Dag Öhrlund

Välkommen!

För dig som inte känner mig – en summering:

Jag är journalist och fotograf sedan mitten av 1970-talet och har jobbat för en rad svenska dags-, vecko- och månadstidningar. Jag skriver fortfarande reportage för tidningar, tidskrifter och Internet. Jag har jobbat i mer än 30 länder, varit utrikeskorrespondent i Hollywood, Kalifornien och blivit publicerad i mer än 150 magasin i 20 länder.

Läs gärna mer på www.ohrlund.se

1995 debuterade jag som författare med ”Polispatrullen”, en lättläst bok för utvecklingsstörda och människor med lässvårigheter – en läsargrupp som ligger mig varmt om hjärtat. Sedan dess har jag skrivit, fotograferat och på andra sätt medverkat i ett 30-tal böcker – Läs mer här

Som de flesta andra har jag fått mina smällar i livet. Jag har med nöd och näppe överlevt en IRA-bomb i London, som dödade och skadade över 70 människor. Jag har blivit beskjuten, varit förlamad, suttit i rullstol, upplevt förnedringen som ett förlamat paket på sjukhus. Min familj och jag har gått igenom sjukdom, misshandel, rån, stölder, alltför tidiga dödsfall och en hel del annat som lärt oss mycket av livet.

Men som Göran, en god vän och kollega en gång sa: ”Vi som skriver har en fördel framför alla andra – vi kan alltid skriva om det som hänt.”

Göran har rätt. Jag är världens mest priviligierade människa. I nästan hela mitt liv har jag kunnat försörja mig på det jag älskar mest – att skriva och fotografera.

Skrivandet fortsätter nu här.

I nytt forum. I ny form.

Och jag uppskattar kritik, kommentarer, debatt. Därmed inte sagt att jag kan, vill eller hinner svara på allt.

Hoppas att vi ses här igen!

/Dag

46 svar på ”Dag Öhrlund

 1. hej skulle bli glag om du kan hjälpa mig att få tag i fotogtafen siwr ohlson jag skulle höra om jag kan få köpa nott foto av han mvh peter

 2. Hej Dag. Läser just tidskriften ”Skriva”nr. 2 och Din fetischistbekännelse. Din gränslösa och obevekliga kärlek till och behov av det vackraste tänkbara i papper och pennor ger mig äntligen kontakt med min egen euforiska längtan efter dylikt vackert OCH tillåtelse att ge mig själv dedär inbundna vackra ”onödiga” blocken som oupphörligen kommer till mig men som min analytiska förståndsskada får mig att avstå ifrån! Du gav mig tillåtelse! TACK Dan! Lotta

 3. Hej Dag,

  Jag har alldeles nyligen läst klart alla böcker om Jacob Colt och Christopher Silfverbielke, det tog mig inte mer än en vecka att sträckläsa dem. Oerhört bra!

  Undrar därför om det arbetas på en ny bok om dessa herrar? Om ja, när beräknas den isåfall vara ”ute”?

  Mvh Daniel

 4. Underbart med en kändis som vågar vara obekväm och säga sin åsikt oberoende av vad ”andra” tycker!
  Suveräna och klockrena inlägg, du är sannerligen en frisk fläkt!!

  //Joakim

 5. hej Dag
  har tagit mig tid att läsa mera i din blogg och jag är djupt imponerad av dina tankar som du uttrycker och det klokskap du visar vad gäller läget i vår nation där många verkar ha gett upp och rycker på axlarna.
  bara den del om hur din mor rånats av hemtjänstpersonal är ett bra exempel på samhällets (samvetets) förfall
  halleluja för privatisering och marknadsanpassning,,,,,,,,, visst måste vi kunna ta hand om våra gamla som byggt vår välfärd med värdighet!

  Martin

 6. Hej Dag!
  Vill egentligen bara uttrycka min beundran för dig och dina kloka och tänkvärda inlägg! Höjdpunkten i vardagen!

 7. Hej Dag,

  Fantastiskt intressant läsning. Jag tänkte höra. Hur kan vi sk vanliga medborgare få bort Kaplan.

  Han är livsfarligt och det skrämmer mig och många oerhört.

  Vänligen C

 8. Hej! Kommer det att komma en fortsättning efter Erövraren?

  Kanon böcker du skriver för övrigt!

  Med vänlig hälsning,
  David

 9. Hej Dag jag blir så glad att du kliver fram om könsstympning, och ropar efter dom som skriker mest. Jag är Sverigedemokrat, ännu lyssnar ingen på oss. Sverige ska ta hand om dom som varit hemma och lärt sig kriga, men dom flickor som finns mitt ibland oss dom kränker vi, förlåt men det känns som vi jag är ju Svensk. Tack för dina artiklar Annette

 10. TACK för att du säger så vettiga saker när ingen annan vågar eller andra blundar. Snälla fortsätt skriv och påverka.

 11. Hej. jobbar själv med ungdomar imed särskilda behov, allt var rör det psyko,ogiska spektrat. Vi i våran arbetsgrupp är ta mej fasen helt slut nu. hot om våld, samtidigt som kommunen kräver oss påmer klienter!...Hur fasen kan man ge en bra omsorg d den skrev:

  ok
  har läst

 12. Jag ryste när jag läste dina texter. <3
  Vill ta upp några fall som har många gemensamma nämnare.
  Är dålig på att skriva men, men..gör ett försök.
  De fallen vi känner till har man klar bild vad sexköparna är för "män"
  Gangbangs, ögonbindlar, grova övergrepp, dricka kiss, sadistiska inslag….. flickhemsflickor alttid de svaga tjejerna.
  Tar upp tre fall och gemensamt är att det är mellanålders vita högtuppsätta män.
  Vilka är alla dessa män som träffas på porr klubbarna och gruppvåldtar tjejer. Falska modellfotografen och Kapten Klänning åkte fast, men de andra i gänbang kruppen , vilka är de?
  Gejert affären blev väl aldrig utrett.
  Alla dessa fall har gubbarna hållit på länge, ingen har velat sätta dit dem?
  Tjejerna har anmält men inte blivit trodda, behandlingshem flickor!
  Tragiskt!

  http://www.svd.se/man-atalas-for-sex-valdtakter_8597318

  Polisen misstrodde kopplerioffer

  "Enligt vad kvinnorna har berättat för polisen, har de tvingats ha ögonbindel på sig när de träffade kunder. Det var för att de inte skulle veta vilka männen var.

  Kvinnorna har berättat om grova övergrepp säger Elin Nelly.

  – Man har blivit fastbunden eller ihopbunden på olika sätt som kan vara svårt att föreställa sig. Det har varit att de ska dricka kiss och få kiss i ansiktet på sig."

  Tidigare anmälningar har förlöjligats av Polis och Åklagare…..

  "Och för tio år sen, hösten 2003, anmälde en av kvinnorna den misstänkte mannen, både för koppleri och för tre våldtäkter.

  Men kvinnorna har inte blivit trodda säger Elin Nelly.

  – Att man förlöjligar det som de berättar. Att man berättar att "Jag trodde att det skulle bli ett modelljobb, men det spårade ur och blev en våldtäkt." Och att då inte känna att man blir lyssnad på utan att "Ja, det är så många unga tjejer som vill bli fotomodeller nuförtiden." Att få den attityden mot sig är fruktansvärt tungt, har vi förstått."

  Veckans brott tog upp fallet med den falska modellfotografen.
  Där kommer det tydligt fram vilka tjejer som fastnar i nätet.
  https://www.youtube.com/watch?v=bSRivsl9eiA
  "Ibland var det upp till 25 män samtidigt"
  Man i 50-årsåldern åtalas för gangbangs; våldtäkt, grovt koppleri 2002-2013, 9/10 -13
  Sveriges Radio P1 Studio Ett berättar om ett åtal som läggs fram idag mot en ca 50-årig man som arrangerat gangbangs vilket lett till ett antal våldtäktsanmälningar genom åren. Vissa anmälningar ska ha lagts ner. Åtalet har nu ca 13 kvinnor som målsägande och sträcker sig bakåt till 2002.

  Utredande Elin Nelly och Anna Kullenberg vid Citypolisens människohandelssektion i Stockholm intervjuas av Studio Ett.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel…rtikel=5669514

  Intressant i sammanhanget är att två största koppleri/våldtäkt fallen i senare åren är det mycket tjejer från behandlingshem och andra som mår psykiskt dåligt. Kolla på Kapten Klänning fallet också.
  Detta förklarar man i filmen också varför.

  Över 30 år sedan utnyttjades två flickor, från ungdomshem som 14-åringar, av kunder på Doris Hopps bordell. kunder var kända personer inom nöjesvärlden, affärsmän, läkare, mediafolk, flera politiker i riksdagen, två landshövdingar, flera ministrar, militärer i ytterst känsliga positioner, en ledamot i Rikspolisstyrelsens ledning, en rotelchef inom Stockholmspolisen, ja, till och med en åklagare.

  Ha det!
  Krama din dotter <3

 13. Fantastiskt att läsa din blogg. Håller med om (nästan) allt.
  Otroligt sorgligt med din dotter. Jag har vigt mitt liv till att hjälpa andra människor för en skitlön. Är absolut inte bitter, utan övertygad att det man gör i sin livsgärning får en att känna frid när livet tar slut…..
  Tack igen för att du delar dina tankar!
  Med vänlig hälsning Thomas

 14. Hej Dag

  Har information till dig jag tror du skulle kunna vara intresserad av men vill inte ta det i ett öppet forum. Finns det någon e-post man kan nå dig på?
  Med vänliga hälsningar
  Erik (tidigare kriminologistuderande)

 15. Hej Dag,

  Jag skall göra en bildbok om en barnsemesteranläggning som har 50 år jubileums nästa år. Tanken är att göra en tidsresa i bilder och jag finner mycket inspiration från din bok om Prinsessan Victoria ”Älskade prinsessa”. Undrar därför om du kan ge en uppskattnings siffra för vad en bok av de slaget kan kosta, då jag ska söka bidrag för projektet hos olika banker och abf föreningar för att möjliggöra denna idé. Vore väldigt tacksam. Förstår dock om det är svårt att skriva så för övrigt passar jag på att tacka för en trevlig bok! Allt gott!

  Med vänlig hälsning
  Ida

 16. Hej! Jag läste din utmärkta blogg om Uno Björkhem. Tack för att du skrev den! Kom att tänka på honom när jag såg att det är hans namnsdag i morgon. Googlade då på hans namn och hittade din blogg. Jag kände honom genom mitt arbete, först på Byggnadsstyrelsen och sedan på SLU. Vi gav varandra textkritik och jag publicerade med glädje hans artiklar i SLU:s personaltidning. Vi höll regelbunden kontakt, dock inte de allra sista åren. Jag är också journalist, pressekreterare på SVA och frilansar lite vid sidan av sedan många år. Jag uppskattade Uno mycket, och var en gång hemma hos honom i Fredhäll och han var en gång hemma hos mig i Uppsala.
  Bästa hälsningar Mikael P

  • Tack, Mikael. Uno var en underbar man och vi hade kontakt mycket länge, innan han sjönk ner i det djupaste. Han har lämnat varma minnen hos oss alla!

 17. Vill bara tacka för böckerna om silfverbielke . De ligger mig varmt om hjärtat och har fått mig att le under många ensamma stunder.

 18. Hej
  Tänk om dina tankar kunde nå alla ”som behöver” kanske Sverige skulle ha en framtid.
  I det samhällsexperiment som vi nu upplever kommer ”Du gamla du fria”
  vara ett minne blott.
  Tack för mycket kloka ord
  Hälsar vänligen
  Lennart

 19. Vi vågar inte demonstrera eller ha åsikter. Vågar inte ens sätta ut mitt namn här trots att jag är en oförvittlig svensk tant i min bästa ålder. Jag är rädd för vad som händer och sker eller snarare inte sker. Alla trojanska religionsinflyttare som kanske har som uppgift att slå till ett visst datum om ett år i en skola, i en affär, i tunelbanan eller…. Det som är sorgligast är att medelsvensken som läser tidningar tror det kutar omkring en massa nazister och bränner förlägningar när det i själva verket är dom boende som gör det då det brinner inomhus. Vi har en skev mediarapportering och har nu blivit den tokiga kattkärringen som tar hem mera katter hon har katmat till och det luktar kattpink överallt. Tanten är arbetslös och vågar inte ens andas sina åsikter då hon fått skit för det tidigare.

 20. Helgen har jag tillbringat med att lyssna på Motvind och oj vad den var bra. Planerar du någon ny bok med Silfverbielke det här året? Året har just börjat du kanske hinner 🙂

 21. Gratulerar till nya utmaningar. En stark röst i den svenska samhällsdebatten tystnar..

  Allt gott.
  Niklas

 22. Hej Dag! Jag som med riktig stor förnöjelse. Det sista året, stiftat bekantskap med ett riktigt udda blomster, i floran av svenska bloggare. Sylskarpt, texter som skär genom stål, men en så ond sanning, som tid efter tid utmejslas fram. Och den lätta gick jag på!! Om flytt till varmare trakter. Tackar på det varmaste!! Att du blev kvar hos oss…och med en jägarens iver. Beskriver det märkliga Sverige vi nu lever i….

 23. Hej Dag! Jag blev rekommenderad att läsa din blogg av en god vän som tyckte mkt om ditt sätt att uppmärksamma o kommentera m personliga reflektioner om situationen i dagens Sverige. Jag instämmer till fullo o uppskattar ditt avståndstagande från ”PK-maffian”!

  Kan bara säga, ”Keep up the good work”!.

  Jag hör av mig nästa gång jag passerar Cape Coral. 🙂

  //Roffe

 24. Hittade en länk till ditt ”landet jag inte känner 105” idag.
  Så jävla glad! Har delat den och uppmanar mina sk Fb ”vänner” att dela vidare.
  Bara så pricksäkert och välformulerat.

 25. Hej Dag!
  Såg att du lägger ner en del tid på att stödja olika föreningar och organisationer i Sollentuna, ett tips Musketörerna förening för hemlösa se deras hemsida
  http://www.musketorenaisollentuna.se eller tel 0769457012 de gör bra saker jag är stödmedlem kostnad 100:-/år är inga pengar

 26. Har försökt hitta något sätt att kontakta dig på, det gäller serievåldtäktsmannen i söderort. Du får gärna kontakta mig om du vill.

 27. Sluta för guds skull inte att skriva om Ewert Truut, jag älskar de böckerna, älskar humorn o Ewerts personlighet. Har precis läst den senaste o längtar efter nästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *