Dag Öhrlund under arbetet med "Brott i Sverige". Foto: Isabell Alison Öhrlund


Brott i Sverige

”Brott i Sverige” är en dokumentärbok skriven av journalisten och författaren Dag Öhrlund, som specialiserat sig på reportage om brott och också har skrivit en rad uppmärksammade och internationellt framgångsrika kriminalromaner tillsammans med Dan Buthler.

Under arbetet med boken har Öhrlund rest runt i Sverige, besökt brottsplatser, intervjuat polisens utredare, kriminaltekniker samt brottsoffer. Han har också gått igenom över 7 000 sidor förhörsprotokoll, förundersökningar, tekniska analyser, stämningsansökningar, domar och överklaganden. Boken berättar om 12 brott som utförts från Malmö i söder till Lycksele i norr:

Helikopterrånet i Stockholm 2009:

Under spektakulära former rånar en liga värdedepån G4S i Stockholm genom att landa med helikopter på taket. Ligan har samtidigt spärrat vägarna till depån så att polisen inte kan komma fram. När helikoptern lyfter försvinner rånarna med över 39 miljoner kronor som aldrig har återfunnits. Av de tio åtalade i rånhärvan dömdes sex. Polisen tror dock att minst 20 personer var inblandade och att även en internationellt känd ”maffiaboss” var en del av ligan.

Styckmordet i Lycksele 2000:

En helgkväll slutar i tragedi när en 20-årig, tystlåten pojke våldtar och stryper sin före detta flickvän, 18 år. I desperation styckar han kroppen och slänger delarna i älven i ryggsäckar märkta med hans eget namn!
Under utredningen har polisen mycket svårt att få pojken att prata. Man överväger hypnos men det slutar med att han självmant skriver långa brev till poliserna, i vilka han erkänner allt.

Stenbergapyromanen, 1968 – 1989:

I över 20 år håller läraren och filosofie licentiaten Sten Johansson en hel Smålandsbygd, Stenberga, i skräck. Kort efter det att han flyttat till en gård han köpt, börjar hus och gårdar – även Johanssons egna - brinna. Mellan 1968 – 1976 orsakade Johansson 25 bränder. Efter en lång spaning från polisens sida grips Johansson och döms 1982 till sju års fängelse för mordbrand.
1985 blir han villkorligt frigiven och en rad märkliga händelser inträffar.
I april 1989 brister det för Sten Johansson. Rasande av svartsjuka mördar han sin äldre granne och dennes syster. Därefter iscensätter han en hel rad bränder för att dölja morden och kasta skulden på någon annan. Han hugger av mordoffrets tumme och använder denna för att plantera fingeravtryck runt om i den brinnande bygden.
Efter ett intensivt arbete av kriminalen i Stockholm grips Johansson och den sjunde december 1989 dömde Eksjö Tingsrätt Sten Johansson till livstids fängelse för mord, mordbrand, grov skadegörelse och försök till grov skadegörelse.
Sten Johansson, som nu har bytt namn, frigavs 2009.

Dubbelmordet på Hallandsåsen 2004:

En kall vinterkväll lurar två unga pojkar, 16 och 17 år, 18-åriga Emma och Linda att köra ut på en frusen skogsväg på Hallandsåsen. De överfaller flickorna, misshandlar dem svårt och lämnar dem att dö på den öde skogsvägen när de tar flickornas bil och kör iväg för att senare krascha den.
I förhören visar pojkarna en ovanlig känslokyla. En av dem tillhör en av Sveriges mest kriminella familjer och har efter den här händelsen dömts till fängelsestraff för andra grova brott.
Här finns skakande uttalanden från de mördade flickornas föräldrar.

Militärligan, 1986 – 1993:

Under hela sju år lurar en extremt professionell rånarliga polisen i Sverige, utför en lång rad grova rån och kommer undan med miljontals kronor. Varje kupp sker med exakt, militär precision där ligan använder sig av automatvapen. Samtidigt har ligan stulit hundratals militära vapen och bedriver utpressning mot den svenska regeringen genom att skicka brev och tvinga poliser att svara med ”maskerade” annonser i Sveriges största dagstidning.
En simpel dikeskörning efter en flykt leder till att ligan grips och döms till totalt 60 års fängelse!

Rekordrånet i Huddinge 1980:

När en värdetransport stannar utanför en stormarknad för en rutinhämtning, förvandlas vardagen snabbt till ett helvete för väktarna. Under vapenhot tvingas de lämna ifrån sig alla väskorna i bilen, med ett totalt värde av över 4,3 miljoner kronor (det dittills största rånet i Sverige!). Mycket tyder på att pengarna skulle ha gått till att stödja den polska fackföreningsrörelsen Solidaritets arbete för frihet!
Polisen lyckades så småningom spränga rånarligan, men en stor del av pengarna återfanns aldrig.

Dubbelmordet på Hells Angels-gården 2001:

Efter en festkväll i Göteborg försvann två unga män spårlöst. Senare hittades de mördade, nakna och nergrävda i en grustäkt. Spåren pekade mot Hells Angels gård men när polisen kom dit hade ”änglarna” inte bara städat noggrant utan också byggt om gården för att dölja spåren.
De hade inte räknat med en extremt noggrann kriminaltekniker som lyckades hitta några få bloddroppar från offren, på en hästsadel som hängde under taket…

Diskoteksbranden i Göteborg 1998:

På ett par timmar förvandlades en ungdomsfest till en av Sveriges största tragedier, när 63 ungdomar dör och 213 skadas i en våldsam brand. Vem ligger bakom, vilket är motivet? I en av de största polisutredningarna i svensk historia befarar polisen också att Göteborg ska skakas av raskravaller, eftersom det ryktas om att gärningsmännen har rasistiska motiv, och utländska grupper tror att den svenska polisen döljer bevis.
Kriminalteknikerna arbetar mot klockan, till slut grips några pojkar som efter långa och pressande förhör erkänner. En av de största och mest ovanliga rättegångarna någonsin, kan starta.
Känslosamma uttalanden av svenska poliser, om hur ett års utredning påverkade dem privat.

Wendismordet i Malmö 2004:

Några unga pojkar bestämmer sig för att råna en kinarestaurang i Malmö, sedan de har fått för sig att det ligger 70 000 kronor i spelmaskinerna i lokalen. Men deras till synes briljanta plan spricker när de kinesiska ägarna gör kraftigt motstånd.
De 17- respektive 18-åriga pojkarna drabbas av panik, hugger ihjäl Yixi Zhou och sticker ut ögonen på hennes man Wendi Ma med en kniv.
Vid en senare kontroll visade det sig att spelmaskinerna innehöll 8 193 kronor – som pojkarna aldrig fick med sig.
Istället blev deras och andras liv förstörda.

K-pistmannen i Göteborg, 2009:

Den 30-årige, villkorligt frigivne mannen hade kommit på en lysande affärsidé – att tillverka k-pistar och sälja dem till den kriminella MC-organisationen Bandidos. Men kriminalen i Göteborg satte stopp för leveransen av de dödsbringande vapnen. Och än en gång var det en noggrann kriminaltekniker som såg till att bevisningen ledde till en fällande dom.

Den otrogna mörderskan, 1990:

När den upprivna, 22-åriga Sofia flickan skrek att hon funnit en död man i sin lägenhet tog både hennes mamma och polisen henne på största allvar. Men det dröjde inte länge förrän kriminalteknikerna insåg att någonting var riktigt fel.
Deras pusselarbete skulle avslöja att Sofia på grund av svartsjuka hade avrättat sin 23-årige pojkvän med hjälp av hammare och kniv, medan hon själv hade ett sexuellt förhållande med en annan man!

Den norske, olyckliga rånaren, 1998:

Norrmannen var desperat och behövde pengar.
Att råna posten i Lycksele tycktes som en utmärkt idé – tills precis allting gick fel.
Och precis som i en äkta norgehistoria, hittade polisen på rånarens hotellrum en kalender med exakta anteckningar om hur han tänkte gå tillväga, hur mycket pengar han hoppades få och vad de skulle användas till.
Och när rånet misslyckades, sökte rånaren hjälp på socialkontoret i Lycksele!

Extramaterial:

Boken innehåller också ett spännande och intressant extramaterial om ”CSI i verkligheten” - hur kriminaltekniker arbetar och vilken utrustning de har, hur man tolkar fingeravtryck, fotspår och hur mycket man kan lita på DNA-tekniken.