Här är inlägget som Facebook censurerade!

I början av april skrev jag det här inlägget på Facebook. Det delades över 470 000 gånger innan FB tog bort det, uppenbarligen för att det inte var politiskt korrekt.

Skrämmande.

I yttrandefrihetens namn kommer här en repris:

JAG ÄR SKITTRÖTT PÅ KRITIKEN MOT POLISEN!

Låt mig göra två saker klart redan från början, så att du som inte håller med kan hoppa av här, spara din tid och energi:
*Jag är, med några reservationer, en stor polisvän och många av mina vänner i Sverige och USA jobbar just med att upprätthålla lag och ordning i olika myndigheter.
*Jag är trött på mellanmjölksgnället som drabbar de poliskvinnor och män som varje dag och natt sliter på våra gator för att vi ska kunna sova gott och ha en vettig tillvaro, därför att ingen av belackarna hemma i soffan orkar resa sig och kontakta de politiker eller polischefer som fattar beslut. Ergo – ta din kritik till dem som bestämmer, eller var tyst. Skjut inte på pianisten, okej? Dessutom är det alltid lätt att tycka till när man inte är drabbad själv. Så börja med att fråga dig om du tycker att poliserna skulle ha skjutit angriparen om det varit ditt barn, din älskade eller du som varit hotad.
Nya tankar där? Bra, då går vi vidare.
Alltihop startade häromdagen, när Fadime Sahindals bror Mesut blev ihjälskjuten av poliser i Uppsala.
Mesut Sahindal hade, förutom att han kallat sin syster för fitta och hora och bankat hennes huvud i Stora Torget i Uppsala innan pappan sköt ihjäl henne, ett straffregister långt som en gata. Mesut hade blivit dömd för bland annat våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande, utpressning, grovt vapenbrott, rattfylleri, narkotikabrott och olaga hot. Likaså för att ha skjutit (!) den sambo han har barn med – samma kvinna som han nu greps för att ha hotat i hemmet, trots att han hade kontaktförbud.
Det här handlar om vem som får skuld för något, och varför.
Enligt politiskt korrekta media var Mesut den sjätte som blev ihjälskjuten av svensk polis på drygt ett år. Men vi kanske ska komma ihåg att de som dog inte blev ihjälskjutna hemma i soffan när de matade katten eller skötte om sina barn. Var det inte för att de hotat andra människor till döden, viftat med vapen, gjort utfall med knivar mot poliser?
Det finns något som heter att ta ansvar för sina egna handlingar.
I dag skriver min författarkollega Lars Wilderäng kort och klokt på nätet:
”Några enkla tumregler för att undvika döden:
1.Bär inte vapen illegalt
2.Om du bär vapen, hota eller angrip ingen
3.Om du bär vapen eller andra livsfarliga föremål, angrip eller hota inte poliser
4.Om polisen säger till dig, släpp vapnet
5.Om polisen skjuter varningsskott, släpp vapnet
6.Om polisen skjuter dig, släpp vapnet
7.Svårare än så är det faktiskt inte.”
Och han har alldeles rätt.
I snart 40 år har jag till och från följt polisens arbete genom reportage i bland annat Sverige, Tyskland och USA. När jag bodde i Los Angeles följde jag specialstyrkor som jobbade i ghetton regelbundet i nästan sex månader. Efter varje slitsamt nattpass undrade jag stillsamt varför i helvete någon ville göra det jobbet för de pengarna?
Samma sak gäller här. En stor del av mina vänner är poliser. På gatan, på kriminalen, på tekniska roteln, på SÄPO och andra avdelningar.
Jag fattar inte hur och varför de orkar rota i misären på samhällets botten dag efter dag, natt efter natt. Jag förstår inte varför de inte för länge sedan tappat all tro på mänskligheten. Speciellt inte gatugänget som efter nattpassen kommer hem med piss, spyor och gulsot på uniformen efter att ha blivit slagna, hotade, mobilfilmade och kallade för mässingsbögar och nazistsvin.
Men jag beundrar dem och är djupt tacksam över att de finns därute när jag sover. För att de försöker skydda mina tonårsdöttrar, ta bort rattfyllona och svinen som tjänar miljoner på att våra barn knarkar ner sig.
Skydda, hjälpa, ställa tillrätta.
Och så ibland, som i all annan verksamhet, händer plötsligt en katastrof och något hamnar utanför all kontroll. Som häromkvällen, då en man med långt straffregister, som tidigare på dagen hotat den flickvän han tidigare skjutit, kommer emot poliserna med en kniv i varje hand.
Sätt dig nu i soffan och var duktig, för det var ju inte du som behövde fatta ett beslut på några sekunder.
Visst borde man ha kunnat prata honom tillrätta? Visst borde tre duktiga poliser ha kunnat hitta en annan lösning än att skjuta honom?
Jag är tacksam att jag inte var en av de tre poliserna. Om någon hade gjort ett utfall mot mig med två knivar i händerna så hade jag haft sekunder på mig att fatta ett beslut.
Få knivar i magen eller skjuta.
Jag hade skjutit.
Med facit i hand är det lätt att kritisera. Nu rasar både Leif G W Persson och tidningarnas kolumnister – som vanligt med korsade armar och övertygande blickar – mot polisvåldet som orsakade en mans död. Och i efterhand, när man dessutom sluppit att vara på plats, är det alltid lätt att ha rätt.
En av de värsta är Aftonbladets Oisin Cantwell, med yrket att till vardags vara världsmästare oavsett ämne. Med armarna i kors ryter han nu till och skriver att ”Nu är det hög tid att ta tag i det här på allvar”. Varför det inte var lika viktigt för honom i förra veckan eller månaden, framgår inte.
Cantwell inleder sin krönika med att kritisera: ”Bara några timmar efter den senaste polisiära dödsskjutningen är diverse experter och förståsigpåare ute i tidningar, radio och tv och har självsäkra åsikter om allt mellan himmel och jord.”
Därefter gör han omedelbart samma sak själv, allt medan han försöker jorda professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, som sannolikt är aningen kunnigare i ämnet än den unge Cantwell. Och Cantwell spär omgående ut sin kritik med mellanmjölk. Istället för att stå för sina åsikter kryddar han sitt inlägg med gott om ”tänkbart”, ”möjlighet”, ”inte oproblematiskt”, ”möjligen rimligt”, ”jag har ingen aning om”.
Han avslutar med att myndigt påpeka att ”åtgärder måste vidtas”.
Tack, Cantwell. För ingenting.
Nu kommer vi nämligen till pudelns kärna.
Jag tillbringar en del av mitt liv i den amerikanska delstaten Florida, och där har mina vänner poliserna extremt tydliga och helt andra instruktioner än här: Om någon hotar en annan människas liv, så skjut. Och om du skjuter så skjuter du för att döda.
Värt att debattera, men omöjligt att missförstå.
De unga kvinnor och män som här kämpar sig igenom utbildningen på Polishögskolan i Sverige möts istället av ett yrkesliv där inte ens deras arbetsgivare ställer upp bakom deras rygg när något går fel, vilket är satans sorgligt.
Som jag tjatat tidigare: Det är lätt att sitta i radhussoffan, rapa öl och tycka till. Men om du är 27 år, nyutexaminerad polis och plötsligt blir knivhotad till livet av en påtänd dåre som nyss kört kniven i någon, finns det inte tid för rapningar och politisk korrekthet. Det är du eller han. Nu.
Så till den nuvarande debatten. Så kallade elpistoler, eller tazers, som används av mina amerikanska polisvänner, skickar 50 000 volt genom kroppen på en gärningsman och gör honom eller henne förlamad under en tillräckligt lång stund för att man ska kunna komma fram och sätta på handbojor.
I Sverige har Rikspolisstyrelsen hittills varit skeptisk till att utrusta poliserna med Elchockvapen. Huvudanledningen har varit att det inte finns tillräckligt med forskning som visar att en användning av tazers skulle minska det dödliga våldet.
Jag vet inte. Jag är ingen expert.
Men något vet jag: DEN debatten ska INTE föras av kvällstidningsjournalister, MOT de poliser som städar våra gator och torg varje dag och natt – till skitlöner. Den debatten ska föras mot och av dem som fattar beslut.
De tre poliser som häromkvällen avlossade de dödande skotten mot Mesut Sahindal mår sannolikt inte särskilt bra i dag. Inte bara har de dödat en annan människa, nu ska de också gå igenom en lång process av förhör och utredningar. Mina tankar går lika mycket till dem som till Mesuts stackars mamma Elif som inte bara förlorat Fadime, sett sin man bli mördare utan också nu förlorat sin son.
I den här tragiken finns bara förlorare.
Men sparka inte på de nattpoliser som kallades till platsen och hotades till livet.
Sparka på din politiker, om du orkar resa dig ur soffan.

Dela det här:

94 svar på ”Här är inlägget som Facebook censurerade!

 1. äntligen en vettig sak att läsa om på facebook . Fortsätt så lägg gärna ut mer . O håller med hur fan orkar dom jobba med det .

 2. Yttrandefrihet gäller tydligen bara dig, inte ens journalister får ha yttrandefrihet. Om journalister är okunniga är du det också. Inte ens ordet yttrandefrihet förstår du.

   • Bertil! Vad får dig att bli så arg? Tycker du ska ”spy din galla” hemma i din soffa 😛

  • Journalister tror sig veta allt, detta har inget med yttrandefrihet för varken Dag eller Osian. Osian tror sig vet vad man ska göra och kan allt, sen så behöver han stilla sin hunger efter att få vara i rampljuset.

   Nä detta är bra skrivet för dem som sig veta hur man ska göra när någon kommer rusandes med ett höjt vapen. Du ska prata lugnt med verdebörande och få denne att stanna och lägga ner vapnet och lägga sig på marken. Är det någon som antingen är påverkade av någon drog eller så pass psykiskt instabil så hjälper inte prat, du ska handla på bråkdelar av en sekund. Du ska få en överblick av situationen, du skall överväga dina handlingar och sen ska du agera. Sätt dig i den situationen så ser du att det inte är så lätt som Mr Osian verka tro att det är.

   Detta har inget med yttrandefrihet att göra men ska man yttra sig i press så kom med något vettigt isf att bara rapa ur sig en massa skit och tro sig veta allt.

   Tack för ordet.

  • Bertil, jag tror du gör det klassiska misstaget att blanda ihop kritik av någons åsikt med kritik av någons rätt att framföra sin åsikt. Det förra innebär att du diskuterar det den andra parten sa. Det senare innebär att du aktivt hindrar den andra parten från att uttrycka sig. T ex genom att rapportera inlägg på Facebook, anmäla vad någon säger till polis eller granskningsnämnder, klottra över reklam, eller på eget bevåg vägra att dela ut post som brevbärare. (Fallet med SD:s valreklam.) De metoderna är vanliga på vänsterkanten och kallas lite halvfräckt så där ”utomparlamentarisk aktion”.

   Att kritisera vad Oisin Cantwell säger hindrar honom däremot inte från att fortsätta att säga det, och är däremot knappast en attack mot hans yttrandefrihet, bara mot hans åsikt.

  • Ursäkta? Ingenstans i texten står det att journalister inte får ha yttrandefrihet och att det bara ska gälla skribenten. Jag stödjer till fullo din rätt att skriva det här inlägget, fastän du har fel. Att säga att någon har fel, att säga att någon talar utanför sitt område av expertis är inte detsamma som att säga att dom inte får tala.

   Du har rätt att tala och skriva, du har yttrandefrihet. Du har däremot inte friheten att ha fel och inte bli bemött på det.

 3. hej.
  vi var alla så chockade och alla tyckte det var så hemskt när Fadime fick sätta livet till för sin kärleks skull,,och då tyckte säkert gemene man att han borde lämnat jordelivet redan då.Så att han fick sätta livet till nu när han fortsätter att bete sig som svin, det finns inget att säga om det,,Polisen gjorde alldeles rätt i sitt ställningstagande. Och jag kan inte mer än säga tack till polisen tack för att dom gör vad dom kan för att låta oss sova gott om natten. Och säga tack till dig som säger det som ingen av oss andra gör med risk för att hamna i blåsväder. Mvh Thina

 4. Det finns rötägg inom poliskåren också som inte tas upp i inlägget. Typ dom som har misshandlat sina fruar o flickvänner. Står deras kolleger bakom dessa och tycker att detta är ok. För mej är dom inte dugg bättre än dom som tas upp i inlägget.

  • Förstår inte riktigt hur den här kommentaren matchar den text den avser? Relevans?

  • Det där har väl absolut ingenting att göra med inlägget….. är så jävla drygt med folk som ska ta upp en massa annat skit, som inte har nåt med saken att göra, bara för att ha något att klaga på.

  • Det finns rötägg i alla grupper du kan tänka dig, vad är din poäng?

   assar den 3 augusti, 2014 kl. 13:39 skrev:

   Det finns rötägg inom ’fotbollen’ också som inte tas upp i inlägget. Typ dom som har misshandlat sina fruar o flickvänner. Står deras kolleger bakom dessa och tycker att detta är ok. För mej är dom inte dugg bättre än dom som tas upp i inlägget.

   assar den 3 augusti, 2014 kl. 13:39 skrev:

   Det finns rötägg inom ’gruppen män’ också som inte tas upp i inlägget. Typ dom som har misshandlat sina fruar o flickvänner. Står deras kolleger bakom dessa och tycker att detta är ok. För mej är dom inte dugg bättre än dom som tas upp i inlägget.

   • ”assar den 3 augusti, 2014 kl. 13:39 skrev:” som förekommer två gånger i kommentaren var inte tänkt att vara med, personen skrev inte exemplen som förekommer.

 5. Ris till de fega, politiskt korrekta svin som troligen rapporterade inlägget på Facebook i tandem.

 6. Jag tänker fortsätta kritisera polismyndigheten så länge de inte klarar av jobbet.
  För det första kan den amerikanska (ordnings)polisen dra åt helvete, där har vi inga lärdomar att hämta annat än avskräckande exempel.
  Ta istället en titt på den brittiska och finska polisen, som tydligen klarar av att skydda befolkningen utan att behöva skjuta ihjäl folk i ny och ne.

  För det andra, avskaffa hålspetskulorna som infördes för att lösa det icke existerande problemet med genomskjutning. Jaktammunition är helt enkelt inte lämplig i polisiär användning.

  För det tredje är de flesta polismän sorgligt outbildade när det gäller våld. Det finns ingen annan förklaring till t.ex. fallet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10564198.ab
  En man fem meter ifrån polismännen, och med en midjehög smidesgrind emellan dem, blev skjuten till döds efter att föräldrarna begärt polishjälp med att föra honom till psykakuten. Ingen med någon större erfarenhet vad gatuvåld skulle känna sig särskilt hotad i det läget. Vidare finns det gott om klipp på youtube med företrädesvis kvinnliga poliser som viftar runt med sina batonger utan att få någon som helst verkan.
  Någonstans är det ett allvarligt systemfel när polisen idag tar ihjäl fler än de gjorde när de sprang runt med skarpslipade sablar… kanske något att återinföra?

  • Så du har gått polisutbildning och VET då att dom är såååå dåliga och outbildade?
   Skönt att se att vissa folk är så mycket bättre än andra. Eller tror sig vara det i alla fall.

   • Det är inte jaktammunition, sablarna var oskarpa och att vifta med batong på youtube sett från tv-soffan är inte värt att kommentera

  • Hur du ens kan jämföra polisens vardag i USA mot polisens vardag i England eller Finland, visar bara på en stor okunnighet om de olika miljöer dessa poliser jobbar i.
   När det gäller hålspetskulorna kan jag hålla med, och man borde istället tillse att polisen utrustas med fler alternativa ”vapen”
   Men också, att dra alla poliser över en kam och säga att de är sorgligt outbildade när det gäller våld är lite väl förenklat. Du drar upp ETT exempel. Har du funderat på hur många tusentals exempel det finns där polisen har löst våld på ett bra sätt. Det ursäktar naturligtvis inte när det blir fel, men att så enkelt dra fram ett exempel och säga att, ”så här är det” är oerhört okunnigt och arrogant.

   • Men du tycker att vardagen i Sverige liknar den i USA alltså helt i sin ordning att skjuter ?Polisen i England har inte det så lätt i alla lägen men dom klarar svåra situationer utan att behöver skjuter folk.Intressant!

    • Det handlar inte ett dugg om vad jag tycker. I den vackraste av världar skulle ingen dra vapen. Är det helt i sin ordning att polisen skjuter? Ja, om de blir hotade med vapen och det handlar om sekunder.
     Om polisen i England och Finland nu har funnit den perfekta, obeväpnade, fredliga lösningen så är det ju ett patetiskt missförhållande att resten av världens poliser har missat hur man alltid oskadliggör vapengalningar utan att skada dem eller sig själva, det håller jag med om.
     Men – tror inte på.

   • Lite löjligt det du skriver faktiskt.
    Jag hatar varenda liten småkriminell och skulle se att de utan pardon låses in på bröd och vatten i flertalet år för minsta lilla.

    Jag tycker Polisen ska få bära vapen med all rätt.
    Med tanke på vad näst intill all NLA (Non Lethal Ammunition) gör
    så är det fortfarande farligt för polisen att minska avståndet mellan sig själv och förövare. Framförallt om denne är drogpåverkad.
    Sen få får all NLA skjutas i flertalet skott för att få önskad verkan och det kan ses som polisbrutalitet av er måsskitar som klagar över våra beskyddares jobb!

 7. Är det inte så att i stort sett alla vet när man begår en kriminell handling eller? Om man sedan riktar ett vapen eller hotar en polis och hans uppdrag så borde man veta att det får konsekvenser. Om angriparen har ett vapen som pistol eller likvärdigt så handlar det om att försvara sig, eller? Om vapnet är en kniv så borde man kunna skjuta angriparen i benet eller benen alt armarna men jag vet inte hur pass duktiga polisen är när det gäller prickskytte. Sedan i pressade situationer så förstår man att det inte alltid är lätt att handla iskallt… de är människor! Jag tycker att våra poliser (till 98%) är beundransvärda som orkar se all misär, lyssna och ta del av alla glåpord- de får se stå ut med mycket hemskheter som många av oss inte förstår och… ja det finns ingen ände på det. Jag är en av många som beundrar våra poliser och den insats ni gör!

  • Glöm heller inte att en kula i benet inte på något sätt garanterar att en adrenalinpumpad knivman faktiskt stannar.

  • Det gjorde man ju…

   ”Mannen ska, när han blev konfronterad, ha börjat att gå mot poliserna.

   – Han hade en kniv i vardera handen, och man försöker först muntligt att få honom att stanna. Att ge sig, och släppa knivarna.

   Det ska mannen dock inte ha brytt sig om.

   – Man skjuter då varningsskott, vilket inte heller ger någon effekt. Pepparspray hjälper inte, och man skjuter honom i benet men han tar ingen notis om det, säger Kenneth Sundin.”

   läs hela artikeln här
   http://www.unt.se/uppland/uppsala/dodsskjutne-mannen-var-fadimes-bror-3088114.aspx

 8. Bra skrivet till största del, Men era löner är ju inte sämmre än någon annans i detta samhälle så där tycker jag det är förbannat gnälligt, Den dan alla sjuksköterskor och vårdpersonal får sin rättmätiga lön kan ni också börja gnälla, Inte alls lika mycket våld och sånt skit men det är et förjävligt tungt jobb som läggs på deras axlar och ofta är det överbelastat på våra sjukhus och underbemannat, äldrevården ska vi inte ens tala om, Det är misshandel via att inte hinna med en äldre person som fastnat på toaletten i 6 timmar, då det inte finns tilräckligt med personal på avdelningen, det är misshandel att en 18 årig tjej ska behöva jobba ett helt skift på akuten utan någon hjälp från kollega att tillgå då det är kraftigt underbemannat, och deras löner ska vi inte ens börja diskutera, Vi får möta svår misär osanitära angelägenheter varje dag genom att ptienter har magsjuka och det bokstavligen är bajs på både väggar och golv eller att patienter har någon annan rolig sjukdom som stayflokocker eller Hepatit hjälper ju inte riskfaktorn, Tycker ni poliser gnäller förjävla mycket om man nu ska jämföra vilket skitgöra ni måste hålla på med och vilket skitgöra vi vårdare har, Liknelserna är rätt stora men det är 2 helt skilda världar, men en grundlön för en sjukvårdspersonal är ju rena skämtet mer er polisers lön, Bara massa gnäll tycker jag när det kommer till lönen, Alla ni poliser visste mycket väl vilket jobb ni valt och vad som ingår i eran arbetsupgift, ni visste mycket väl vilken lön ni skulle få när ni började jobba, Ni har ju förfan valt att jobba med detta helt själva i slutändan, Gillar ni det inte, gå vidare till ett annat jobb som betalar mer, Och inte hör vi vårdpersonalen lägga upp sådana här gnällbrev offentligt för att man ska tycka synd om en, nej lite måtta får det vara, Ni valde själva att bli poliser och ni valde detta även när ni visste vilken lön ni skulle få, i övreigt har du ju helt rätt om dödsskjutningarna och så, kan inte säga emot där alls, men när det kommer till lönerna så skrattar jag högt och retsamt, Den dan sjukvårdare och vårdpersonal får en vettig lön ska ni poliser ochså ha den upprättelsen, vi är ju om ni tänker efter ofta i samarbete med varandra och vi tar hand om samhällets svaga och sjuka individer och även vi som får ta hand om dom offer efter en skjutning eller de offer ni skjutit ihjäl, så ni är inte särskillt speciella när det gäller sånt, Men till skillnad från er visste nog sjukvårdarna vad som kommer ske på ens egna arbetsplats och är förberedda på vad man kommer få se och vara med om innom yrket, Ni kanske borde informera era blivande kollegor som nu går polishögskolan om baksidan så att dom slipper bli så shockad när dom kommer i skarpt läge

  • Har aldrig förstått poängen med att ställa olika låglönegrupper MOT VARANDRA. Vem tjänar på det? Varför skulle en grupp som skyfflar skit för låg lön inte få säga ifrån bara för att det finns en annan grupp som också har det illa?

   • mmm. Vet inte vårdpersonalen om vilka löner och arbetsförhållanden som gäller för dem då?
    Gnälls ju en hel del där med, här ovan till exempel.
    Finns flera yrkesgrupper med motsvarande problematik,
    brandmän, militär m.m. Dåligt betalt och hög risknivå.
    Vill man ha en bra lön ska man nog undvika arbete i ofantliga sektorn. Om man inte blir administrativ betongkloss möjligen…

    • Tycker det ser ut lite som gnäll… Man vet väl vad man får för lön och jobbets förutsättningar när ger sig in i vårdyrket och jobbar med det frivilligt?

     Om man inte tydliggör och pratar om en dålig lön, hur skall man få opinionen på sin sida för att höja sin lön. Om man inte lyfter att man har dåligt betalt är man väl nöjd med sin lön?

     Jag tror nog det stressas och utsätts för mycket spott, våld och hot om våld i polisyrket. Jag vet inte vad en vårdare tjänar men det är förmodligen lika lite som när jag jobbade som det (bättre än en polis tjänade jag dock).

     • Tror inte att polisen någonsin har haft så dåligt betalt som ett vårdbiträde eller undersköterska.

  • Pelle Larsson, nu när du har skrivit en så lång kommentar känns det dumt att sänka den. Men det finns ett stort problem med den.
   För det första så är inte Dag Ohrlund polis så det är knappast polisen som lägger upp det här, som du kallar det, ”offentliga gnällbrevet”.

   För det andra så finns det ingen som helst rim och reson i att bara för någonting alltid har varit så (lönen i detta fall) så ska det fortsätta att vara så. Om ingen tar upp polislönerna så kommer det ju aldrig hända något? Vad är det som är svårt att förstå med det?

   För det tredje så kanske sjuksköterskor bör gnälla mer på lönen istället för att gnälla på andra som inte är nöjda med sin lön. Vilket de i och för sig redan gör men du verkar vara den enda personen i hela Sverige som har missat det.
   Dessutom fattas det drygt tusen sjuksköterskor i Sverige i sommar vilket till stor del beror på att många har flyttat till Norge där LÖNEN är mycket bättre.

   • Då kan väl svenska polisen också söka jobb i Norge?
    Fast jag tror inte norska polisen vill ha dit det svenska polisvåldet.

  • Jag håller med deg Pelle! Många kritiserar vårdpersonal för den jobb som dom gjör, hur dålig dom behandlar andra så fort det händer att en pacient blev glömmt.Ingen vill inse att det är för dåligt bemmanat och för lite tid. Själv jag är undersköterska och jobbar på en demens avdelning. Jag är både undersköterska, vaktmästare, frisör, ect och ect. Det finns mycke vi gjör som är inte våran jobb. Men vad är det vi får tilbaka, ju bara kritik, vårdpersonal glömmde pacienten. Pacienten blev dålig behandlat osv… Ingen ställer seg vid vårdpersonal sin sida när det händer at for exempel en dement pacient slår, eller forsöker ta strip grep runt halsen på en undersköterska. Kastar alla tind som kommer i händerna på personal och andra pacienter.Och så kommer familjen och klagar varför pappa/mamma blev inte ställt ordentlig. Ingen förstår hur farligt jobben kan vara för vårdpersonal. Och til slut man gjör så gått man kan för att alla ska ha det bra. Arbetsgivarna drar på personal, hälst vill sänka lön. Jag ser inte varför polis klagar at dom har farligt jobb. Dom har mycket mer rättigheter och gjöra mot en våldsam prson. Men vårdpersonal har inte det. Det är inte bara dementa pacienter som är våldsama, det är också friska pacienter. Vårdpersonal gjör så mycket dom kan för ata det skal vara bra. Att alla skal vara förnöjda, oansätt at vi är dålig bemannad. Det är ingen som ser det, alla ser det som passar dem. Och det finns andra arbets grupper som har lika mycket farligt jobb och är låglönegrupper som ingen vil höra av.Jag ser inte varför skal polisen klaga at dom är dålig betalda….

   • Jag har legat på sjukhus betydligt mer än jag önskat och i otaliga krönikor har jag skrivit att vårdpersonalen är mina hjältinnor och hjältar. Att ni har bedrövligt dåligt betalt är illa – men det ursäktar på inget sätt att poliserna på gatan i mina ögon är underbetalda. Tack för att du gör ett fantastiskt jobb!

  • Styckeindelning är alltid rätt…lika rätt som att poliser har rätt till verkningseld.

 9. Re: ”, med yrket att till vardags vara världsmästare oavsett ämne. .” Gäller många PK journalister faktiskt . .Många ord och lite action . .

 10. Folk är så veka. Avliva alla grova brottslingar istället för att slösa pengar på rättegångar och fängelsen.

 11. Behövs egentligen inga ytterliggare kommentarer. Skrivningen säger i stort sett allt. Tack för att någon vågar säga som det är. Gillar di inte detta så bli polis själv och fräls världen med din nya kunskap.

 12. Mycket välskrivet och bra att det får stor spridning. Det hela är väldigt enkelt nämligen och handlar om konsekvenser. Ge fan i att råna, hota och så vidare så slipper du högst troligt hamna i riskzonen för polisens vapen.
  Väljer du motsatsen så får du ta konsekvenserna.

   • Jaha du. Hur kommer det sig att Lenine Relvas-Martin blev skjuten av polis i ansiktet på nära håll då? För att efter lite granskningar och vittnesmål har det ju visat sig att det var rätt klantigt och helt obefogat att skjuta honom i hans vardagsrum (dessutom ljög visst några av de närvarande snutarna om vad om egentligen hände. Ojsan, liksom)
    Den dagen polisen fattar att nödvärn inte innebär att du lugnt kan skjuta någon i ansiktet på nära håll kanske jag som ung kvinna känner något sorts förtroende för dem..

    • Om du ser ett rån begås, eller att du haft inbrott i hemmet, eller får veta att ditt barn blivit misshandlat eller våldtaget, vem ringer du efter då? Tydligen inte polisen, eftersom du helt saknar förtroende för kåren. Jag antar att du tar saken i egna händer. Lycka till med det!

     • Har vi något annat val än att ringa polisen, oavsett vilket förtroende vi har för dem? Eller vad menar du?

 13. Mycket bra skrivet av en som har ”lite” hum om sakers natur och som varit med i svängen. Beskrivningen av polisens vardag med dålig polisledning, rädsla att yttra sig, dåliga löner, alla skällsord de behöver utstå, bli spottade på och hotade, och allt ifrågasättande som uppkommer vid händelser, det är deras vardag.
  Visst finns det rötägg: tjuvar, rasister, latmaskar, homofober, skjutglada idioter även inom poliskåren, (men rötägg finns på alla jobb) Och visst läggs undersökningar ibland ner för tidigt (åklagares beslut) och visst görs misstag i utredningar eller inte görs ordentligt.
  Men huvuddelen av poliserna är fantastiska människor, och precis som du skriver, inte heller jag fattar hur de står ut. Nu är det rätt många poliser som efter åratal ute bland buset inte orkar, utan börjar med inre arbeten. Fullt förståeligt. Jag har tidvis jobbat ute på nätterna och sett mycket av fredagar och lördagars fylleslag på stan och polisens arbete där. Och de ggr jag råkat ut för tråkigheter, har de poliser jag träffat varit superba, hjälpsamma och förstående.
  Och jag kan inte ens föreställa mig hur det är att komma först till en svår olycksplats, att ta sig in i lägenheter där mord och självmord begåtts eller behöva ta hand om svåra misshandelsfall.

  Jag undrar alltid stilla, om de som ondgör sig över polisen, som kallar dem för svin, som spottar på och nervärderar dem, om de skulle göra samma sak den gången de själva råkar ut för något, blir hotade, får inbrott, blir misshandlade eller något, vad som helst. Då skulle de nog vara tacksamma att få hjälp.

  Det är så himla lätt att kritisera, men jag brukar alltid säga: tänk tvärtom.
  Att det är du som blir attackerad/misshandlad, du som står framför en kniv, du som hotas till livet av din f,d. Du som blir knivskuren, du som får leva ett begränsat liv och inte kunna gå ut, du som måste flytta land och rike runt för att undgå hot. Skulle du ha medlidande med gärningsmannen/kvinnan, skulle du ifrågasätta polisens agerande när de försöker hjälpa dig.

  Dag, du skriver här ovan: ”Så börja med att fråga dig om du tycker att poliserna skulle ha skjutit angriparen om det varit ditt barn, din älskade eller du som varit hotad”
  Jag skulle vilja ”vända på steken” lite, och sända en fråga till alla dem som sitter på nätet och öser ur sig sitt näthat mot t,ex människor som döms för pedofili. De skriver saker som ”skjut den jäveln”, ”koka hen i olja” o,s,v Undrar om de skulle tycka detsamma om det var deras barn eller deras föräldrar som var förövaren. Skulle de vilja att deras barn eller pappa/mamma blir skjuten eller kokad i olja. Tror knappast det
  Man hoppas alltid att människan ska vara så begåvad att hon kan tänka lite längre än näsan räcker, men ibland verkar en del ha råkat ut för kraftig starr.

 14. Vidrigt att en sådan här text skall censureras. Jag anser att polisen i de allra flesta fall gör ett jättebra jobb. De skall inte behöva bli hotade till livet. Jag har själv bara bra erfarenheter av polisen, både i Sverige och i USA, där jag tillbringra en stor del av mitt liv. De har mitt stöd!

  • Och varför anser du att det är bra med censur? Framförallt om du bott i USA? Dags att vakna, kanske…

   • Öhm?? Läs om läs rätt? Han skrev att det var DÅLIGT att texten hade censurerats.

   • Eh nämnde han att det var bra med censur? Vad jag kan utläsa av inlägget står det att han uppfattar censuren som vidrig..

   • Jag tror du läste hans kommentar fel. Han skrev ”vidrigt”, inte ”viktigt”. Annars har du skrivit en fruktansvärt bra artikel! Fantastiskt att se en så pass impopulär åsikt lyftas fram. Självklart finns det rötägg inom poliskåren också precis som på alla andra yrkesplatser, men den stora majoriteten sköter sitt jobb bra!

   • Robert ovan skrev ju inte att det var bra att den censurerats utan att det var vidrigt…? Dessutom skriver han ju att polisen gör ett bra jobb. Läs kommentaren igen…

   • ”Vidrigt att en sådan här text skall censureras”

    Admin, tror du läste fel, den här personen är emot censur.

   • Här läste jag alltså fel i brådskan och svarade fel. Jag ber om ursäkt, Robert!

 15. Mycket bra skrivet, Dag! Tråkigt att det raderats från Facebook, men det kan man väl nästan vänta sig med alla förståsigpåare som ränner runt och anmäler allt mellan himmel och jord som inte passar in i deras världsbild.

  Min högst personliga åsikt är att den svenska polisen alldeles för sällan skjuter varnings- och verkanseld mot brottslingar i vårt land.
  Precis som med all kunskap, praktisk som teoretisk, så ger övning färdighet.
  Och nej, att stå på skjutbanan och nöta nödvärnsdrag från sju meter gör väldigt lite eller ingen nytta för den dagen du faktiskt hamnar i en situation.
  Visst, man vet definitivt hur vapnet fungerar och reagerar, men varje situation är i smått eller stort unik, vilket gör att man borde få möjlighet att öva mer dynamiskt, mer tillämpat.

  Jag anser också att Less than Lethal-vapen såsom Tazer borde vara ett självklart alternativ i en modern rättsstat.
  ”Tänk på de med pacemaker” sa RPS etiska råd för några år sedan.
  Själv tänker jag mer att om man har pacemaker så hamnar man förmodligen inte i en situation där en polis tvingas välja mellan verkanseld och Tazer, med beaktande att polisens motpart kanske möjligen i värsta fall har pacemaker.
  Det är ett urbota korkat resonemang, tycker jag.

  Jag säger inte att jag ”vet” hur det är att vara polis, men jag har nog ett ganska bra hum efter sex år som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana.
  Att möta en knivbeväpnad person är bland det värsta man kan råka ut för, och om ni inte tror mig så finns det gott om videos på bland annat YouTube som borde få er att ta reson.

  Hur snabbt springer du själv en sträcka på fem meter?
  Ställ en vän fem meter bort och spring med tom toarulle eller något, försök hugga vännen i bröstet.
  Vännen ska låtsas hålla i en pistol utan kula i loppet. Lycka till.

  Med det sagt anser jag också att Polismyndigheten förtjänar massiv kritik för sitt sätt att hantera sådana här situationer, med chefer som faller till föga för journalister, gissningsvis av rädsla för att av en högre chef bedömas ”olämplig” och bli omplacerad. Egen karriär framför allt, personal kommer det alltid komma mer av, tycks man tänka.
  Man borde istället se personalen som en investering; staten har plöjt ner X miljoner i utbildningskostnader för poliser, påbyggnadsutbildningar, ledarskapsutbildningar med mera, behåll personal och se till att de vill göra ett bra jobb.

  RPS förtjänar även, anser jag, kritik för många andra saker, bland annat sitt sätt att vara fruktansvärt fyrkantigt när det kommer till alternativa lösningar.

  Men, problemet i grunden är politiker, som försöker lösa långsiktiga problem, som t.e.x ungdomsbrottslighet, psykisk hälsa och arbetslöshet bland ungdomar, med kortsiktiga lösningar, som hittills fallit platt.

 16. Jag har många utländska ta vänner… Fantastiska människor som jag vill allt väl i livet men jag blir så förbannad och upprörd överblick och en del på övriga människor av utlänsk härkomst som inte följer våra lagar… Som utnyttjar systemet… Dödar sina egna och andras barn osv och v är så inskränkta vi svenskar vi tycker en massa som vi inte vågar stå för… Nu är det dags att ta tag i detta innan det är för sent.. Har aldrig varit säkrare på vad jag ska rösta på i år…. Vad fan skulle vi gjort utan poliser och räddningstjänst??? Nej detta är vårt land ut med alla som inte kan sköta sig och följa lagar… Och nej… Jag är inte rasist… Jag är svensk…!!!

 17. Bra skrivit Dag, Äntligen en människa med CIVICURAGE !!!! Det du säger är så sant. Vi skall tacka och hedra den polis vi har, som hjälper och skyddar oss. Så Ett stort TACK TILL ALLA POLISER för ert heders värda arbete ni gör tack.

 18. Måste bara säga att dina åsikter är väldigt bra, man märker direkt att du är en realist och inte någon som du beskriver det ölrapande soffsittare som kritiserar en polis agerande vid en livshotande situation.

  Kan dessutom tillägga att om du någonsin lyfter ett vapen eller en vapenatrapp som går att använda med avsikt att mörda mot vem som helst med en pistol el. liknande vapen blir du garanterat skjuten, om du överlever första skottet och fortsätter göra utfall motgår du hela principen med darwinism och har inte den grundtanken alla levande varleser bör ha – att överleva och föra sina gener vidare.

  Sammanfattat: Om du lyfter något som helst vapen mot polis, var redo på att bli skjuten. (Skadeskjuten eller dödad)

  Patrik BP Andersson skriver att de amerikanska polisiära myndigheterna inte kan lära de svenska något, där har han helt fel, de har att lära sig att inte straffa polismän som handlar i nödvärn och skyddar sig själva istället för att bli huggen. Om jag fick välja mellan en kniv i magen eller att skjuta ihjäl den våldsamma person som anfaller mig är valet alltid självklart, jag vill inte riskera att själv dö.

  • Bra skrivit och verklighets nära Joakim, Det brukar väl vara så enkelt att de som inte gillar polisen inte har särskilt rent mjöl i påsen. Det finns tyvärr så många naiva förståsig påare. som har väääldigt svårt att sätta sig in i en mycket allvarlig våldssituation förrrän de hamnar där själv, men då skulle det bli annat ljud i själlan. Jag är mycket tacksam att vi har en så bra poliskår i Sverige.

 19. Våld föder våld, gammal sanning. Norsk och Engelsk polis borde vara förebilder och inte US-hillbillies som, enligt rykte, idag är så feta att de inte orkar jaga någon utan skjuter istället….

 20. Att spela offer för censur och åberopa yttrandefriheten för att FB tog bort inlägget är ren sensationalism och ett billigt sätt att plocka sympatipoäng. Yttrandefriheten är den lagstadgade rättigheten att uttrycka sin åsikt utan att statlig myndighet lägger sig i, men denna utsträcker sig knappast till privatägda internetforum. Att författaren som erfaren journalist inte tycks känna till detta grundläggande faktum är anmärkningsvärt.

  • För mig blir censuren inte vackrare för att ett privat medium utför den, vare sig de kallar sig sociala medier, dagstidningar eller tv.

 21. Ska det vara så svårt?
  Retar man en tjur, så anfaller den. Samma med en stor hund och många andra djur. Alltså: Reta dem inte, då får du ta konsekvenserna.

  Hotar man en polis, som inte heller har för avsikt att sticka svansen mellan benen och dra iväg (som inte heller tjuren gör), så får man ta konsekvenserna.
  Gör du motstånd utan vapen – får du många blåmärken. Enkelt!
  Gör du motstånd med vapen får du röda märken. Enkelt!
  Gör du motstånd via dödande utfall får du i bästa fall en operation och i sämsta fall en kremering. Enkelt!

 22. Efter att man läst en del av de kommentarer som finns här så blir man faktiskt lite mörkrädd…jisses.

  • Ja det är sant, det finns många störda människor, mer än gemene man vet om i samhället Jag har i mitt jobb sett mardrömsliknande situationer, och dessa är INTE inlåsta utan rör sig runt gator å torg. helt fritt.

 23. Tack för blogginlägget Dag.
  Skönt att fler reagerar på hur polisen hängs ut när de gör sitt jobb. Jag länkade till detta inlägg i min blogg hoppas det är ok
  //Fattigbonddräng

 24. Äntligen! Jag kan inte förstå någon i något forum som försvara någon som bär hand på sin fru och syster. Som sedan dessutom är dum nog att lyfta vapen mot polis, den människan har ogjort sin rätt att vistas bland människor i samhället. Bra skrivet Dag.

  • Bra skrivit Staffan ! Håller med dig. meen du vet det så mååånga omogna personer som faktiskt inte vet ett dugg vad de pratar om. Som har liten erfarenhet av livet, det viktigaste är att munnen glappar på dem.

 25. Mycket bra skrivet varför skulle det här tas bort ? Är sanningen så svår att ta ?
  Det är sådant velande och åsikter är ju som bekant gratis och flödar som ett vattenfall speciellt när de som har åsikterna inte behöver ta ansvar. eller ens har kunskap då ska det tyckas men frågar man en kunskaps fråga blir det djävligt tyst .
  Är så tacksam att poliser finns ,vilket otacksamt jobb de har och värre och värre blir det .
  Det är som den vise säger: Gå i mina skor innan du uttalar dig .

 26. Tycker du det är farligt att ge en samhällsgrupp monopol på våld?
  – Om polisen agerar utanför regelverket och tar till onödigt våld, varför ska inte den andra få agera i självförsvar?
  – Om två poliser och två civila hamnar i bråk, utan vittnen och poliserna angriper de andra, hur skyddas dessa individer och varför väger polisens ord tyngre?

  Vad gör polisens liv värt mer än ”brottslingens”?
  – Har brottslingen ondhetsgener?
  – Är det givet att polisen historiskt sett inte genomfört, enskilt eller sammanlagt, värre dåd?
  – Spelar det någon roll om personen är drogpåverkad eller psykiskt sjuk?
  – Är det generalisering som avgör?
  – Är detta kanske bara sunt förnuft, naturens heliga lag?

  Varför känner du hellre sympati med en ”vanlig” människa än en person som lever under svåra förhållanden och varför är poliser undantag?
  För att förtydliga, varför tycker du att poliser bör få förståelse för sitt felaktiga agerande då de är pressade men inte desperat fattiga? Varför är individen som inte agerar (brottsoffret) värd mer än den som agerar(brottslingen) i t.ex ett personrån?

  Hatar du fattiga människor? Sparkar du helst neråt?

  Övriga funderingar, vad tycker du man ska göra åt de i din åsikt mindre kloka människorna i samhället? Ska de kastreras, avlivas, censureras eller fråntas sin rösträtt? Är det gener som ligger bakom deras bristande intellekt? Är det bristande utbildning och bär de i så fall själva ansvaret för detta? Ska alla människor åsiktsregistreras för att sedan åsiktskorrigeras? Om du mot förmodan inte tycker dessa människor skall behandlas annorlunda, varför förolämpar du dem och i så fall, ska du också förolämpas på liknande vis?

  Hoppas på svar!
  MVH Robert.

  • Robert,
   Du ger mig frågor som du borde ge din politiker och naturligtvis är jag ingen Fuckin´Answer Man men jag kan försöka svara på några. Svaren utgör mina egna åsikter och bör alltså inte klandras någon annan:
   1) Vad som är ”onödigt” våld är oftast alltför svårt för mig att avgöra, eftersom jag inte var där när det hände. Onödigt våld ska anmälas och utredas, tycker jag.
   2) Polisens ord väger alltid tyngre. Regel i vårt samhällssystem. Rösta emot eller bli arbetande politiker om du inte gillar det. Det är inte jag som skrivit reglerna.
   3) Svar på fem frågor: Jag är inte genforskare och kan inte svaret. För mig är drogpåverkan ingen ursäkt för att skada eller döda någon. En dokumenterat psykiskt sjuk våldsverkare dömd som sjuk till vård, till skillnad från i många andra stater. Jag hoppas att generalisering inte avgör domslut.
   När du frågar om jag hatar fattiga människor blir du tramsig. Mitt inlägg handlar inte om det. Det är så enkelt som att både fattig och rik har någon form av ansvar för sitt eget beteende och om du vid en poliskonfrontation hotar poliser med ett vapen trots att du blivit varnad, så riskerar du att skadas/dödas.
   Det är egentligen inte svårt alls.
   Alternativen till det du anför är, om jag förstår det rätt, något slags anarki där alla med all rätt springer omkring och gör det de gillar. Jag kommer med spänning att titta på hur det går, men jag kommer inte att vistas där.
   Grunden för hela mitt resonemang var en man med ett långt straffregister. En man som på alla sätt visat att han inte respekterar andra människor. En man som misshandlat sin syster och hotat henne, skjutit modern till hans egna barn och – efter frigivningen – trots besöksförbud hotat modern till hans barn, därefter hotat sin mamma och sin syster innan han gick till utfall mot polisen, med två knivar i händerna.
   Tycker jag synd om honom? Nej. Känner jag medlidande? Nej.
   Hoppas att jag besvarat dina frågor hyggligt.
   Men gör mig en tjänst – för en rak debatt om sakfrågan och kom inte med skitinlägg om att jag hatar fattiga. Sånt trams kommer jag inte att svar vidare på.

  • Svar till Robert (mina reflektioner):
   När polisen använder sig utav dödligt våld vid självförsvar så faller det under Nödvärn, det vill säga samma regler som gäller för dig och alla andra i landet.

   Är det inte rimligt att en person utsedd för att upprätthålla lag och ordning har ett något tyngre förtroende när det gäller ord mot ord?

   Ur ett samhällsperspektiv så är det fullständigt löjligt att påstå att en brottslings liv är värt lika mycket som en polis liv.

   Resten av ditt inlägg Robert är bara meningslöst och förtjänar inte att besvaras av någon.

 27. En anledning till att den kan ha tagits bort ifrån Facebook är att om något delas tillräkligt många gånger inom en viss tidsram så kan facebookbotar se detta som spam och blocka det för att skydda andra användare, det hände tidigare med en bildartikel om kinnovåld. Och det blev rabbalder för folk inte fattar varför de togsbort.

  Sedan är facebook ett privatföretag och yttrandefriheten gäller bara mot staten, att staten inte kan straffa dig för dina uttalande(eller ja, förutom hetsmot folkgrupp som sätter sig på tvären mot yttrandefriheten). Facebook har rätt att tabort vad dem tycker är opassande information för deras varumärke.

  • svara mig själv för att jag glömde:
   Bra skrivit, jag blir så trött på att folk klagar på polisensaggerande.
   det finns bra klipp där amerikanska poliser har tacklat personer med knivar, och det ska man inte göra, det är en fara för både polisen och personen som har kniven.

   Ett tydligt exempel som händer iår eller förra året är när några brottslingar kör av vägen under en broöppning och dör. detta skylls på polisen för att polisen jagade männen.
   Jag ser det mera som att idioter bergår brott och sedan kör ner i en kanal.

   • Den broöppningen har vi exakt samma syn på! Jag tror att vi blir fler och fler som vågar tycka i frågan.

 28. Varför har du lagt ansvaret på journalister? Om du nu är så insatt i ALLT, skjut inte budbäraren, gnäll på tidningsägarna. Varför skulle just deras verksamhet skilja sig från din när det gäller överordnade? Jäkligt mycket gnäll på andra, vad har du gjort för att påverka dina chefer och politiker?

 29. Skönt och befriande att höra någon som står upp för sin åsikt och sina tankar. Debattklimatet är allt annat än tillåtande för de med en avikande åsikt från medieetablissemanget.

Kommentarer är stängda.