Författarfunderingar, del 11: Konsten att läsa in en ljudbok

Kära vänner och läsare!

Just nu gör jag något av det roligaste som finns – läser in en ljudbok.

Det blir min självbiografi som kommer ut i ny tappning med mycket nytt material och personligare än någonsin.

Bilden är tagen i en annan ljudstudio när jag läste in min dokumentärbok ”Brott i Sverige” som du hittar hos ljudboksleverantörerna.

Att läsa in är som sagt en ren glädje, men inte så okomplicerat som man kanske kan tro. Goda råd och förhållningsregler från ljudteknikern innan man börjar:

*Inga åtsittande kläder, ha gärna träningsoverall eller liknande

*Ät inte dåliga varmkorvar, sushi eller choklad före läsningen – rösten blir grötig

*Ta av dig skorna och gå i strumplästen i ljudstudion (och ja, jag kommer på mig själv med att omedvetet flytta fötterna med jämna mellanrum eftersom jag måste sitta stilla)

Naturligtvis har jag med mig en termos med kaffe, en flaska vatten och halstabletter.

Att ta på sig lurarna och höra sig själv är – scary. Varenda inandning, flämtning, smackande med tungan låter som en krigshandling och jag undrar hur många grimaser den stackars ljudteknikern gör när jag hostar och harklar mig.

Normalt sett läser man i tvåtimmarspass. Jag har ibland gjort tretimmarspass och tro mig, varit rätt slut efteråt.

Ljudbåset är litet, bara några kvadratmeter med isolerade väggar, en bänkskiva och en stol. Inget mer. Jag har texten på en surfplatta och kan dämpa takljuset som jag vill för att få bästa möjliga kontrast.

Jag lär mig snart att lyssna, hör när jag läser fel eller andas fel, och får läsa om en mening, ibland två eller tre gånger. Extra jobbigt blir det förstås när en mening innehåller svåra namn eller komplicerade ord.

Vissa av mina texter är helt nya. Andra har jag skrivit för tio, femton år sedan. Att läsa dem blir extra intressant när det visar sig att jag gissade i stort sett rätt på hur saker och ting skulle bli i framtiden. Lika intressant är det att jämföra hur både jag och andra såg på verkligheten för några decennier sedan.

Förlaget säger att ljudfilen kommer att finnas ute om en eller en och en halv månad. Jag garanterar många timmars spännande lyssning i sommar. Jag återkommer förstås med mer information om släppdatum.

Då får du också veta titeln… ;o)