätt att hämta ut en försändelse i närmaste näröppet, ibland ska man leta sig fram till en tom pizzeria eller en kinesisk kemtvätt i en förort där det krävs solglasögon och automatvapen för att man ska våga köra dit. På plats måste man viska hemliga lösenord, stampa tre gånger i golvet och visa sin mammas tofflor för att få ut paketet, allt detta i lukten av mycket stark tobak medan det spelas skum musik ur knastrande högtalare och grupper av småväxta män kastar mörka, lömska blickar på en.

Nu, under Floridas palmer, tröstar jag mig med att det inte är mycket bättre här. Saken är den att jag har beställt en kamera från New York och att jag desperat behöver den i dag, fredag.

UPS 1

Från New York till Florida via Kentucky på nolltid!

Därför har jag betalat extra för att få den levererad före klockan 11 på förmiddagen. Men eftersom min hjärna är rutten hade jag naturligtvis glömt det, satt mig på motorcykeln och åkt till Denny´s Diner för att äta frukost.

philly-cheesesteak-omelette_thumb-m

Philly cheesesteak omelette (1170 kalorier, 1 gram transfett) , $ 11.70 med obegränsade mängder kaffe.

Meanwhile var UPS-mannen förstås vid huset med sin bruna skåpbil för att lämna det viktiga paketet.

UPS 2

UPS-mannen ringer bara en gång.

Så nu börjar trasslet. Jag ringer till kundtjänst för att höra om de kan köra ut en gång till med paketet eller om jag kan hämta det på UPS utlämningsställe som ligger bara några kvarter bort. Men så lätt går det förstås inte.

UPS-kvinnan: Kan jag få ert paketnummer, sir?

Jag: Z322GH9&&N432596822193BKM5ZZ32166799JKIUY67788NGET54329IKOM9800AADR5F6GY38611AC99OAW821QR654HM38.

UPS-kvinnan: Kan ni repetera det, sir?

Jag: Z322GH9&&N432596822193BKM5ZZ32166799JKIUY67788NGET54329IKOM9800AADR5F6GY38611AC99OAW821QR654HM38. Urk, ahhrghh… *host*

UPS-kvinnan: Sir, are you allright?

Jag: Ingen fara. Vrickade tungan bara.

UPS-kvinnan: Sir, någon kommer att ringa till er inom en timme och tala om att ni kan hämta paketet efter klockan ett i dag.

Jag: Fine fish! Kan jag hämta det på utlämningsstället närmast mig, då?

UPS-kvinnan: Paketet kommer att köras till vårt högkvarter.

Jag: Shit too! Det ligger nästan två mil bort!

UPS-kvinnan: Jag är ledsen, sir.

Jag: Inget mot vad jag är.

UPS-kvinnan: Och när ni hämtar paketet måste ni visa en legitimation som är utfärdad av den amerikanska regeringen.

Jag: Jag har ett svenskt körkort. Och ett medlemskort i en förening för kaninägare. Fast det har visst gått ut. Jag har ett lånekort från biblioteket i Säffle, that´s a Swedish town, och …

UPS-kvinnan: Jag är ledsen, sir.

Jag: Inget mot vad jag är. Finns det någon annan möjlighet?

UPS-kvinnan: Jag ser att paketet är adresserat till ett bolag. Om ni kan skaffa ett brev där bolaget intygar att ni får hämta ut paketet, och ni tar med ert pass, så tror jag att det går bra.

Jag: Ma´am, det är ett enmansbolag. Vill ni att jag ska intyga att jag får hämta ut paketet?

UPS-kvinnan: Det måste vara ett brev på bolagets brevpapper, där det intygas att ni får hämta ut paketet.

Jag: Låt mig dubbelkolla. Ni vill att jag ska skriva ett brev på mitt bolags brevpapper, där jag intygar att jag får hämta ut mitt paket?

UPS-kvinnan: Yes, sir, that will be fine.

Jag: Så det räcker alltså inte att jag tar med mitt pass, två svenska legitimationer och tre kreditkort med mitt namn på? Och lånekortet från Säffle?

UPS-kvinnan: Nej, sir, vi vill ha det där brevet. Finns det något annat jag kan hjälpa er med?

Jag: Vi har en vägg som skulle behöva målas …

UPS-kvinnan: Sir?

Jag: Ha en trevlig dag.

UPS-kvinnan: Ni också, sir.

Fortsättning följer. Spänningen är närmast olidlig. Om en timme grenslar jag motorhästen och beger mig mot 2901 Cargo Street.

Passande adress… 

7 svar på ”Den svåra konsten att hämta ett paket

  1. Påminner lite om den gode Gits Olssons obetalbara krönikor 😀 Tidningen Se’s utgivningsdagar var högtidsdagar, och folk runt en’ trodde man var knäpp, som satt och garvade för sig själv

  2. Räcker det inte med medlemskort i The Moose eller Elks eller vad det nu heter? 🙂

  3. Jag har liknande närmast surrealistiska erfarenheter av UPS i Stockholm, det brukar sluta med att man vackert får bege sig till Järfälla för att hämta ut sitt paket.

  4. Skillnaden mot Sverige är inte så stor. De, likheterna alltså, yttrar sig bara lite annorlunda.
    När jag jobbade ute i landet, på vischan asså, så väntade vi ivrigt på ett paket med dyra pryla från storstan, Fjollträsk (i dagens prisläge värt ca SEK 100K) som vi snabbt behövde.
    Inget kom..
    Efter helgen hittades paketet i en lokal busskur (!) där det legat i tre-fyra dagar..
    ”Utköraren” av paketet hade inte hittat till företaget och bara lagt paketet i busskuren…
    ”Fråga nån”, (vem som helst på bygden visste), stod tydligen inte skrivet på göralistan.
    Detta utspelade sig under den tid i Sverige då man ännu inte snodde allt som gick att sno, ”bara för att det går” och tilliten mellan medborgarna fanns kvar..
    Tiderna förändras.

  5. Klockren beskrivning! Jag kan intyga att UPS i Zürich inte är bättre. Dessutom levererar de endast måndag-fredag 8-17. Om jag sedan betalat hutlöst för UPS Express kvittar- om paketet anländer till UPS högkvarter 15 minuter härifrån på en fredag eftermiddag så körs det ut på måndag. Eller så kan jag hämta det själv-tidigast tisdag!?

Kommentarer är stängda.