FIRMAN

I landet Långt, Långt Borta, i en bukt, vid en kritvit sandstrand, ligger den inne i gigantiska, underjordiska grottor.
Firman.
Här jobbar tiotusentals människor i treskift, helt utan lön. De får solsken och havsljud genom sinnrika system under arbetstiden, gratis delikatessmat av yppersta kvalitet, obegränsat med paraplydrinkar, rökverk, droger, musik, böcker, filmer, fester och sexorgier.
När de är lediga får de hoppa runt på stranden och bada i det helt rena havet. De sover i miljonsängar gjorda av hästtagel från Tibet och stoppas om av personliga, japanska geishor varje kväll.
De är i sanning lyckliga.
Firmans till synes oändliga lokaliteter är skyddade mot allt ont – hit når inte översvämningar, skogsbränder, Ebola, kärnvapenattacker, skatteskulder, myggbett, kemiska vapen eller lagförslag från Miljöpartiet.
De som arbetar här är lyckliga.
De kommer från livets alla vägar och representerar nästan alla nationaliteter. De är långa och korta och vackra och fula och friska och halta och närsynta och förvirrade och överintelligenta, inkontinenta och dragspelare, håriga och skalliga, tystlåtna och högljudda, perversa och introverta och mjukisar och tuffingar. De som ägt en elbil och drabbats av permanent vansinne sitter darrande i en egen, låst lokal.
Firman ägs och drivs av en man, Mr X, som med sin obegripliga förmögenhet får Bernard Arnault, Jeff Bezoz, Elon Musk, Warren Buffet, Bill Gates och deras kompisar att se ut som tiggare.
Mr X har inga behov av att tjäna mer pengar.
Mr X är redan lycklig men måste få sina behov tillfredsställda varje dag för att inte bli olycklig.
Mr X lider av det obotliga tillståndet OCFUOLD.
Alla som söker en tillvaro hos Mr X testas minutiöst. Om de visar minsta tecken på att inte lida av OCFUOLD, åker de obarmhärtigt ut. Om de testar positivt välkomnas de till paradiset och tilldelas uppgifter efter kvalifikationer.
OCFUOLD är ett betydligt vanligare tillstånd än man kan tro. Kanske är det just därför psykiatrin hellre kallar det för ett tillstånd än en sjukdom.
Ty det är mycket läkarna fortfarande inte förstår, av det som heter Obsessive Compulsive Fuck Up Others Lives Disorder – ett okontrollerbart behov av att göra andra människors liv till ett helvete.
Nu pratar vi inte om amatörer som stalkers, lapplisor, PostMord-logistiker, seriemördare och annat löst folk.
Vi pratar proffs. De som får dig att gå under eller – i bästa fall – bli inlåst i ett konstigt hus i en tröja utan ärmar.
Tack vare den strida strömmen av arbetssökande kan Mr X hela tiden utveckla sin verksamhet för att få ännu fler människor att lida. Därmed får han sina behov tillfredsställda varje dag.
De tjänster och produkter Firman producerar tillhandahålls gratis och franco till tusentals glada mottagare världen över. Några exempel:
Till PostMord levererar Firman logistiklösningar som gör att även paket med ömtåligt innehåll inslaget i Titan och Kevlar, kan pulvriseras innan de når den snyftande mottagaren fyra veckor för sent.
Samtliga världens tillverkare av hushållsmaskiner skriker efter en av Firmans mest populära produkter, IGFBTYSYPAPO – I´m Gonna Fucking Beep Till You Shit Your Pants And Pass Out.
För det är ju så det är hemma, eller hur? Du har säkert undrat vem som ligger bakom detta helvete – att mikron, kylskåpet, frysen, spishällen, diskmaskinen, tvättmaskinen, torktumlaren och alla andra maskiner piper.
Nu vet du.
Syfte: Att göra dig galen.
Firman levererar också trakasserier i mänsklig form. På en avdelning utbildas ovanligt fula människor till att bli olidliga varelser som är högljudda, luktar illa, stör, lägger sig i, kommenterar, är efterhängsna och vill bli vänner samtidigt som de leker ordningsmän. Dessa missfoster placeras sedan ut slumpmässigt i radhuslängor, villaträdgårdar och lägenhetshus.
Mr X ser resultatet och ler medan han sippar på en mångfärgad paraplydrink.
En avdelning sysselsätter enbart redan utbildade telefonförsäljare som bara slipas i kanterna för att bli ännu mer odrägliga, och lär sig hitta nya vägar när vi, deras darrande offer, tror oss ha spärrat deras nummer.
Varje gång en av dem får någon att köpa något, blir Mr X blank i ögonen och stönar lätt.
De gamla Nigeriabrevsbedragarna anställs också här för att slipas till fulländning och lära sig nya metoder för hur man lurar företrädesvis gamla och svaga, på deras futtiga besparingar.
På en ovanligt stor avdelning arbetar lösenordskonstruktörerna, som servar i stort sett varje företag och sajt på jorden. Det är här de hittar på alla fiffiga knep för att du aldrig ska kunna logga in, speciellt om det gäller reklamationer, återköp eller klagomål. För en duktig lösenordskonstruktör räcker det inte med amatöruppgifter i form av slumpmässiga siffror, bokstäver och tecken. Här ska det till hårdare artilleri som din döda mammas sist uppmätta urin i antal centiliter, Dalai Lamas storlek på Foppatofflor, din grundskolelärares första betyg, antalet bakterier i din yoghurt, samtliga bokstäver du någonsin använt i ditt liv, i just den ordning du använde dem. Oavsett hur du anstränger dig för att skriva rätt, så får du automatiskt ett felmeddelande som säger att lösenordet är felaktigt.
Och Mr X flåsar.
Det är för övrigt samma sadister som lösenordskonstruktörerna, som uppfinner system för telefonkö. Du ringer och får höra att ”just nu är det många som ringer men du behåller din plats i kön. Ingen talar om för dig att din ”plats” i bästa fall är 2 385 918. Sedan plågas du i femtiosju minuter av knastrande, vidrig hissmusik som kan få vilken högtalare som helst att spricka. När det är klart kopplas samtalet ner och du kan börja om.
Eller skjuta dig.
Oftast beställer företagen bägge ovan nämnda tjänster för att kunderna under inga omständigheter ska kunna komma i kontakt när köpet väl är klart. Den enda kontaktväg som nämns på hemsidan är en postadress i Kirdistan, som är satt i fyra punkters text.
Förpackningssidan är en viktig del av Firmans verksamhet. Här jobbar bland annat de riktigt sjuka människor som uppfunnit krympplasten och hårdplastförpackningar som inte går att öppna ens med motorsåg eller vinkelslip.
Men också de som uppfunnit ”riv här”- remsorna på pappförpackningar.
De söta, millimeterstora jacken i förpackningen är konstruerade så att du antingen a) står och ser fånig ut med en tvåcentimeters pappbit i handen när du försökt, eller b) har lyckats dra, förvånat upptäckt att remsan nu går fort åt ett helt nytt håll vilket medför att du efter några sekunder står med två deciliter makaroner eller pulvermos över anklar och golv. Samma glada uppfinnare har skapat juiceförpackningarna som dels har en plastkork på mitten av överdelen, dels en text på sidan där det står ”Öppnas här”, och de tjuter av skratt när de vet att någon stackare blir förvirrad och olycklig medan barnen skriker bredvid.
Firmans verkstadslokaler är enorma och i en specialbyggd hamn inte långt bort anländer och avgår fraktfartyg varje dag.
Hit levereras BMW och Audi för att få sina blinkers bortmonterade innan bilarna skickas tillbaka till återförsäljare. På andra bilar monteras felprogrammerade, skrytstora pekskärmar som ser till att fläkten och dina vindrutetorkare låses i högsta läge så fort du trycker på kanalväljaren för radion. Här lastas slumpvalt valda bilar, hushållsmaskiner, datorer, tv-apparater, telefoner, verktyg, robotgräsklippare och annat smått och gott som modifierats för att aldrig någonsin kunna fungera ordentligt eller för att gå sönder en dag efter att garantin gått ut.
Mr X tycker om att promenera genom lokalerna och heja på sina trogna medarbetare.
Så fortsätter livet, dag efter dag, på Firman i Landet Långt, Långt Borta.
Erkänn att du har undrat.
Erkänn att du har tänkt att allt detta Livets elände inte kan vara en slump.
Skönt att få svaret, eller hur?
Återstår bara frågan: Hur uppkom OCFUOLD hos Mr X och alla hans anställda?
Svaret är förstås – gammal hederlig hämnd. På en före detta chef, man, fru, lärare eller någon annan som varit a pain in the ass.
Och då kommer förstås följdfrågan – varför ett så tekniskt avancerat företag som Firman inte kan se till att bara de skyldiga drabbas?
Mr X svarar att det teoretiskt sett skulle vara möjligt.
Men inte alls lika roligt.