Pappersboken är död!

April, april! Visst finns det tryckta böcker även om fem år. Kanske har det till och med blivit vanligt med små, signerade specialupplagor som säljs i exklusiva förpackningar till höga priser. Redan nu säljs i England en liten James Bond-bok i Bentleyförpackning av borstat stål, för 17 000 kronor styck.

Efter en heldag på seminariet IfBookThen på Moderna Museet, har jag lärt mig att bokkartan kommer att ritas om ordentligt under de närmaste åren.

Förläggare, marknadsstrateger och IT-specialister från bland annat Italien, England och USA (i de två senare länderna har e-boken snabbt blivit betydligt större än den blivit i Sverige) har analyserat utvecklingen när det gäller försäljningen av såväl pappersböcker som e-böcker.

Trenden är tydlig. Förra året var 39 procent av alla böcker som såldes i USA, e-böcker. Enligt prognoserna dröjer det inte länge förrän mer än hälften av alla böcker där säljs i digital form.

Märkligt? Inte alls. Ett analysföretag har räknat ut att endast två procent av all information som når oss i dag, är analog. Resten är i en eller annan form digital. Bra eller dåligt? Du avgör, men utvecklingen lär inte gå att stoppa.

I USA slåss främst två jättar – Amazon och Barnes & Noble – om att sälja sina läsplattor Kindle och Nook. Varje gång jag går in på B&N blir jag mer eller mindre överfallen av tre, fyra försäljare som gör allt för att pracka på mig en Nook. För säkerhets skull finns den numera i flera versioner för att tillfredsställa alla plånböcker, även den tunnaste.

I Sverige görs det trevande försök att marknadsföra än det ena, än det andra. Men världen saknar fortfarande en standard för e-boksformat, det är ungefär som när VHS, Betamax och 2000 introducerades på videomarknaden. Förvirringen var stor tills VHS slutligen vann formatkriget och så kommer det nog att se ut på e-boksfronten ett tag framåt.

Ryktet säger att bjässen Amazon är på väg in i Sverige, vilket den svenska bokbranschen sagt att den välkomnar. Förhoppningsvis för att dess företrädare helt enkelt inte förstår bättre. Branschen här är milt uttryckt stockkonservativ. Nytänkandet är en bristvara och om Amazon bestämmer sig för att inta Sverige kommer de att göra det för att ta över, innan svenskarna ens förstod vad som drabbade oss. Den dagen kommer trycket på att standardisera ett e-boksformat och en läsplatta också att bli hårt.

E-bokens segertåg är inget att bli rädd för. För miljön är det en seger eftersom tusentals träd kan stå kvar och tonvis med pappersböcker inte behöver köras fram och tillbaka i tunga lastbilar. Förlagen behöver inte vara nervösa över dyra lagerkostnader och …

Förlagen, ja. Kommer de överhuvudtaget att behövas? En förlagschef med självaktning harklar sig och svarar förstås ja med hänvisning till ”kvalitetsutgivning”, men många författare ropar redan ett rungande Nej! Den digitala utvecklingen medför att författaren utan stora kostnader kan ge ut sina verk själv och behålla en betydligt större del av kakan än i dag. En utveckling som jag naturligtvis välkomnar …