Författarfunderingar, del 6: Konsten att överleva en bokmässa

September 2016. Snart dags för årets stora begivenhet för bokälskare, författare, redaktörer, bibliotekarier, recensenter, bokbloggare, illustratörer, fotografer, förlagschefer, marknadsförare, kritiker, förläggare, poeter, journalister och – ja, alla är där. 100 000 eller så, eller fler.

Under fyra dygn kan Göteborgs turistnäring se fram emot ett fantastiskt uppsving. Hotellen debiterar sjuka priser, taxibilarna har fullt upp och det är klokt att beställa bord om du vill gå på restaurang.

Vid det här laget har jag avverkat fler bokmässor än jag kommer ihåg, vilket snarare är ett tecken på mitt dåliga minne än på skryt. Men det räcker för att jag ska kunna vidarebefordra ett antal goda råd till dig som reser till mässan för första gången.

På den gamla goda tiden var torsdagen och halva fredagen förbehållen branschfolk och det gick fortfarande att röra sig bra i mässlokalerna. Numera släpper man – för att tjäna mer pengar, antar jag – redan på torsdagen in alla som köpt de dyraste biljetterna för alla dagarna.

Men – på fredag vid lunch brakar helvetet loss. Då släpps den kilometerlånga kön in från gatan och mässhallarna fylls snabbt av både skolklasser och andra besökare, inte minst dem som kommer för att roffa åt sig reaböcker och ”ta-fyra-betala-för-tre-pocket”.

Bokmässan är naturligtvis ett himmelrike för den som älskar att läsa. Den som smiter bort från de stora förlagens hall och botaniserar hos småförlagen och egenutgivarna kan hitta helt okända smultron som bjuder på en ny läsupplevelse. Föreningar och organisationer som du knappt trodde fanns står stolt i egna montrar och seminarieprogrammet är så lockande och omfattande att bara en genomläsning gör dig matt. Ingen, absolut ingen, kommer att ha svårt att sysselsätta sig under mässdagarna.

Här slåss billighetsjägarna med barnvagnsförarna och kryssarna, de som med block i handen och flackande blick går omkring för att hitta och kryssa av så många kända författare som möjligt (helst efter att ha fått autografer). På mässans övervåning blandar sig dofterna från matavdelningen med den dåliga luften utanför de ofta överfulla seminarielokalerna.

Bokmässan har, som så mycket annat, sina för- och nackdelar. Här listar jag dem ur ett ytterst personligt perspektiv och med risk för att få pisk. Nackdelar:

*Att mässan fortfarande kommer undan med att lägga bisarrt tunna heltäckningsmattor direkt på betonggolv är ofattbart. Tips: Gå i mjuka promenadskor eller gympaskor, allt annat kommer att döda dig!

*Ventilationen och ljudnivån är tortyrliknande. Tips: Klä dig tunt och var beredd på hetta, babblande, trängsel, knuffar och sanslös volym. Ha alltid ett par huvudvärkstabletter liggande tillsammans med den fulla vattenflaska du kommer att behöva.

*Att mässan i Sverige 2016 fortfarande inte har fått ordning på mobiltäckningen inomhus (även om den blivit bättre) är direkt sorgligt. Tips: Bli inte förvånad om du missar samtal eller om sms kommer fram försenade. Om du vill vara säker på din kommunikation så ta den under en paus ute på gatan.

*Maten i mässans restauranger och snabbmatstånd är oftast bedrövligt dålig och oväntat dyr. Vin och sprit är ett rån. Tips: Lämna lokalerna vid lunch för en uppfriskande promenad till någon av de många restauranger och kaféer som finns i kvarteren kring mässan.

*För förläggare, anställda redaktörer och förlagschefer är mässdagarna några av de mest stressade och upptagna under året. Tips: Ta INTE ditt manus med till mässan i hopp om att diskutera det med en förläggare eller chef från ett stort förlag! Förläggarna är fullt upptagna med möten (bland annat med utländska agenter i specialrummen en trappa upp) som är uppgjorda långt i förväg och med undantag för de få pitch-tävlingar som finns är mässan sannolikt din sämsta chans på hela året att pitcha dig själv eller ett manus.

*Du ska trängas med tiotusentals besökare. Ingen tycks veta vart de ska gå, gångarna är fulla av människor, barnvagnar och rullstolar. Tips: Ta god tid på dig när du ska flytta dig till ett bestämt uppträdande eller seminarium. Ibland lönar det sig att ta rulltrappan till övervåningen och springa runt hela mässan där eftersom det går snabbare.

*Du kommer, vare sig du tänkt dig det eller ej att samla på dig böcker, broschyrer och annat smått och gott. Tips: Ta med dig en bekväm axelremsväska att stoppa allt i så att du slipper kånka på plastkassar med handtag som skär in i händerna. Proffsen tar med sig en ”Dra-maten-vagn”.

*Kändishänget sker på hotell Park på Avenyn. ”Riktiga” författare bor på Park. Tips: Det är där, i baren, du har chansen att få rödvin och gin & tonic spillda på kläderna på kvällen när du trängs, knuffas och frotterar dig med halva författarsverige till en volym som gör det helt omöjligt att prata. Ett måste för alla som besöker mässan för första gången.

Till sist gratulerar jag dig till en annorlunda och fantastisk upplevelse. För en sann bokälskare – vare sig man är författare, läsare eller både och – är mässan ett slags Disneyland och en erfarenhet man aldrig glömmer.

Vi ses i Göteborg! :o)