Var tog yttrandefriheten vägen? Och – vart är Sverige på väg?

Plötsligt märker jag att Facebook – utan att informera mig – uppenbarligen raderat några av mina inlägg som inte var politiskt korrekta. Det första – publicerat i början av april och som delades över 470 000 (!) gånger – handlade om att jag var trött mot kritiken av den svenska polisen.

Det andra, publicerat bara för några dagar sedan, handlade om att vi nu ska belöna mördaren Doudou Ahoka med 20-miljonerkronorsvård och möjlighet till akademisk utbildning, som tack för att han torterade en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna till döds med ett järnrör i Ljungsbro utanför Linköping.

http://www.expressen.se/nyheter/dom-mot-34-aringen-efter-mord-i-ljungsbro/

Skrämmande, alltihop. Inte minst Facebooks agerande. Jag upprepar min Facebookvädjan här: Jag har dessvärre inte kvar originaltexten till det polisvänliga inlägget från början av april, så om någon av er läsare har det är jag ytterst tacksam om du mailar det till dag@ohrlund.se.

Nog om detta, för jag är arg igen:

För några dagar sedan såg jag en dokumentär om ett svenskt äldreboende. Medan läkare drogat ner halva pensionärsgänget med antidepressiva OCH felaktiga mediciner, berättade den sönderstressade personalen att de på grund av eviga nedskärningar inte kan ge de gamla några minuters prat eller hålla handen.

Samtidigt minns jag med ilska hur jag – under några av alla mina år i föräldraråd i olika skolor – satt och tjafsade med en ryggradslös rektor i en friskola om varför ungarnas oätliga mat (jotack, jag provade, och inte ens en gris skulle ha ätit det som Kleins Corner levererade. Lärarna åt det inte heller.) inte fick kosta mer än 17 kronor (!) per portion. Men kom igen, för helvete! Våra barn behöver näring för att orka igenom skoldagarna och kan du klara att äta lunch för 17 kronor?

Då så.

Nu kommer belackarna naturligtvis att gapa om att det inte är en relevant jämförelse, men om man jämför landets budget med en normal, svensk hushållsbudget så är det i högsta grad relevant:

Vi vet alltså att det kommer att kosta cirka 23 miljoner att hålla Doudou Ahoka inlåst i de 20 år eller så, som hans “livstidsstraff” kommer att utgöra. Till dessa miljoner kommer kostnader som jag inte har räknat in – rättegångskostnader, läkarbesök etc. Och ja – som alla andra har Ahoka möjlighet att studera i fängelset, från grundskolenivå till akademisk examen.

Låt oss runda av kostnaden oerhört snällt och lågt och säg att tortyrmördaren bara kostar oss 25 miljoner.

25 000 000 kronor.

Fundera lite över hur många portioner skolmat man kan styra upp näringen i för de pengarna. Hur många sjuksköterskor eller äldrevårdare man kan anställa. Hur många sjuka som kan få en bättre vård.

Till exempel.

Efter det här inlägget förväntar jag mig att bli kallad SD-anhängare, nazistsvin, kommunistarsle, facistgris, bögälskare, sosseas, moderatjävel, idiot, snutälskare, hjärndöd och allt det andra jag har fått höra tidigare.

Det är ok, ös på bara.

Vad jag vill ha sagt är det här: Fråga dig om du tycker att jämförelserna ovan är ok och relevanta. Fråga dig vilket samhälle du vill leva i och vad du vill betala för. Ställ skarpa frågor till ditt parti om vad de vill satsa pengar på, ty det är faktiskt val i september och det finns inte en politiker i Sverige som inte är svettig av nervositet redan nu.

Ställ frågor. Det är du som betalar. Vad får du för pengarna?

Och – vad VILL du betala för?

4 svar på ”Var tog yttrandefriheten vägen? Och – vart är Sverige på väg?

  1. Så ja, nu är Dag tillbaka igen i gammalt gott slag – härligt! 🙂
    Jag håller med dig och har liknande resonemang runt middagsbordet och grillen här hemma allt medan jag hetsar upp mig över vansinnet och bristen på logik i samhället. Ibland vill jag bara hoppa av samhället – jag blir så trött.

  2. Bra inlägg, de flesta svenskar delar din uppfattning, synd bara att de som syns och hörs mest inte gör det 😉

  3. Tack för att du skriver åt mig.Det är nog många som knyter nävarna i byxfickorna,och inte orkar säga ifrån.Och vi gamla och sjuka orkar ju inte,våra barn skulle vakna upp nu,innan de behver vård själva.

Kommentarer inaktiverade.