Leve dina ord, leve Malin, leve alla debutanter!

Just tillbaka från en oerhört trevlig bokrelease för Malin Roca Ahlgrens Stadsfjäril i Äppelvikens bokhandel i Bromma norr om Stockholm.

Märkvärdigt, undrar du kanske?

Ja, i högsta grad.

En liten, tuff bokhandel driven av två starka kvinnor, satsar på ett releaseparty för en debutant utgiven av ett nystartat förlag, ägt av en annan debutant.

Hänger du med?

Malin Roca Ahlgren, en tjej som glatt och befriande respektlöst kastar sig mellan att skriva barnböcker och tung, naken och självutlämnande Barcelona noir, står på sitt första riktiga releaseparty och tar emot ett tal från den nybakade förläggaren Nina Larsdotter Lööw. Talet, det är vackert, kommer med stolthet och glädje direkt från från hjärtat. Nina överlämnar en vacker presentask med ett smycke bestående av fjärilar som en frihetssymbol. Ögon tåras, vi applåderar.

Roca

 

 

 

 

 

 

 

 

En debutants önskedröm: En lycklig Malin Roca Ahlgren får

äntligen signera sin debutroman ”Stadsfjäril”.

 

Det vi applåderar är inte bara här och nu, inte bara en enskild bok. Vi applåderar en debutant som efter långt slit nått fram. Vi applåderar en annan kvinna som satsat sin själ och sina pengar i ett nytt Litet Förlag, för att under hösten ge ut sex kvinnors spännande böcker. Vi applåderar en tuff bokhandel som törs ordna fest för andra än välkända Bonnierförfattare.

Vi applåderar en ny tid i bokbranschen.

Medan jättarna Glufs-Glufs – Bonniers, Norstedts och några till – bekymrat betraktar försäljningssiffrorna och försöker möta krisen med affischer i Stockholms tunnelbana, händer det massor under ytan. Bokkartan ritas om, gamla format minskar och nya ökar. Små, tuffa människor som tror på det de gör, bildar nya förlag och ger ut böcker. Nina Larsdotter får sällskap av Eva Ahlkvist som i Halmstad startat EA Förlag och kommer med en rad spännande titlar redan till bokmässan. HOI, som stöder egenutgivare, har fler författare än någonsin som säljer bra. Underdogs som Annika Estassy Lovén kommer från ingenstans med debutromanen Solviken, får uppmärksamhet och säljer bra. Snart debuterar Ebba Range med Kristalläpple, en oerhört viktig roman om det vi inte får tala om – självmord.

Bokkartan ritas om. Medan de stora, tunga förlagen får allt svårare att klara sig och försöker möta krisen genom att bilda monopol, skäller underdogsen allt gladare från alla möjliga håll. Det skrivs som aldrig förr, det egenpubliceras och e-publiceras.

Någonstans känns det som att den här bokhösten blir den mest spännande på länge.

Leve dig som hemma sliter med din första roman – fortsätt! Leve dig som debuterar i höst och leve er som törs starta nya förlag!

15 svar på ”Leve dina ord, leve Malin, leve alla debutanter!

 1. Leve alla oss! Leve mig som debuterar i morgon med releaseparty tillsammans med min man. Dubbel release alltså. Leve oss som vill och vågar. Leve vår kreativitet, vår ambition och vår vilja. Leve oss som vågar satsa och startar förlag.

 2. Pingback: Releasefest för Stadsfjäril – Barcelona Noir | Mellan gatan och ön

 3. Känner mig glad! Stolt! och MODIG! Som debuterar i höst, på LITET förlag 🙂
  Ses i helgen Dag, ser fram emot kursen:)

  • Det har du all anledning att göra – grattis! Och – jag ser fram emot att se dig på kursen!

 4. Trevlig läsning! Jag har funderat yttepyttelite på att kanske starta eget förlag den dag min roman blir klar. Kul att se att många tycks göra det, och att det kan funka!

  • Glädje, mod och ambition är en bra start. Sedan är det också bra om man försöker lära sig en del om den tuffa konkurrensen i branschen. Men – ge inte upp! :o)

 5. Ja, nog blev jag blöt i ögat av talet, det var så fint. Det var en fantastisk kväll och jag kände verkligen framtidshopp och lycka för Malin och alla med författardrömmar. Funderade på att säga hej till dig också, med tanke på att jag hänger i din grupp och allt, men tiden infann sig aldrig och du var upptagen mest hela tiden så jag får säga hej här istället – hej 🙂

Kommentarer är stängda.