Konsten att skriva en Mello-låt!

Grannarna stoppar mig under hundpromenaden. Kompisar som inte hört av sig på åratal ringer. Det ramlar in mail och mess och sms. Alla med samma fråga:

Har DU verkligen skrivit en låt till Mello?!

Jepp, tro det eller ej.

Och hur, undrar du kanske, kunde det då komma sig att jag la mord och elände åt sidan för att tralla framför datorn?

Svaret heter Linda Bengtzing.

Dödssynderna

Men historien börjar med något helt annat. Tillsammans med 22 andra författare skrev jag noveller till antologiserien De sju dödssynderna. Och det föll på min lott att be intressanta människor skriva förorden till böckerna. När Robert Wells, Ylva Maria Thomson, Yannick Tregaro, Per Ragnar och Carl Jan Granqvist hade lämnat sina bidrag sa en god vän:

”Varför frågar du inte Linda Bengtzing?”

linda

Foto: Filip Cederholm

Så det gjorde jag. Linda skrev två bidrag om Girighet, båda så bra att vi tvingades lägga ihop dem till ett.

Några veckor senare ringde Linda till mig och berättade att två begåvade herrar – Mathias Kallenberger och Andréas Berlin – hade skrivit en låt till henne, med Melodifestivalen i tankarna. Hon bad mig ta en titt på texten och mejlade över den.

Jag petade lite här och var bland orden, sedan flög fan i mig och jag skrev en text om en tjej som knappast står och väntar på prinsen, utan går ut och tar för sig rejält.

Att skriva en låttext för första gången var något av det svåraste jag gjort i mitt liv. Det handlar om att berätta en historia på 15, 20 rader och dessutom om att rimma i refrängen. Det där går rätt bra så länge man läser orden på papper eller skärm.

Och när man sjunger dem till musiken går det åt helvete! Det visar sig snabbt att de fantasifulla låtskrivarna haft den dåliga smaken att höja en ton eller så precis där mina synnerligen begåvade ord skulle gifta sig med varandra. Och så var det bara att börja om från början.

Men efter många svordomar och omskrivningar blev det en låt till sist. Och med Christopher Silfverbielke sittandes på min axel döpte jag den till Killer girl.

Linda gillade texten, petade lite bland orden och – där satt den!

Nervositeten var förstås stor. Vecka efter vecka passerade tills vi slutligen fick beskedet att låten valts bland de tiotusentals bidrag som skickats in.

En overklig känsla.

Därefter följde presskonferens i TV-huset, tidningsintervjuer och fotografering.Badge

bengtzing öhrlund 03 bengtzing öhrlund 010 Mello 01 Mello 02

 

 

 

 

Foto: Filip Cederholm

Sedan dess har Linda varit fullt upptagen med träning, repetitioner, kläder, koreografi och gudvetvad, medan jag kunnat luta mig tillbaka.

Nu tränger verkligheten sig på. På torsdag är det dags att åka till Gävle för att vara med vid repetitioner och presskonferenser.

Och på lördag, den 27 februari, smäller det!

Du vet vem du ska rösta på, va?

Tack! :o)

PS: Jag har faktiskt fått blodad tand och skrivit en låt till nu. Men schhh, berätta inte för någon – det är bara du och jag som vet! ;o)

Rösta 06

5 reaktion på “Konsten att skriva en Mello-låt!

 1. Hej Dag! Så jäkla kul! Vilken känsla det måste ha varit när du upptäckte att ni blivit valda. Jag har själv gjort massor med texter/demon -tillsammans med en duktig musiker och kompositör- till Mellon, dock utan framgång. Men jag gläder mig åt alla som inte tidigare varit med, och som får chans att visa att de kan. Är så trött på de ständigt utvalda -Kempe, Sethson, you name it! Många valda låtar är så snarlika låtar från föregående år -okej, konceptet håller ju. Ett år hade vi gjort en låt som vi döpt till Las Vegas. Gissa om det kändes som en islossning längs ryggraden när jag läste titeln bland de först utvalda! Men det var Martin Stenmarcks Las Vegas (var det M.S, förresten?) Det närmsta jag nu kommit -vid sidan av mitt deckarförfattande- är att Flamingokvintetten 2013 spelade in min text till deras bugglåt ÄVENTYR!

  Må så gott!
  Jag röstar på lördag!

  Vänligen
  Cherstin Juhlin

 2. Grattis bäste Dag!

  Åh vad roligt och så ball Linda är i sin nya korta frissa! Det ska bli skitkul att höra och jag gillar förstås inriktningen! Hälsa också din vackra fru!

 3. Har läst din blogg ett tag, gillar verkligen det du skriver.
  Har ju inte sett mello än, gillar inte den sorts musik. Men blir väl tvungen på lördag då 🙂

 4. Haha! Skall visa detta för frugan, som alltid undrar varför jag blir på dåligt humör när hon tvingar med mig på ”shopping”

Kommentarer inaktiverade.