Författarfunderingar, del 12: Hej hå, hej hå, vi nu till mässan gå …

Så var det dags igen. Bokmässa i Göteborg med allt det innebär. Ett ypperligt tillfälle att trängas, köpa billiga böcker, mingla, upptäcka nya författare, festa, ta selfies, lyssna på föredrag, ragga, få inspiration, läsa, ha möten, lyssna på skvaller, knyta kontakter, skriva, bli överraskad, glädjas, vara förbannad, göra av med pengar eller bara strosa runt, allt beroende på vad man har på agendan. Som vanligt kommer väl någonstans mellan 95 000 och 100 000 människor att invadera mässhallarna från torsdag morgon till söndag kväll.

Första gången, för många år sedan, jag kom till mässan blev jag stående med gapande mun och betraktade detta paradis för bokälskare. Efter ett antal (tio, femton? Jag minns inte hur många) bokmässor har jag lärt mig en del, och jag vill gärna ge mina bästa tips till dig som inte har besökt mässan tidigare:

 1. Kom så tidigt du kan, mässan fylls fort. Om du kan gå dit på fredagen så gör det, lördag och söndag är de populäraste dagarna.
 2. Ta på dig bekväma träningsskor. Du ska gå i timmar på cementgolv med tunna mattor på. Det gör ont om du har fel skor.
 3. Klä dig tunt. Temperaturen i hallarna blir snart hög.
 4. Drick mycket vatten, luften blir torr.
 5. Håll koll framför dig och var smidig. Förare av tvillingbarnvagnar och rullatorer kan vara brutala och det gör ont att få metallen i sidan.
 6. Glöm att du ska ringa en kompis. Mobiltäckningen på mässan är fortfarande, efter alla dessa år, under all kritik.
 7. När du ska ta dig från monter X till monter Y, räkna ut den rimliga tiden och multiplicera den med 3. Du ska boxas med tusentals människor och alla ska åt motsatt håll, de är mottrafikanter.
 8. Du som är aspirerande författare och hoppas kunna presentera ditt manus för en förläggare: Det här är de sämsta tre dagarna på hela året. Alla de större förläggarna är strängt upptagna med möten, inte minst med utländska agenter. De står inte i montern och väntar på att just du ska dyka upp.
 9. Planera ditt ätande och drickande. Det mesta inne på mässområdet är antingen dåligt, svindyrt eller både och. Medan hela Göteborg är fullt av fantastiska matställen.
 10. Ta en paus, gå ut och ta frisk luft. Mässan är trång, het med torr luft och en öronbedövande volym.
 11. Ta med dig något att bära böcker i för jo, du kommer att köpa.

Med det hoppas jag att du får en riktigt trevlig bokmässa. Om du vill träffa mig för att lyssna när jag blir intervjuad, få en bok signerad eller bara säga hej och prata en stund, så hittar du mig i Lind & Co:s monter B 05:20 de här dagarna och tiderna:

Torsdag:

11 30 – 11 50 + signering

Fredag:

15 30 – 15 50 + signering

Lördag:

1330 – 13 50 + signering

Söndag:

11 00 – 11 20 + signering

Vi ses väl? ;o)