Vem mumsar gott för dina hjälppengar?

En bild som troligen blir Årets Bild när det är dags: En treårig pojke ligger död på en strand sedan han, hans storebror och mamma drunknat efter att ha fallit ur ännu en av värdelösa flyktingbåtar i händerna på giriga människosmugglare (vilka för övrigt borde skjutas i direktsändning, varenda en).

En hel värld upprörs av att den lille pojken är död (de andra hundratusentals barnen som dött av uttorkning, svält och terrormord verkar plötsligt inte så viktiga – hur var det nu med att alla människor är lika mycket värda?). Företag ställer in resor och skänker pengar. SAS lovar att passagerare kostnadsfritt får ta med resväskor med förnödenheter till flyktingar. Hjälporganisationernas annonser poppar upp överallt och tidningarna är med på tåget:

”Vi hjälper!”

Gott så. Det är bra att hjälpa. Läget för flyktingarna är vidrigt och de behöver allt de kan få.

Men frågan är hur mycket av hjälpen som når fram.

Låt oss ta en liten titt på Röda Korset, en av de största organisationerna. Den svenska generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström tjänar 90 200 kronor i månaden. Hon har förmånsbil, rikskuponger, pension och friskvårdsbidrag. Lägg till ett kontor, några telefoner, en sekreterare, resor, dator och annat smått och gott, så kostar hon – oerhört generöst räknat – minst 150 000 kronor i månaden.

Kågström är chef över 300 anställda. Enbart löner och socialavgifter för henne och de anställda kostar nästan 197 miljoner om året. Generalsekreteraren och hennes personal kostar alltså 16 407 000 kronor – i månaden. Då har vi inte räknat in kontorslokaler, datorer, internet, telefoner, resor, marknadsföring och kostnader för insamlingar.

Låt oss i räknestycket generöst bjuda på de övriga kostnaderna och koncentrera oss på löner och förmåner. För att Ulrika Årehed Kågström ska få sin lön, sin bil och allt det andra, måste alltså 1 500 människor skänka 100 kronor i månaden.

Om hela personalen ska få lön och förmåner så måste 164 070 svenskar skänka 100 kronor i månaden. Då har inte ett enda öre nått fram till någon hjälpbehövande.

Hänger du med?

Så mycket bättre är det naturligtvis inte i alla de andra hjälporganisationerna. Kostnaderna för administration är enorma.

Jag tror inte att varken du eller jag har något emot att hjälpa människor i nöd. Men jag tror att vi vill att hjälpen kommer fram.

Jag förstår att människor som arbetar med hjälp varken kan eller vill jobba gratis. Men jag har lite svårt att förstå varför generalsekreteraren i en humanitär organisation måste tjäna 90 200 kronor i månaden plus extramums, och varför ordföranden ska ha en lön som motsvarar en riksdagsmans – 61 000 kronor i månaden (Läkare utan gränsers ordförande har 22 250 kronor i månaden).

Som du vet har skandalerna inom hjälporganisationerna heller inte varit få.

Så frågan är – vem kan man lita på? Kommer åtminstone en del av din hundralapp fram till det där hungriga barnet som är på flykt, eller till den sjuka människan som behöver medicin?

Mitt svar är att jag inte vet.

Själv stödde jag i många år bland andra Röda Korset men har upphört med det. Jag ger då och då pengar till Frälsningsarmén som jag tycker utför ett beundransvärt arbete på gator, torg och i soppkök. Och jag stöder Läkare utan Gränser – en organisation jag gjort reportage om och vars arbete jag beundrar. Jag skänker gärna kläder och filtar om jag vet att de kommer fram. Men jag har ingen lust att vara med och finansiera lyxlöner.

Att regeringen Löfven, mitt under den värsta flyktingströmmen sedan Andra Världskriget, dessutom avskaffar skatteavdraget för hjälpbidrag, är kanske det hittills absolut bästa tecknet på dess fullkomligt monumentala dumhet.

Det är inte lätt att ha otur när man tänker.

Källa, Röda Korset:

http://www.redcross.se/om-oss/ekonomi/ersattning-och-arvode/

Exempel på artiklar om skandaler och bedrägerier:

https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=skandaler%20hj%C3%A4lporganisationer

Läkare utan gränser, löner och förmåner:

http://www.lakareutangranser.se/faq-page#t7n648

 

 

 

35 svar på ”Vem mumsar gott för dina hjälppengar?

  1. Röda Korset, stolpe ut för femtielfte gången. Har inte gett något dit sen Vet Bästerberg blev chef.

  2. Läs gärna Bernt Hermeles bok Guldsot för en ordentlig genomgång om vart pengarna man skänkt till Röda korset gått de senaste åren.

  3. ”Kändisar trängdes på Grand Hotell när Ät för Etiopien gick av stapeln.” Källa: Vänt i häcken

  4. Claes Logrell Säkert försvinner en del i administrativa kostnader, skickar man 100:- till Röda Korset så går naturligtvis inte den summan rakt ner i fickan hos en flykting på Rhodos’s strand. Troligen en mindre summa som kanske kan täcka utgiften för en filt värd 20:-, många bäckar små…Men det är inte det som är problemet, problemet är viljan. Just nu pågår på mitt jobb en omorganisation, jag fick behålla jobbet, fick ett erbjudande om en ny tjänst och klarade mig från sparken, (å, så synd det är om mig). Jag fick frågan om jag är för företagets utveckling eller om jag är emot. Naturligtvis svarade jag att jag är för, annars hade jag fått packa mina grejor och gått ut från lokalen. Detta är akilleshälen, den stora frågan är, är du för eller emot? Herr Dag Öhrlund verkar inte ha några problem med detta då han är emot flyktinghjälp. Han vill att 100:- ska gå till hjälpen rakt av. Men fixa det då, åk ner och dela ut 100-lappar på stranden på Rhodos, fine! Nej, fläskkotletter ska stekas på fredagskvällen och rödvin för 150:- flaskan ska korkas upp, Dag Ö. mumsar på. Den lille pojken på stranden är inget värt. Är man emot så är man, ingen vilja finns för att vara för ett humanistiskt tänkande…

    • Den lille pojken på stranden var mindre värd än nya tänder för sin far som tvunget skulle riskera sin familjs liv på ett stormigt hav för att komma till Sverige och få åtnjuta svensk fri tandvård. Familjen flydde INTE från krig, de bodde och hade uppehållstillstånd i Turkiet sedan ett antal år tillbaka men pappan ville vidare till ett bättre liv och finare tänder som finns att få i Sverige.

      För övrigt; Dag liksom vi skänker till Läkare utan Gränser, ett val varje person har rätt att själv avgöra. Att komma med anklagelser och löjligt fjant om fläskkotletter och till på köpet precisera priset på en vinflaska får bara löjets skimmer över sig.

      Ett gammalt trevligt men lika aktuellt ordspråk: Speglosan vanärar endast dess upphovsman.

      Så sant så…

        • Familjen blev inte insläppt i Kanada, systern försökte då skicka pengar till Turkiet för att han skulle få nya tänder där, men kunde inte föra över pengarna dit. Pappan beslöt då att familjen skulle till Sverige för att dels ordna ett bättre liv, dels fixa sina tänder gratis.

          Så visst var hans tänder viktigare för honom än familjens liv. För övrigt läser man ofta om hur mycket högre muslimska män värderar sitt eget liv framför familjens. Sverige och Europa kryllar av män från MENA-länderna som flytt men lämnat fru och barn kvar i deras krigsdrabbade hemländer.

        • Hela historien med den döde pojken är fejk! Om det nu inte är en docka så är det i vart fall inte kroppen av en människa som har drunknat. Kroppen av en människa är inget annat än en klump av kött och ben när den är död. En död människa sjunker! Först efter 3-4 dagar, beroende på vattentemperatur, flyter den upp. Den är då alldeles uppsvälld. Fiskar och diverse kräftdjur har ätit på kroppen. Ingen vacker syn.
          Förutom det så är kroppen efter drunknad starkt missfärgad. Den lille pojkens kropp har en helt naturlig kroppsfärg. Kläderna i ordning mm mm

      • Håller med dig. Det är äckligt, med alla som skor sig och om någon tar ställning emot detta, får dom svinhugg. Du bemötte gnällspiken på ett bra sätt. Nu kanske ”hen” funderar. Ansvarig för kyrkans utlandshjälp har också en fet lön. En kyrkoherde som uppmanar änkan att ge av sin skärv (7300:-/ månaden i pension), har ca 55.000:- i månadslön. Hyckleriet har ingen gräns.

  5. Snälla ge oss fakta för varje organisations kostnader innan vi skänker pengar , jag i min enfald trodde på rädda barnen, läkare utan gränser men vad händer i världen. Finns det ingen rim och reson. Vi måste väl ha ett antal kompetenta pensionärer som skulle fixa typ rädda barnen utan att skinna bidragsgivarna ??? Med vänlig hälsning
    Dan Olsson

  6. Nu lär ju röda Korset ha stora tillgångar och kapitalinkomster, tror det var så Westerbergs lön förklarades.

    Inte för att det gör någon skillnad för mig. RK har inte fått en krona från mig efter det avslöjandet. Det är snuskigt höga löner i en organisation där gräsrötterna jobbar vad jag vet ofta ideelt, ger av sin tid helt gratis.

  7. Jag resonerar likadant. Vi var under 25 års tid månadsgivare till Rädda Barnen men slutade för ett par år sedan när jag fick reda på lönerna för toppgarnityret. Istället utökade vi månadsbidraget till Läkare utan Gränser. Tiggare får aldrig ett öre av mig och jag har heller aldrig skänkt några kläder för det slår bara ut de fattiga ländernas egen tekoindustri. Samt att det lättar på dåliga samveten över för mycket och för dyra klädinköp.

    Enda undantaget är kriget i Jugoslavien då organisationerna bad om just barnkläder. Då skänkte jag allt som jag sparat sedan småbarnstiden.

  8. Ska man skänka pengar till alla organisationer som finns registrerade i Sverige, så bör man ha en lön som vida överstiger Röda korsets ordförande. Det finns över 300 olika organisationer som har ett ”90” konto. http://www.hjalporganisationerna.se/
    Därför väljer jag den enkla vägen. Icke en krona lämnar min börs för någon organisation. Dom pengar jag tjänar ska tjäna till mitt välbefinnande. Kan tyckas vara egoistiskt, men jag riskerar inte att pengarna hamnar i fel ficka…

    • Ja, det är egoistiskt i det extrema. Vad ville du ha sagt egentligen annat än att annonsera att du är en ogin skitstövel?

  9. Jag har en nära vän som arbetar för röda korset i Sydsudan så med deras hjälp vet jag med säkerhet att hjälp kommer fram! Likaså genom läkare utan gränser eftersom de också finns på plats där. Man skall välja organisation med omsorg såklart så därför väljer jag dem jag vet är på plats med stora resurser.

    • Jo många skänker pengar till Röda Korset och organisationen gör säkert nytta, men frågan var: Hur mycket av de insamlade pengarna kommer fram och hur mycket stannar inom administrationen?

    • Din nära vän är väl kanske inte helt objektiv, eftersom han förmodligen också har fingrarna i syltburken.

  10. Röda Korset är väldigt öppna med hur deras insamlade medel hanteras. 2014 var det så här: Av en insamlad 100-lapp gick i snitt 91 kr 50 öre till insamlingssyftet. 9,50 till kostnader, bl a revision av hur medlem använts. Av dessa 9,50 gick mindre än 1,5 öre till chefens lön. Vid stora insamlingar är administrationskostnaden betydligt lägre än vad dessa siffror visar.

    Administrationen är viktig dels för att kunna ha koll på vart pengarna faktiskt går, men också för att se till att det är rätt sorts hjälp som kommer fram. Det är olika saker som behövs vid olika katastrofer, och det som behövs under de första 48 timmarna är inte detsamma som behövs 4 veckor senare.

  11. Vad borde cheferna tjäna, vilka förmåner skall dras in? Gör de ett dåligt arbete eller ett bra? Jag tycker att själva gesten att ge bort några av sina hårt förtjänta pengar till behövande säger en del om en person. Rikedomen vi har i väst bör fördelas. Nej, vi får inget tillbaka, det är pengar man skänker bort. Det är frivilligt.

  12. En bra hjälporganisation omvandlar donatorernas pengar till värdefull hjälp. Det är en värdeprocess som är otroligt viktig. Den relevanta frågan är vilken organisation som ger mest hjälp per krona. Jag ger gärna mina pengar till en högavlönad organisation om jag vet att de ser till att mina pengar räcker till mer hjälp… Donation + Organisation = Hjälp

  13. RK har alltid varit en respekterad organisation men lurades rejält av Johan af Donner i slutet av 90-talet. Han avlöstes av Bengt Westerberg som visade sig vara ett lika dåligt val. BW tvingades till slut att avgå efter omfattande turer med höga löner och traktamenten och arvet efter honom luktar fortfarande. Nåväl, de gav RK en ny inriktning och som resultat av detta spenderade RK för ett antal år sedan drygt hälften av sina insamlade pengar, ca 25 miljoner kr, på enkla flygbiljetter FRÅN Somalia hit till Sverige.

  14. Det är ju fint att du vill reda ut, belysa och ”öppna ögonen” hos oss som skänker sina surt förvärvade slantar. Verkligen. Men vad är det för fel på Röda Korsets egna redogörelse för hur mycket som går till ändamålet?

    ”Hur mycket av pengarna kommer fram?” är en fråga vi ibland får. Svaret är att pengar försvinner inte på vägen. Men däremot så kostar det ibland pengar att samla in pengar. Och det kostar pengar att transportera nödhjälpen dit den ska. Det kostar också pengar att kontrollera att hjälpen har kvalitet och är effektiv. Det är bland annat sådant som kallas för ”administrativa avgifter”. Inom Röda Korset är kostnaderna för insamling och administration 19 procent (siffra från 2014 års bokslut).

  15. Håller fullständigt med dig om dina värderingar av det ena och det andra, men dina åsikter om vad som faktiskt händer på olika ställen glider från verkligheten. Jag är mitt i det här på olika sätt och ser otroliga resultat som har lite att göra med superlöner och annat.

    • Jag har inte menat att säga att det inte händer något.
      Jag ifrågasätter bara lyxlöner i hjälpinsatserna.

  16. Jag får inte siffrorna i din artikel att stämma. Enligt årsredovisningen så gick 142 miljoner till löner. Det är en felräkning på 55 miljoner. Sen kan jag hålla med om att hennes lön och förmåner sticker i ögonen. Kanske det beror på att de vill ha någon som är kompetent och att den personen begär så mycket i lön. Vad gäller marknadsföring så får hjälporganisationer ofta pluggutrymme i tidningar dvs när en annonsplats inte blivit såld så skänker man den och sätter in en annons från en hjälporganisation.

Kommentarer är stängda.