Konsten att slå klorna i en torsk

Visst, det var sent när vi häromdagen tog ett spontant beslut om att äta kräftor. Min vän slängde sig i bilen till sin butik, själv kom jag in på Coop så sent att den manuella fiskdisken hade stängt. Med desperation i blicken frågade jag efter svenska kräftor och en flicka pekade på en disk där det låg ett enda alternativ för en drömtorsk som mig.

sjöboden

Nä. Inte 10-14. Snarare 8-9. Och den kund som klagar borde tydligen veta bättre…

Färska småländska signalkräftor från ”Sjöboden allt i fisk”. 438 kronor kilot. Jo, jag tackar, jag.

På 500-gramspaketen stod det ”10 – 14 st”. 12 i snitt, alltså. Fint, ett paket per skalle borde räcka, med tanke på det andra vi också skulle mumsa i oss.

Vi samlades hemma vid köksbänken för att lägga upp kräftorna på ett trevligt sätt. I det ena paketet jag köpt fanns det nio kräftor, i det andra åtta. Vännen öppnade sitt paket, identiskt med mina. Åtta kräftor. Eftersom det rimligen borde ha legat minst 30 kräftor och helst 42 i de tre paketen kände vi oss nu tämligen blåsta när vi stirrade på 25. Vi åt kräftorna och de var okej, men långt ifrån så bra som de småländska några vänner bjöd på helgen efter.

kräftor

Att inget av paketen innehöll det minimiantal som stod angivet på förpackningen kunde knappast vara en tillfällighet. Jag räknade lite, formulerade följande mail och skickade det till ”Sjöboden allt i fisk”:

”Hej! Nyligen var vi tre personer som skulle äta kräftor. Jag köpte två av era förpackningar med ”färska småländska signalkräftor” (batch 52-13) på Coop i Rotebro, en vän köpte sin förpackning någon annanstans. På de tre identiska förpackningarna stor det ”500 g, 10 – 14 st”. Med den texten utgår jag ifrån att det ska ligga i snitt 12 kräftor i förpackningen. I vår ena låg det, 9, i den andra låg det 8 och i vännens låg det 8. En tillfällighet? Svårt att tro.

Som journalist blir jag omedelbart intresserad av förfarandet och gör ett räkneexempel.
Om man ur 1 000 10-förpackningar (10 kräftor är ju fortfarande inte direkt lögn enligt förpackningstexten) tar två kräftor så har man 2 000 kräftor. Om man fördelar dessa på nya förpackningar om åtta kräftor så får man 250 (!) nya förpackningar som någon annan redan har betalat för. 250 x 219 kronor = 54 750 kronor. 10 000 förpackningar ger över en halv miljon och plötsligt börjar det hela se ut som en affärsidé.
Vad har ni för kommentarer till att ingen av förpackningarna innehåller det minimiantal kräftor som anges på förpackningen?
Tacksam för snabbt svar!”
Svaret lät inte vänta på sig. Nästa dag kom det ett mail från Jessica:
”God morgon Dag. Det var ett klurigt antagande som du gjort. Signalkräftorna är en viktvara. Fabriken har maskiner med laser som mäter en korrekt vikt på i det här fallet 500 gram. På paketet så står det som i tillägg en generell uppskattning på hur många det då kan förekomma i varje paket. ( det är lite som det fungerar med ett ”B.F” datum, dvs INTE ristat i sten ) OM man då endast söker efter ett antal, gör ett snitt, ja då kan man bli beskiven. Primärt är vikten, antalet är en uppskattning/vägledning. Sedan kan jag dessutom säga att alla skaldjur oavsett hummer eller vad det nu än må vara är alltid dyrare om de är större i storlek. Kontentan av det hela är att om man är besviken på antalet så kan man konstatera att man fått en högre kött-mängd, en större kräfta i storlek. Kort sagt, man kan vända på detta på många olika sätt. Vår fabrik Smålandskräftan paketerar viktvaror, om inget antal skulle stå, skulle alla ringa och fråga hur många som låg i asken…….Med önskan om en fin dag.

Med vänlig hälsning

Jessica Melgar
Sjöboden Allt i Fisk AB”

När jag hade läst och fiskat upp min förvånade haka från golvet, läste jag igen. Och igen: Generell uppskattning …INTE ristat i sten … kan man bli besviken … uppskattning/vägledning … man kan vända på detta på många olika sätt … om inget antal skulle stå, skulle alla ringa …

Herregud.

Med den förklaringen undrar jag varför producenten sätter ut vare sig vikt eller antal och inte istället låter det hela bli en Triss-gissning, vilket det ju är. Jag svarade Jessica lika informativt:

”Hej Jessica, det var ett klurigt svar du fått till och ni har just har försäkrat er om en plats i en mycket, mycket välbesökt blogg…

/Dag”
Och Jessica svarade:
”Okej, det låter hemlighetsfullt

Kan du utveckla dig?
Skickat från min iPhone”
Och jag svarade:
”Jag kan väl säga så mycket att det inte direkt blir någon rekommendation…”
Och Jessica drog på med sin hårdaste backhand:
”Trodde jag väl inte heller
Skickat från min iPhone”
De är hårdhudade, de där fiskhandlarna, och kundbemötande verkar inte vara prio ett. Men å andra sidan, varför skulle det vara viktigt med tanke på profiten i räkneexemplet?

Nu tycker kanske mina belackare att jag är en idiot som hänger upp mig på petitesser. Be my guest. När något kostar 438 kronor kilot och jag ser fram emot en trevlig smakupplevelse så vill jag ha vad jag har betalt för, inte en kräfta mindre. Och jag blir inte gladare av att veta att det någonstans sitter en fiskhandlare som garvar hela vägen till banken för att han kommit på ett bra sätt att slå klorna i en torsk som mig.

Vad jag föreslår att du ska göra när det gäller produkter från ”Sjöboden allt i fisk AB” kan du nog räkna ut själv. Min lilla svarta lista har nyss fått ett namn till:

logo_sjoboden_platta_bla

Med vänlig hälsning,

torsk

Dag, dum torsk ;o)

20 svar på ”Konsten att slå klorna i en torsk

  1. Jamen är det inte vikten som är det viktiga(!) då?
    Eller är det bruttovikt inkl spadet?
    Säg att paketet skulle innehålla 20 minikräftor, skulle du bli gladare då?
    Också relevant är ju om de köper per vikt eller styck, alltså om de skrattar på väg till banken eller ej.
    Om de köper per styck så måste dessutom priset för större kräftor vara högre, eller.
    Visst skulle de med anledning av din statistik kanske ändra informationen om stycketalet, men som du ser så finns det en del variabler att ta hänsyn till

    • Jag vill bara ha det antal kräftor som står på förpackningen. Är det för mycket begärt? Om du köper ett paket med 100 skruv och får 70, är du nöjd då?

      • När jag köper skruv så är det oftast 98 st i varje paket fast det står att det ska vara 100 st. När jag påpekade skillnaden fick jag ett svar från tillverkaren(?) d.v.s. den som packar skruvarna att förpackningen motsvarar värdet 2 skruvar. Behöver jag påpeka att det var en svensk leverantör? Nu köper jag bara skruvar från en tysk leverantör och det ligger alltid rätt antal i förpackningen.

        • Fantastiskt. Jag undrar vem som formulerar alla de här korkade svaren till kunderna… :o)

          • Men snälla Dag..
            Vad tror de har högt betalda ”kommunikatörer” till?
            ”kommunikatör” = En anställd avlönad lögnare, förekommer överallt, särskilt inom politik och det offentliga..

  2. Om antalet kräftor i paketen är statistiskt normalfördelade med 12 som väntevärde och 2 som standardavvikelse (dvs. intervallet 10 till 14 täcker en standardavikelse) så hamar antalet kräftor i ungefär 2/3 av alla paket i det intervallet. I 1/6 av paketen är det färre än 10 kräftor och 1/6 fler än 14. Sannolikheten för att tre inköpta paket alla skall ha färre än 10 är 1/6*1/6*1/6, vilket är 1/216, dvs. det lär ske i strax under en halv procent av fallen där någon köper 3 paket. Långt ifrån omöjligt, men inte heller särskilt troligt. Dock, om alla 10 miljoner invånare i sverige köpte 3 paket var skulle nästan 50000 personer råka ut för att få 3 paket med färre kräftor än 10 i varje.

    Det sagt, helt oavsett att det som står på paketet givetvis bör stämma inom rimliga gränser (vilket du med rätta anser att det inte gör) så måste jag ändå ge Jessica rätt. Det viktiga torde vara att det verkligen är 500g (inom rimlig felmarginal) i varje paket, och som hon säger, färre kräftor men samma vikt torde ge mindre avfall och mer mat. Det hade varit värre om ni istället för 5 kräftor mindre än minimantalet fått 5 kräftor mer än maxantalet (47 stycken) eftersom ni då med en betydligt större hög med skal och oätbara delar och mindre kött hade haft all anledning att känna er lurade på riktigt.
    Givet att ni verkligen fick angiven vikt av kräftor torde ni snarare se det mindre antalet kräftor som en bonus.

    • Du har helt rätt (och det där med spadet törs jag inte ens tänka på) men just nu känns författandet viktigare än att ägna djuplodande journalistisk gärning åt en firma som inte ens har vett att komma med en ursäkt.

  3. Ett annat sätt att se det är att ni fått 25/36 eller ung. 69.4% av antalet förväntade kräftor. Säg att det varit tvärt om, ni fått 36 kräftor men till 69.4% av den förväntande vikten, dvs. istället för 1.5 kg så hade det varit 1.04 kg. Det hade enligt min mening varit ett riktigt lurendrejeri där företaget skrattat på vägen till banken.
    Nu faller det sig förstås naturligt när antalet är mindre än förväntat att misstänka att man också fått mindre vikt. Och som någon tog upp ovan, är det bruttovikt med spad inräknat? När man till exempel köper räkor eller kräftstjärtar på burk (i spad) så brukar både totalvikt och hur mycket som är spad vara angivet.

    Är man journalist (vilket du uppger i mejlet till Jessica) så hade en vettig strategi i det här fallet varit att inköpa 3 paket till (som utlägg i arbetet), väga paketen, väga innehållet med spad i paketen, väga avrunnet innehåll utan spad och räkna antalet kräftor. Då skulle man se om man hade fog för klagomål eller inte.
    För det första, om antalet kräftor i de nyinköpta paketen ligger inom angivna gränser, så var förmodligen första gången en tillfällighet, så man kan lägga ner, eller så kan man göra fler stickprov för att försöka bilda sig en uppfattning om hur vanliga underantalade kräftpaket är.
    För det andra, om antalet kräftor verkligen visar sig vara generellt lägre än angiven gräns, men avrunnen vikt ligger inom acceptabla felmarginaler, så kan man förvisso klaga på att paketet har undermålig information, men knappast på innehållet.
    Om därmed vikten (med eller utan spad) är oacceptabelt låg så har man ett verkligt case för att företaget ägnar sig åt lurendrejeri. Men det bör då också följas upp med fler stickprov. Stöder även de hypotesen har du upplägg för en artikel. Och anmälan till KO eller vem det är man skall vända sig till i sådana här fall.

  4. Men herregud! Det är väl rätt väsentligt att man vet antalet kräftor i en förpackning när man ska dela upp dem sinsemellan. Dessutom – och det viktigaste här som jag ser det – är företagets oerhört lågpannade och respektlösa bemötande. Får mig att undvika deras produkter framöver.

    • STORT tack! Det är ju underbart att någon förstår vad jag menar, och varför… ;o)

  5. Hej.

    ”Kära leverantör av [beställd vara]! Bifogat detta brev medföljer betalningen för er vara. Ni har angivit att innehållet i försändelsen är 10-12 av [beställd vara] á [styckepris]. Som Ni säkert till er förtjusning upptäckt är betalningen för [beställd vara] mellan femton procent mindre och femton procent mer än summan av [styckepris]. Om Ni finner detta betalningsförfarande oacceptabelt är jag beredd att omförhandla ett köpeavtal där jag erhåller beställd mängd och erlägger överenskommen summa.

    Med vänlig hälsning, undertecknad”

    Tror inte så många firmor godtagit ett sådant gensvar från kunden, och inte heller kronofogde eller domstol.

    Kanske skulle testa samma princip vid betygssättning: ”Ditt barns betyg är mellan A och E…”

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

  6. Som västkustbo och van räkätare ser jag faktiskt inte ditt problem. Beroende på räkornas storlek varierar självklart antal djur per kilo – om de säljs kilovis! Om det är stora fina räkor är det färre per kilo än om de är ynkligt små – och dessa vill man ju inte ha! 🙂

    Om de såldes kilovis så håller jag med Sjöboden Allt i Fisk AB helt enkelt. Vidare fungerar inte heller ditt räkneexempel om de säljs kilovis. Det ”utrymmet” du räknat ut finns helt enkelt inte.

    Det är inte ofta jag inte håller med dig, men nu kräver mitt förstånd det 🙂

    • Nej, du har rätt. Det är inte många som förstår att jag vill ha så många kräftor som utlovas på förpackningen. Visst är det konstigt? :o)

      • Vägde du dem utan spad? För de såldes väl för bövelen inte med ett spadpris på 500:-? Min reservation är om du menar att de körde ett ”för-mycket-och-oskäligt-dyrt-spad-trick?

        • Jag väger inte saker jag köper men jag delar din skräck för att de tar 400 spänn kilot för spad. Emellertid nöjer jag mig med att kräva att en förpackning ska innehålla så många enheter som anges på den. Vilket ytterst få tycks ha förståelse för. Ja tror att jag ska ge mig in i fisk- och skaldjursbranschen… ;o)

Kommentarer är stängda.