Ge ett barn en bok, ge ett barn en chans!

Jag får ofta förfrågningar om att hjälpa till med olika projekt, samla in pengar till än det ena, än det andra.

Jag tackar nej, av flera skäl.

Dels är jag på olika sätt sedan tidigare engagerad på olika sätt. Jag stöder bland andra Kvinnojouren, GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), Vid Din Sida, SOS Barnbyar och jag har fadderbarn. Dels skulle det vara alltför omfattande att kontrollera bakgrunden och seriositeten i varje projekt, det är så många som vill ha hjälp.

Jag tycker om projekt där man verkligen ser att pengarna når fram. Jag har tidigare kritiserat organisationer som Röda Korset (som vägrade ställa upp i direktsänd tv-debatt mot mig) och Rädda Barnen, där jag ser att miljontals kronor från givarna går till höga löner åt chefer och till stora ”administrativa” utgifter. I Röda Korsets årsredovisning för 2018 kan man bland annat utläsa att generalsekreteraren Martin Ärnlövs lön var 95 000 kronor i månaden, alltså 1 140 000 om året, samt att styrelsen under samma år fick 786 000 kronor i arvode.

De pengarna skulle göra en hel del nytta i ett svältområde.

Men nog med gnäll. Häromkvällen ringde min vän Stein Markussen, berättade om sitt hands-on-projekt i en skola i Mombasa, Kenya, och jag beslöt mig för att göra ett undantag, inte minst för att jag anser att alla barns rätt till böcker och läsning är avgörande för utbildning och grundläggande för demokratin, så jag bidrog med en slant.

Nu gör jag det lätt för mig och publicerar Steins text rakt av här nedan. Om du lämnar den med en axelryckning eller vill vara med på tåget med ett litet bidrag, är förstås upp till dig.

Längst ner finner du Steins nummer och du hittar honom också på Facebook:

https://www.facebook.com/stein.markussen.1

Så här skriver Stein:

Under januari och februari befann jag mig i Mombasa, Kenya. Där lärde jag känna en svensk kille som heter Roger. Vi umgicks mycket.

På stranden mötte vi en kille som heter George, som Roger känner sedan tidigare. Han har ett enkelt skjul där han säljer dricka för 3 kr. Georges fru Victoria är lärarinna till yrket.

De bor i slumområdet där många barn inte går i skolan. 

George och Victoria beslöt sig för att starta en skola som nu har 72 elever. De fick ett litet bidrag från Unicef men endast för tre månader, då behov finns över hela världen. 

Roger och jag blev nyfikna och vi besökte skolan. Det var en fantastisk upplevelse att få det fina mottagandet som första mzungos (vita män) på besök. 

Samtidigt blir det så uppenbart hur stor skillnad det är på var man är född 

Eleverna hade en skolbok på 10 elever och brist på skolmaterial är ett stort problem 

Vi har bestämt oss att hjälpa till lite, och nu har vi köpt böcker, skoluniformer och lite material, men fortfarande så behöver vi köpa fler böcker samt på sikt installera el och få fram datorer. 

Ja behovet är enormt, men det fina är att även ett litet bidrag gör större skillnad än man tror.

Bliss:

Bliss var den näst bästa eleven i sin åldersgrupp i hela Mombasa. Familjen hade inte råd att betala skolavgiften som är 900 kronor per år. De låg back ett helt år, och tyvärr var föräldrarna tvungna att låta Bliss utebli från skolan.

Nu har vi betalt skolavgiften och Bliss kan fortsätta sina studier. Pappan och hela familjen blev överlyckliga.

Prius och Kennedy

Dessa två bröder Prius 17 och Kennedy 13 har inte kunnat gå i skolan. Pappa död, mamma alkoholiserad och hon bor långt bort. 2 systrar som inte bryr sig   Prius tar lite småjobb för att få mat för dagen. Kan naturligtvis inte gå i skolan då. De bor i ett riktigt ruckel i slummen med hål i taket precis bredvid en sopstation som ständigt ryker av giftigt avfall.  Idag hittade vi ett bättre rum så de kan flytta dit och gå i skolan. Vi har köpt en ny våningssäng, madrasser samt sängkläder och handdukar. De skall nu visa att de satsar på skolan i tre månader och för den tiden har de skolavgift och mat.

Vad vill vi göra.

Det har varit mycket givande att engagera sig i detta projekt där man kan se att varje krona går oavkortat till eleverna. För varje utgift som har gjorts får jag ett kvitto från George.

Framöver så behövs det ytterligare pengar för följande:

  1. Skolböcker

Just nu har vi en skolbok per var femte elev. Målsättningen är naturligtvis att varje elev skall kunna ha en skolbok 

Budgeten för detta är cirka 10.000 kronor.

  • Elektricitet

Jag har tagit in en offert för att dra in el i skolan. Anslutningsavgiften är 3500 kronor. Elmaterial skolan kostar 4000 kronor samt arbetet kostar 1000 kronor.

  • Datorer

Här hoppas vi kunna samla in ett antal begagnade datorer som inte längre används och ta med oss till Mombasa under hösten.

  • Skolavgifter och underhåll till Prius och Kennedy

Prius och Kennedy kostar följande per månad:

  1. Hyra 400 kronor/månad
  2. Mat för 2 personer 900 kronor/månad
  3. Skolavgift 75 kronor/månad

Totalt 1375 kronor per månad.

  • Skolavgifter och underhåll till övriga barn

Det finns naturligtvis ett mörkertal eftersom behovet är så enormt

Om du känner att du vill hjälpa till med detta projekt där bidraget går 100 % till de som verkligen behöver det så är det bara att kontakta Roger 070 568 25 59 eller Stein 0708 755 934.

Varje krona redovisas med kvitto samt vad som köpts för pengarna.

Tänk på att även ett litet bidrag gör skillnad!

Roger och Stein