And the winner is…

Vänner,

I mitt föregående blogginlägg berättade jag att min hemkommun försöker rätta till jämställdhetsproblem genom att sätta upp nya, jämlika skyltar vid övergångsställena:

https://www.ohrlund.se/blogg/borde-ju-halla-kaften-10-men-overgaende-jamstalldhetsproblem-eller-ren-idioti/

Därefter utlyste jag en teckningstävling där jag efterlyste den perfekta skylten för övergångsställen – den som kränker varken män, kvinnor, hens, vita, svarta, blinda, rullstolsbundna, allergiker, hysteriker, överkänsliga, halta, enbenta, veganer eller några andra.

Ingen lätt match. Men fyra tappra gillare gav sig in i matchen och efter mycket huvudbry har juryn (jag, jag och jag) fattat beslut:

På tredelad andraplats kommer Susanne Rådlund med följande förslag:

Juryns motivering: Rådlund utforskar i bild våra yttersta frågeställningar och fantasier utan att för den sakens skull lämna ett klart, eller framförallt kränkande, svar till det existentiella i övergången mellan ljus och mörker, mellan världar och mer basalt, två gångbanor.

På lika delad andraplats kommer Annika Craehn med det här konstverket:

Juryns motivering: Med den bifogade motivationstexten ”Försök att bli kränkt av denna. Spelar ingen roll om du är röd, grön, brun, vit eller svart. Om du är lång, kort, tjock, smal, cyklar, sitter i rullstol, gömmer dig under ett tält…” kastar sig konstnärinnan Craehn (ty hon tycks identifiera sig som kvinna!) djupt in i det för oss alla stora och vidsynta där gående varelser i alla former och färger hälsas välkomna till en pk-doftande asfalt där alla kan bli överkörda på lika, möjligen alltför lika, villkor.

På samma delade andraplats hittar vi också Zandra Nordquist som har skapat följande skyltförslag:

Juryns motivering: Nordquist ligger nu sannolikt inlagd på en ortopedisk avdelning efter att ha brutit armar och ben av sig i kampen att skapa den mest icke-exkluderande skylten. Med få undantag i form av 165 uteblivna språk och 3 290 dialekter, har hon (ty hon tycks identifiera sig som en kvinna!) skärpt våra sinnen och ökat vår nyfikenhet inför det okända ett överträdande av en gata kan innebära. Likaså pekar Nordquists svarta, närmast skrämmande, streck mot en ny verklighet ingen av oss ännu känner till.

Så vinnaren:

Dave Nordh började med ett bidrag från sin naivistiska period, med förklaringen att detta vore ”den ultimata” skylten:

Därefter kom han snabbt på bättre tankar och skrev:

”Men sedan blev jag påmind av mig själv att den var kränkande mot blinda som inte kan se den, så då blev det den här:”

Ovanstående bidrag är alltså det vinnande. Juryns motivering:

”Nordh har i sitt konstnärliga utövande, i tomhetens och smärtans desperation, överträffat sig själv när det gäller att spränga existentiella gränser. Den ytliga, närmast patetiskt uttalade motivationen om att inte vilja kränka blinda tycks mer som en rökridå för att i kombination av blygsel och självutplåning icke framhäva de egna konstnärliga ambitionerna. Icke desto mindre lyser Nordhs konstnärliga anda igenom som en skarphet, en andlig tomhet förvandlad till klarhet som träffar oss alla med verklighetens kyla. Dave Nordh har skapat ett konstverk som bör pryda vart svenskt övergångsställe utan att rimligtvis kunna kränka någon.”

Stort grattis, Dave! Du har, som dina medtävlare vunnit en signerad bok (fast aningen finare än de andras).

De fantastiska bidragen ovan har sporrat mig att utlysa fler tävlingar. Jag ber att få återkomma! :o)