Författare blir väl miljonärer – eller …?

Bokbranschen är spännande, intressant och delvis mytomspunnen.

Några av myterna handlar om hur många miljoner alla författare tjänar.

I morgon är en av årets viktigaste dagar för mig. Mitt förlag ska leverera royaltyredovisningen. Kittlingarna i magen beror på att jag inte har den blekaste aning om hur siffrorna på papperet kommer att se ut.

De flesta arbetande människor är vana vid att få en månadslön den 25:e, där arbetsgivaren redan tagit hand om obehagligheter som socialavgifter.

Så icke författare. Och det tycks alltid vara en lika stor överraskning för förläggare som för vänner och bekanta, att författare tycker att det är jobbigt att få en storleksmässigt okänd lön utbetald en gång om året. Om författaren lyckas förhandla sig till tätare redovisningar, låt oss säga kvartalsvis, så betraktas hon eller han ofta som jobbig. Och det är klart – alla andra skulle väl tycka att det var helt okej att få en okänd lön en gång var tredje månad. Eller – inte?

Det här med förlagens redovisningsperioder har i sin tur en komplicerad bakgrund. Förlagen vistas i ett system där bokhandeln oftast har rätt att returnera böcker och få pengarna tillbaka, upp till två år efter inköpet. Då är det förstås, som förlag, en aning svårt att beräkna vinsten och därmed författarens andel.

Enligt de kommentarer och mail jag får från vänner och bekanta tror de flesta att författare tjänar hur mycket som helst. När jag berättar att vi enligt de flesta avtal får betalt en gång per år och att jag får mellan 94 öre och 2:25 före skatt för en pocket, bleknar samma människor och börjar långsamt förstå.

En enligt mig mycket vederhäftig journalist i bokbranschen gjorde för några år sedan tillsammans med sina kolleger en kartläggning över svenska författare och deras inkomster. Han kom då fram till att endast 170 stycken skulle kunna leva från hjälpligt till bra på inkomsterna från böcker.

Låt oss säga att en ny roman säljs för 199 kronor till kund. Enligt ett traditionellt avtal får författaren då kanske behålla 22 kronor före skatt.

Resten kan du räkna ut själv.

Lik förbannat är vi många som gärna vill vara författare. Men inte för pengarnas skull.

Låter jag gnällig? Det var alls inte meningen. Jag ville bara att du ska veta hur det ligger till.

Nu väntar jag med spänning på morgondagens mail.

3 svar på ”Författare blir väl miljonärer – eller …?

  1. Jag får ständigt frågan hur går det med boken och lika ständigt får jag svara helt sanningsenligt att jag inte har en susning. Returrätten för bokhandeln är ju en gammal mossig historia som gör hela bokbranschen totalt bakbunden … Må det sitta en fet slant på ditt konto! På mitt lär det inte komma in något alls i år … So be it! Ingrid

  2. E-boken är ju på uppgång i alla fall. Där finns inga returer. Om den slår ordentligt i Sverige likt USA så borde det leda till mer förutsägbara intäkter och ni kanske kan förhandla fram bättre stabilare avtal. Låter inte jättekul att få en gång om året alltså.

    Hur mycket returer brukar det vara på en bra/dålig bok egentligen ?

Kommentarer är stängda.