Borde ju hålla käften (9), men: Irritationsmoment

OBS! Eftersom det dessvärre finns människor som har oerhört svårt att skilja ironi och satir från allvar, varnas härmed för just dessa två företeelser. Är du allergisk mot sådana så sluta läsa här.

Du stöter på dem i vardagen, småsvär och knyter näven i fickan. Men face it, utan rejäla konsekvenser får vi aldrig stopp på eländet:

Irritationsmomenten.

Jag har i dag åkt med SJ och det räcker ju bra för att hetsa upp sig. Att vem-det-nu-är-som-bestämmer beslöt att dela ansvaret för tågtrafiken mellan SJ, Banverket, Trafikverket och gud-vet-vem-mer var förmodligen en lysande idé, eftersom de alla i dag kan skälla på någon annan när tågtrafiken inte fungerar. Nödbromsningen i dag som innebar att både passagerare och väskor kastades framåt, var enligt tågföraren Trafikverkets fel, eftersom alla signaler helt plötsligt slog om till rött på en sekund, och verket bara krasst konstaterade att det var fel på dem. Förseningen från Stockholms central orsakades av ett blockerande tåg ”från annat bolag” och varför toaletterna var spärrade fick vi aldrig reda på, inte heller varför högtalaranläggningen hade sådana brister att det var hart när omöjligt att höra bortförklaringarna genom knastret.

Förmodligen välplanerat, alltihop. Lite Sovjetunionen 1973, sådär.

Nåja, vidare när det gäller irritationsmomenten. Som blivande Justitiediktator har jag funderat en hel del över ageranden och konsekvenser när det gäller mildare idioti (de grova brotten ber jag att få återkomma till) och kommit fram till följande:

 1. Människor som bär sig dumt åt och kommer undan med det, fortsätter att bära sig dumt åt. Troligen för att de är korkade nog att tro att de är smarta.
 2. Det finns faktiskt bara två språk som nästan alla människor i hela världen förstår – pengar och smärta. Fungerar inte det ena så brukar det andra göra det. Det kan också bli en fantastisk straffkombo.

Du kan säkert hjälpa mig att komplettera den här korta listan, men här är några förslag till hur irriterande människor korrigeras för att komma på bättre tankar (du känner säkert igen några av dessa beteenden):

 1. De som rycker i toalettdörrens handtag fast färgen (rött) på låset visar att det är upptaget. Vad tror dessa kretiner – att den som är på toa blir färdig fortare om någon utanför rycker i dörrhandtaget? Konsekvens: Stor sinnesundersökning. Dessa människor mister dessutom omedelbart körkortet om de har något. Jag vill inte ha människor i trafiken, som inte vet vad rött betyder. Vidare 50 000 kronor i böter och ett års övervakat straffarbete genom att skura offentliga toaletter.
 2. Cyklister som cyklar på trottoarer, på gångbanor, mot enkelriktning och mot rött ljus och/eller kör på någon annan (detsamma gäller gångtrafikanter som går på cykelbanor eller vägar och orsakar olyckor). Konsekvens: Cykeln beslagtas oavsett vem som äger den. 100 000 kronor i böter och två års övervakat straffarbete genom att städa trottoarer och plocka upp hundbajs.
 3. Hundägare som inte plockar upp bajset efter hunden (gäller torg, trottoarer och alla andra platser där människor går): 200 000 kronor i böter och två års övervakat straffarbete med att tömma bajstunnor.
 4. Människor som plötsligt stannar direkt ovanför en rulltrappa, står still och stirrar med öppen mun medan människor bakom snubblar, ramlar på golvet eller faller baklänges nerför rulltrappan: Indragen rösträtt500 000 kronor i böter och fem års övervakat straffarbete efter samhällets behov.
 5. Bilister som inte använder blinkers: Bilen förverkas omedelbart oavsett vem som äger den. 100 000 kronor i böter samt fem års övervakat straffarbete med att plocka ogräs vid vägar och på trottoarer.
 6. Bilister som har krockat och inte sopar undan glassplitter och bildelar från vägbanan: Bilen förverkas, körkortet dras in på tio år, 250 000 kronor i böter och fem års straffarbete med att städa på offentliga platser.
 7. Slynglar och slyngninor som lägger upp fötter eller skor på säten i bussar, tunnelbanor och tåg, som urinerar offentligt, kastar fimpar, skräp eller tuggummin: 100 000 kronor i böter, två års övervakat straffarbete genom att städa tåg-, buss- eller tunnelbanestationer med tandborste.
 8. Människor som genom att stirra på mobilens skärm går in i andra människor och knuffar (omkull) dem eller orsakar annan skada: Tio års förbud mot mobilabonnemang, 50 000 kronor i böter per orsakad skada samt ett års straffarbete genom att tvätta busskurer och städa trottoarer (och nej – de får inte ha Spotify i hörlurarna under tiden).
 9. Telefonförsäljare (också kallad digital kackerlacka), helt oavsett kategori och angiven orsak: Tjugo års förbud mot att använda någon form av telefon eller dator, två miljoner i böter, indraget körkort, indragen rösträtt, tio års övervakat straffarbete i fotbojor och därefter tre månader på ett långsamt smältande isflak i Antarktis. Om det gäller en försäljare som gått på kurs och lärt sig att insmickrande nämna ditt förnamn i varannan mening, tredubblas straffet och ingen räddning sker när de sista resterna av isflaket smälter.

Genom de här sunda och enkla åtgärderna skulle vi snabbt få ett bättre, trevligare, renare och rikare samhälle. Jag inser att jag och mina medarbetare vid det nya Justitiedepartement kommer att få mycket att göra, men vi är till för att tjäna folket! Bland annat ska vi så snabbt det går skriva om de delar av brottsbalken som är från 1962 (!) till Brottsbalken 2.0!

Nu kan du hjälpa mig genom att i Facebooktråden fylla på listan med beteenden som irriterar dig grovt, och ange vad en rimlig straffsats borde vara. :o)

Med vänlig hälsning,

Din Justitiediktator