När de kriminella dansar över samhället …

I en färsk rapport från polisen meddelas att kriminella nätverk har en ”negativ påverkan” i 55 utsatta problemområden i 22 svenska städer, nämligen Uppsala, Enköping, Gävle, Köping, Örebro, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Trollhättan, Borås, Göteborg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Landskrona, Malmö, Kristianstad, Alvesta, Växjö och Kalmar.

Den brottslighet som nämns innefattar bland annat öppen narkotikahantering, grovt våld, utpressning och hot men även attacker mot polisen.

”Risken finns att det utvecklas parallellsamhällen där kriminella kan styra”, säger Lennart Öjelind, biträdande chef vid Rikskriminalens underrättelsesektion, till media.

No shit!

Polisen är också noga med att snabbt tillägga att den kriminella verksamheten sker i löst sammansatta nätverk, där konstellationerna kan variera beroende på vilka brott det rör sig om.

Det är förstås en fråga om hur man uttrycker det, och kanske inte helt sant. Enligt dem jag känner i den högre polisorganisationen är sanningen också att både polis och politiker är livrädda för att erkänna att det finns rejält sammansvetsade och starka kriminella nätverk eller i klartext – att det finns en ordentligt organiserad brottslighet i Sverige. Sådant gör nämligen befolkningen – läs, väljarna – oroade och det är inte bra.

Inte för Rikspolischefen. Inte för Justitieministern. Inte för Statsministern. Inte för valutgången.

I rapporten sägs också: ”De kriminella individerna i områdena kan grovt räknas in i två grupper; ett yngre och ett äldre skikt där släktband till viss del förenar grupperna och ibland utgör grunden för rekrytering in i kriminaliteten. I ett fåtal områden finns även exempel på etniska och släktbundna nätverk som ofta är etablerade sedan en längre tid tillbaka. De  bedöms avvika genom att de beskrivs som mer strukturerade och anses besitta en högre strategisk förmåga än andra lokala kriminella nätverk.”

Det låter väl lagom politiskt korrekt i ett land som alltid vill vara just – lagom. Mindre politiskt korrekta är de siffror jag fick när jag senast besökte Kumlafängelset (då ska du dessutom veta att det inte är några duvungar som sitter just där – ingen som döms till straff kortare än fyra års fängelse hamnar på Kumla):

43% är födda i Sverige, 33% i övriga Europa och 24%  i övriga världen. De intagna representerar totalt 40 länder, 23 i Europa, 7 i Afrika, 7 i Asien och 3 i Sydamerika. 56% är svenska medborgare, men av dessa har 23 % annan etnisk bakgrund. 32% ska utvisas efter avtjänat straff (72% av alla med utländskt medborgarskap). 33 procent är inte födda i Sverige. Då har man inte räknat andra generationens invandrare.

Så ser sanningen – levererad direkt från fängelsechefens dator – ut, bekväm eller ej.

Men det mest bekymmersamma är knappast var de mest kriminella är födda. Snarare det här:

”Utveckling i områdena har medfört svårigheter att utreda brott. Polisen har även i andra avseenden svårt att arbeta i dessa områden, bland annat på grund av att omgivningen reagerar mot polisen vid ingripanden eller genom att angripa polisens fordon. Polisens svårigheter med att stävja de nämnda problemen kan vara en bidragande faktor till att allmänheten i flera fall uppfattar det som om att det är de kriminella som styr i områdena. En sådan uppfattning kan ifrågasätta polisens roll som garant för trygghet, och på sikt minskar allmänhetens benägenhet att vända sig till polisen. Situationen i dessa områden är bekymmersam och har i flera fall medfört att polisen inte kunnat fullgöra sin uppgift.”

Just så. Men låt oss för en stund – som danskarna säger – kalla en spade för en spade. Vi tänker alltså som ”svårighet” tillåta att människor attackerar polisens fordon?! Vad sägs om att sätta in armén, vilket man skulle gjort i andra länder tills ordningen var återställd. Men här ska det bjudas på kaffe med mjölk om någon försöker kasta en gatsten genom rutan på en polisbil? Gud hjälpe oss.

En av anledningarna – och kanske den viktigaste – till att polisen haft ”svårt att arbeta i dessa områden” är lama, konflikträdda polischefer som inte törs backa upp de kolleger som ska ta skiten på gatan, dygnet runt, året runt. Ett ganska färskt exempel är det då två poliser i bil och till fots jagade en känd kriminell på moped in i ett ”hett” och immigranttätt bostadsområde i Landskrona. Där blev de omringade av en uppretad folkmassa, instängda, trängda och hotade till livet. När de begärde förstärkning skickade ledningscentralen fram en halv armé av polispatruller som dock beordrades att vänta utanför området istället för att hjälpa sina kolleger! Medan folkhopen i lugn och ro hade kunnat slå ihjäl poliserna hade deras kolleger alltså order om att inte ingripa, för att inte reta upp någon!

Vad. I. Helvete. Är. Det. Som. Händer – polisledningen? Det företag där cheferna inte har stake att backa upp sina anställda, är undantagslöst dömt att gå under! Den polischef som inte törs backa upp kollegerna på gatan bör gå hem – i morgon. Den politiker – eller Justitieminister – som inte törs backa upp sina polischefer bör avgå. Enkelt.

I polisens rapport konstateras vidare följande: ”Under 1990-talet kunde svensk polis skönja ett nytt fenomen i vissa förorter. Lokala kriminella personer slöt sig samman och växte sig starkare i sin brottsutövning. Med hot och våld som maktmedel skapade dessa individer rädsla och otrygghet i lokalsamhället, vilket ledde till att kriminella sammanslutningar ökade sin makt. Sedan millennieskiftet har lokala kriminella nätverk knutna till geografiska områden blivit ett växande problem i Sverige.

Kvalificerat skitsnack. Eller rättare sagt – en liten del av sanningen. Och framförallt – vem lät allt detta ske? Det kan rimligtvis inte vara så att Justitieministrarna och polischeferna upptäckt det nu, efter 15 år?

I slutet av 1980-talet bodde och arbetade jag i Los Angeles, Kalifornien. Under närmare sex månader satt jag iförd skottsäker väst och med kameran i handen i framsätet på polisbilar märkta C.R.A.S.H – Community Resources Against Street Hodlums.

Jag såg förfärliga scener. Unga, ensamstående, utfattiga mammor i slumområden med bebisar på armen och som undrade varför någon nyss beskjutit deras hus med automatvapen. Nerknarkade trettonåringar och nyss ihjälskjutna tonåringar. Raskrig, gängkrig, knarkkrig, penningkrig. Tragedi.

Jag tog med mig de där tankarna när jag flyttade hem 1990. Tänkte att det snart skulle bli likadant i Sverige om politikerna inte tog krafttag när det gällde planeringen för immigration, hopplösa förortsområden, alltmer växande klyftor och – kriminella gäng.

Men politikerna, poliserna, samhället, vi – var för svenskt naiva.

Det händer inte oss.

Jo. Det gör det.

Redan 1993 översatte jag den danske Hells Angels-ledaren Jörn ”Jönke” Nielsens bok ”Mitt Liv” från danska till svenska. Boken var högaktuell sedan en svensk motorcykelklubb just hade upptagits som fullvärdig medlem i världsomspännande Hell´s Angels.

Men Skånepolisen sov fridfullt, svenskt naiv, anade inte vad som komma skulle. Det har de i efterhand officiellt ångrat, men då var det så dags. Hell´s Angels är, liksom en rad kriminella motorcykelgäng och andra mer eller mindre internationella organisationer, här för att stanna. För att ingen reagerade i tid.

Det mest skrämmande är att ingen reagerar nu heller.

Nyss hemkommen från ett spännande – och skrämmande – besök hos de svenska representanterna vid Europols högkvarter i Haag, kan jag meddela att ingen bättring är i sikte. Och eftersom de baltiska länderna är några av de få man numera kan nämna utan att klassas som rasist kan jag också berätta att a) ja, hotet från ryssen finns i högsta grad men också att b) ett av Europas två Chicago heter Kaunas (i Litauen) och härifrån leder de två livsfarliga organiserade organisationerna Agurkas och Kamuoliniai sina aktioner mot bland andra – Sverige. Och tro mig – alla tankar på en rehabiliterande kriminalvård är i det här fallet waste of time.

Den svenska polisens mjäkiga rapport säger i princip så här:

Vi har tappat kontrollen. Det finns områden där vi inte törs köra in, med risk för att reta upp folk. Människorna som bor där tror med all rätt att de kriminella tagit kontrollen och då blir det väldigt besvärligt för oss.

Ja. Det blir det. Och än mer besvärligt blir det så länge varken politikerna, Justitieministern, Rikspolischefen eller de operativa cheferna törs se sanningen i vitögat, sluta vara så förbannat politiskt korrekta och våga ta tag i saken. Själva lider de ju inte, eftersom de bor långt ifrån de utsatta områdena. Men vad de missat, är att de kriminella ligornas utflykter blir allt längre och att varken politikernas eller polischefernas hus i de finare områdena kommer att vara fredade.

Konklusionen blir så här: De svenska poliserna vid Europol i Haag ser bekymrade på hur Sverige blir en alltmer intressant plats på den internationella brottskartan. De poliser som för skitlöner sliter på svenska gator och i områden som förslummats för att de styrande inte törs ta i dem, ser utvecklingen timme för timme, dag för dag och får vid varje arbetspass riskera en gatsten i huvudet, väl medveten om att deras chefer inte tänker backa upp dem, för att det är för politiskt känsligt.

Min privata slutsats: Så länge svenska politiker tror att vi är en fredad zon och inte tar av sig sovmaskerna, går det åt helvete.

Fort.

Och jag är fortfarande stum av beundran inför de svenska snutar som orkar jobba vidare utan stöd. Vare sig det sker på ett kontor i Haag eller på en skitig gata i en förort.

 

Den svenska polisens rapport hittar du här:

http://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Ovriga%20rapporter-utredningar/Kriminella%20natverk%20med%20stor%20paverkan%20i%20lokalsamhallet%20Sekretesspr%2014.pdf

 

 

 

30 svar på ”När de kriminella dansar över samhället …

 1. Jag håller med om att man borde sätta in armeń när polisen behöver hjälp.Tyvärr består väl armeń bara av officerare nu mer,och dom är väl inte alltför pigga på att jaga invandrargäng i förorten.

  • Om jag inte misstar mig så är det i lag (grundlag?) förbjudet att använda militär mot civil befolkning. Jag tror att det blev så efter Ådalen på 30-talet.
   Men jag håller med om behovet.

   • Militär får sättas in. Den lagen förändrades obemärkt på den här sidan 2000-talet.

 2. Där satt den,Dag – Sanningen med stort S! Inte för att det skulle ha avsedd effekt i PKSverige,men en kopia till justitieministern (om vi har någon?),RPS och samtliga polisdistrikt i landet vore högst lämpligt!
  I avvaktan på poliskårens reformation och avsevärda förstärkning,inte minst vad avser utrustning,bemanning och handlingsfrihet samt en radikal utrensing på chefsnivå,bör vi under en interimsperiod överlåta rättsskipningen till medborgargarden och vissa motorburna sällskap !
  Sanera Sverige Nu!

  För övrigt anser jag att Åsa Romson och Mehmet Kaplan med omedelbar verkan skall fråntagas alla politiska uppdrag!

 3. Ja, Dag … säger man sanningen i Sverige r man inte poppis. Jag tycker att du gör det som hedrar dig mer än alla andra: DU säger sanningen. I Sverige skjuter vi gärna budbäraren … sjukt nog … Om tio år har vi inte 55 ”no go zone” utan 155 och alla kommer fortfarande att tro på det som jultomten, ( den som är i praktik för då) säger, att allt är sååååå bra. Ingen anledning till oro. Den som skrattar bäst skrattar sist brukar man säga. Tror nog det är dags att byta ut ordet skratt till gråt …

 4. Tyvärr så har jag under mina drygt 30 år som nämndeman ( bl a i Palmemordet) i Tings- resp Svea Hovrätt sett ovanstående växa fram. Risken är att det snart blir en övermäktig uppgift att hantera det.

 5. Polisen vill väl helst rekrytera in folk av samma etnicitet, som de som bor på orten. Ihop med släktband inom de kriminella nätverken, bäddar det verkligen för en korrupt poliskår – dessutom. Sedan går det fort mot avgrunden.
  Man blir mörkrädd, när man tänker på vår framtid.

 6. Hur menar du att hårdare tag ska göra någon nytta? Vad är det exakt du vill att politikerna ska göra här?

  Vad har man gjort i L.A. och Kaunas och hur har det gått?

  Att bara gapa om att ”vakna upp och inse sanningen” börjar kännas lite väl kliché vid det här laget.

  • 1) Varför törs du inte stå för dina uttalanden utan gömmer dig bakom anonymitet? 2) Vad man har gjort i LA är att man höjt polisens status och löner och rensat upp rejält. Kaunas är en katastrof.

  • Då min mamma växte upp i Södertälje på 40- och 50-talen var det en liten sovstad som sakta förvandlades till en industristad.
   När mamma och syskonen var ute låste mormor dörren och hängde nyckeln på en spik bredvid.
   Den enda uppseendeväckande händelse som min mamma kan minnas från sina 20 första år i staden är då en äldre bror som var ute sent åkte på stryk av en full finne.

   Nu finns det ett etablerat maffianätverk i Södertälje där majoriteten har syriansk/assyrisk bakgrund. Vi har sett skjutningar mot polisstationen, ungdomar som kastar sten från broar ner på bilar på motorvägen, folkklungor som attackerar polisen då de ska gripa någon i ”fel” stadsdel (dvs Ronna eller Hovsjö), gäng som kallar en tjej för ”svennehora” och misshandlar henne.
   Det finns en gemensam nämnare.

   Samhället är idag väldigy mycket otryggare än för 60 år sedan.

   Varför?

   Hur känns det att sova?

 7. Sätta in armén. Vilken armé? En sån håller vi oss inte med i Sverige numera! Det som finns kvar av den befinner sig i Afghanistan tillsammans med utrustningen. Det såg vi under skogsbranden i Västmanland i sommar. Men det är bästa sättet att försvara Sverige, anses det!

 8. Bra skrivet. Äntligen någon från författar/journalist-skrået som vågar ta upp denna obekväma fråga till diskussion på allvar! Dina kolleger gömmer sig i sina kvarter på Södermalm och mumlar bara lit politiska floskler när problem som detta kommer upp.
  Sen finns det ju inga enkla lösningar. Men en god början är att lyfta fram problemet och starta en riktig diskussion.

 9. Väl skrivet. Inlägget hade förtjänat en plats på ledarsida i alla stora tidningar. Men det finns väl inget allmänintresse. Tyvärr.

 10. 56 % av de intagna är svenska medborgare -> 44 % är utländska medborgare.
  23 % av de intagna svenska medborgarna har annan etnisk bakgrund -> 0,23 * 0,56 = 13 % är svenska medborgare med annan etnisk bakgrund.

  Sammanlagt kan man alltså rimligtvis anta att 44 + 13 = 57 % av de intagna har utländsk bakgrund.

  Antalet invånare i Sverige 2013 var 9,6 miljoner, av dem hade 2 miljoner = 21 % utländsk bakgrund.

  Andel intagna med utländsk bakgrund relativt invånardelen: 0,57 / 0,21 = 2,7
  Andel intagna med svensk bakgrund relativt invånardelen: 0,43 / 0,79 = 0,51

  Överrepresentationen: 2,7 / 0,51 = 5,3

  Med hänsyn taget till gruppernas storlek i Sverige är det alltså 5,3 gånger vanligare att en intagen på Kumla har utländsk bakgrund än svensk.

  Man kan inte diskutera ATT personer med utländsk bakgrund har en massiv överrepresentation på våra fängelser, det är alldeles för uppenbart. Men man kan diskutera VARFÖR. Socioekonomisk bakgrund är en orsak, även om BRÅ redan 2005 konstaterade att den variabeln bara kunde förklara en del av överrepresentationen. Dessutom är en låg socioekonomisk status vid invandring av outbildad arbetskraft från tredje världen närmast given, så den förklaringen kan inte diskuteras utan att samtidigt diskutera invandringens karaktär.

  Andra möjliga orsaker är allmän alienering från samhället (rotlöshet, ”inte mitt samhälle, bryr mig inte”), internationellt nätverk som underlättar kriminalitet, kulturellt betingad starkare aggressivitet (hederstänk, ”jag blev provocerad”), genetiskt betingad sämre impulskontroll och sämre förståelse för konsekvenserna av ens handlingar. De två sista förklaringarna indikeras av att BRÅ (2005, igen) konstaterade att vissa invandrargrupper var underrepresenterade bland kriminella. Själva ”utlänningsskapet” förklarar alltså inte överrepresentationen bland andra grupper.

 11. Redan Gustav Vasa lär ha sagt att man ska tala till bönder på bönders vis.
  Eftersom gangsters bara tycks förstå och respektera ett enda språk så
  är det naturligtvis detta språk som ska användas vid umgänge med
  yrkeskriminella. Förvaringen och den totalt verkningslösa rehabiliteringen
  kostar skattebetalarna tusentals kronor per dygn och intagen.
  Den typ av ultimata straff som tillämpas i t.ex. Kina kostar kanske en
  hundring och är en engångskostnad.
  Många hävdar att denna typ av straff inte förebygger brott.
  Kan så vara men man kan nog visa statistiskt att återfallsprocenten
  är ganska låg och eftersom det normalt handlar just om återfallsförbrytare
  bör verkan bli avsevärd.

 12. Hej Dag! Så korrekt att det sker en kulturrevolution i vårt land. För att möjligen mildra effekterna, måste invandringen starkt begränsas. Det kunde också vara rimligt att våra nya svenskar anvisades boende, där fler infödda bor, vilket kan underlätta för att lära sig svenska och ta del av befintligt kulturarv. Det är viktigt att invandrarna lär sig de svenska lagarna, för just invandrare beivras sällan för brott inom familjen, såsom aga och könsstympning av flickor.Jätteviktigt att du uppmärksammar frågan.

 13. Sjukt att en sån här artikel skall behövas skrivas 😮
  Alla naiva PK-svenskar är mer än välkomna att pallra sig ut till valfritt ”spännande” utanförskapsområde på en runda grillad halalkorv och se med egna ögon hur verkligheten ser ut!

 14. Jag tror att en stor revolution kommer att utspela sig i en nära framtid i Sverige och att alla de som gjort det till sin livsuppgift att på västvärldens bekostnad värna folk från tredje världen, nu istället kommer att få bry sig om sitt eget liv och hälsa.

 15. Vilka sitter i polisledningen? Där kanske problemet och bromsen för ett rättssamhälle finns!

 16. Mycket bra skrivet, men glöm inte bort att den uppkomna situationen som du så väl skriver om, till stor del också beror på mesiga lagar och ett urvattnat rättsväsende.

 17. Förbaskat bra refererat om hur det ser ut i vissa delar av Sverige. Vad gör justitieminister Morgan Johansson? Ja troligen samma sak som finansminister Magdalena Andersson, drar för gardinerna så han slipper se hur det ser ut. Ser man det inte så finns det inte är tydligen politikernas mantra…

 18. Bra skrivet! Detta borde publiceras i alla tidningar samt TV. Men det törs inte de ansvariga, någon kan bli kränkt! Skrämmande verklighet! Man undrar varför ”Sverige” har skygglappar?! Är vi verkligen så naiva? Mycket oroande utveckling av detta lilla land… Måtte den stora massan vakna snart!

 19. Efter snart 45 år i polisyrket kan jag tyvärr bara konstatera att det som står i brevet är sant till 99,9% /Erik

 20. Att sitta med dessa fakta och fortfarande tycka att ”mångkultur” är bra för Sverige vittnar, enligt mitt förmenande, om rent självskadebeteende…..

 21. Väldigt bra skrivet. Exakt som jag själv har sett samhället utvecklas. Det blir värre och värre, men ändå förstår ingen ”vanlig politiker” varför SD har fått 13 %. Det är tragiskt hur naiva svenska regeringarna har varit, för 15 år sedan tänkte jag scenariot framför mig hur det skulle bli och nu blev det precis så illa som man befarade.

Kommentarer är stängda.