Konsten att råna en äldre, halvblind dam

Jag har skrivit om mamma förr och gör det igen.

Nu, för att någon stulit hennes smycken. Sannolikt någon från hemtjänsten.

Jag skriver för att hemtjänsten inte tar något ansvar och för att polisen inte inleder en förundersökning.

Ty vem bryr sig om en 93-årig, halvblind kärring i rullstol? Det finns ju så många andra som är viktigare i vårt nya samhälle.

Svar: Jag.

Bakgrund: Mamma är född 1921 och började jobba vid 16 års ålder. Hon är en av dem som byggt det här landet och har en gedigen utbildning. Hon har bland annat jobbat åt FN-organ, Flygvapnet och SEB, bland andra. Hon startade mot alla odds eget företag när hon vid 56 års ålder blev änka och har varit revisor åt några av Sveriges mest framgångsrika artister, bland andra ABBA och Lill-Babs. Nu vet du det.

Mamma bet tänderna i skrivbordet tills det sista av den behövliga synen försvann för två, tre år sedan. Hon deklarerade fortfarande åt människor och skrev framgångsrika överklaganden vid 90 års ålder. Vi kanske kan vara överens om att hon under sina 76 yrkesverksamma år har betalt in den skatt hon ska, och lite till?

Tidigare i år ramlade mamma några gånger när hon halkade i tvättstugan. Fram till dess hade hon helt klarat sig själv och inte legat samhället till last. Efter den senaste sjukhusvistelsen krävde jag att hon skulle få hemtjänst och cirkusen kunde börja. Eftersom mamma bor i en kommun som privatiserat allt, fick hon en tjusig katalog och nu skulle en 93-årig kvinna välja mellan en rad företag som alla förklarade hur fantastiska de var. Det var bara att blunda och peka, ty kommunens representant förklarade att hon hade yppandeförbud (!) när det gällde de företag kommunen sålt ut till!

Jag tänker inte trötta dig med all turer som varit sedan dess, bara önska både dig och mig att vi aldrig hinner bli gamla och sjuka nog att få leva under de synnerligen förnedrande förhållanden som råder när man till varje pris ska ”vårdas” i hemmet – detta av stressade, underbetalda människor som måste räkna minuterna vid varje besök. Mamma har bland annat fått veta att hon inte kan få kokt potatis utan enbart snabbris, just av tidsskäl. Detta vid den enda riktiga måltiden under dagen. Häpp.

Viktigt att påpeka, innan jag berättar resten: Trots sina fysiska tillkortakommanden är mamma helt klar i skallen och har ett ruskigt gott minne, vilket alla som känner henne kan intyga. Hon har också råkoll på vilka som är i hennes närhet och vad som händer runt omkring henne. Kanske är det just därför som den här historien blir så skrämmande.

Mamma upptäckte att någon, under perioden 20 – 28 juli 2014, hade stulit två guldringar, ett silverhalsband och ett par silverörhängen ur det plåtskåp där hon förvarar sina smycken. Till saken hör att de enda som vistats i lägenheten förutom hon själv under denna tid, var åtta olika assistenter från det privata hemtjänstföretaget. Till saken hör också att en av dessa åtta visat ett ohälsosamt stort intresse för att diskutera smycken med henne och krävde att mamma – som normalt sett aldrig sover middag – skulle sova middag just under den stund hemtjänstkvinnan var där. Till saken hör vidare att samma person försvann utomlands på semester i tre veckor ganska snart efter tiden för stölden.

Mamma anmälde stölden till hemtjänstföretaget som ”förhörde” de aktuella assistenterna. Efter hemkomsten hördes också den kvinna som varit mest på plats, visat intresse för smycken och förmått mamma att ligga i sängen mitt på dagen. Inte otippat nekade alla inblandade till att ha tagit så mycket som ett dammkorn från mammas lägenhet. Hemtjänstföretaget meddelade därefter att deras försäkring dessvärre inte ersätter stöld om det inte kan bevisas att det är deras anställda som stulit. Mammas försäkringsbolag betalar inte heller ut ett öre eftersom hon lämnat ut lägenhetsnycklar till ”främmande personer”, det vill säga hemtjänstföretaget.

I ett sista desperat försök att få upprättelse och dessutom fullfölja sina medborgerliga skyldigheter – något som mammas generation växt upp med kanske mer än någon annan – polisanmäler hon händelsen. Jag sitter nu med en femsidig anmälan i min hand, ett slag i ansiktet på en kvinna som begått misstaget att tro på det samhälle hon betalat uppbyggnaden för.

Jag utläser att en stackars nybakad polis fått ägna massor av tid åt att teckna ner en mycket korrekt och detaljerad anmälan. Denna har därefter skickats vidare till högre ort där en ”inspektör” snabbt och tydligt meddelat:

”Beslut: Förundersökning inleds inte. Skäl: Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Motivering: Förutsättningar för att styrka brott mot någon viss person föreligger inte.”

Det ligger naturligtvis en tragik i allt det här, inte minst i herr inspektörens syftningsfel i sista raden. Att brott begåtts mot någon viss person är nämligen synnerligen styrkt, herr inspektör´n.

Sverige 2014: Mamma platsar bra in i den kategori ”mängdbrott” som Leif GW Persson brukar prata om när han dessutom berättar att uppklaringsprocenten är ungefär fem. Dock handlar det här inte om en cykel som stulits i mörkret, utan om saker som försvunnit i en lägenhet där det, förutom lägenhetsinnehavaren, befunnit sig åtta kända personer under den aktuella perioden.

Jo, jo, jag förstår att det här inte är ett Sherlockfall som upprör större delen av befolkningen. Och jag struntar i örhängena, halsbandet och den ena guldringen. Saker är saker.

Men: Den andra guldringen hade en helt annan betydelse.

För mamma. För mig.

När cancern tog pappa, tog mamma hans vigselring och smälte ihop den med sin egen som ett tecken på deras decennier långa kärlek och trohet. Nu har alltså något as stulit detta kärleksbevis och omsatt det i pengar och jag vill inte höra en enda, jävla förklaring till varför det på något sätt skulle vara okej. Hemtjänstföretaget tänker inte gå till botten med saken och polisen anser det omöjligt. Jag tänker inte heller göra det, av ett enkelt skäl: Om jag skulle kunna få en människa att erkänna sig skyldig, så skulle jag därefter hamna i så mycket trassel att mina barn inte fick se mig på många år.

Senast i kväll frågade mamma bedrövat mig om det inte finns något mer vi kan göra. Hon kommer från en generation som till stora delar präglades av ärlighet och stolthet, även bland de fattigaste.

Vad skulle jag svara henne? Det är en annan tid nu, ett annat land. Jag skämdes när jag sa nej.

Avslutningsvis, om du nu läser det här: Jag vet vem du är. Jag vet hur du finansierade dina sommarlekar i Afrika. Ett gott tips: Håll dig långt, långt borta från min mamma i fortsättningen.

Och till det samhälle som sålt ut våra äldsta, svagaste och sjukaste:

Fuck you! Oavsett vilken partibeteckning ni bär.

 

 

15 svar på ”Konsten att råna en äldre, halvblind dam

 1. Så fruktansvärt! Hoppas att tjuven får betala tillbaka i någon form, hoppas att hon/han får lida lika mycket som din mamma. Och ja, jag säger också fuck you till dem förstört det samhälle som våra gamla byggt upp!

 2. Jag blir mörkrädd 🙁 Vilket samhälle vi lever i. Önskar att den som stal dessa smycken har en litet uns samvete och att detta samvete ger personen mycket jobbiga nätter.

 3. Det har gått utför med det Svenska samhället! Fängelset får man det nästan hur bra som helst när man har betett sig illa! medan de gamla som arbetat för samhället, för oss, för alla! bara får en massa skräp och blir orättvist behandlade. Jag är kanske bara en dum 17 åring men jag förstår inte hur folk här tänker.
  Förr i tiden hade man iallafall respekt för varandra och framförallt äldre även om man hade det lite sämre själv eller var en ”jättebra”tjuv skulle man ALDRIG komma på tanken att stjäla från någon som var äldre, eller hade problem.
  Det gör mig så ledsen att läsa sånt här.

  Jag hoppas din mamma får sin rättvisa och minst den speciella ringen tillbacka.
  Med Vänliga hälsningar
  Alex

 4. Finns ju ett antal individer som inte vet skillnad: PÅ MITT OCH DITT! Vidriga individer utan empati!

 5. Så sorgligt! Och vad maktlös man känner sig! Men troligtvis har tjuven gjort så här förut och med lite intresse från hemtjänstföretaget borde detta gå att lösa!

 6. Det är så vidrigt! Samma sak hände hos min mamma för ett par år sen, min pappas guldklocka han fick efter trogen tjänst och hans vigselring är borta. En femhundring, och säkert en massa andra saker vi inte märkt. Önskar man haft webbkamera, som en man satte upp hos sin mamma…

 7. Väldigt sorglig läsning och jag tycker oerhört synd om din mamma. Saker är saker som du säger men jag förstår hur vissa, som den ena guldringen, betyder mer än andra och mycket mer än sitt lilla värde i pengar. Jag har själv en älskad guldring som var min morfars vigselring. Blev jag av med den skulle jag bli helt förtvivlad.
  Krama din lilla mamma och det där med webbkamera som någon nämnde är kanske ingen dum idé.

 8. Kära Dag till din mamma vill jag beklaga att hon drabbats, min pappa som fick en akut demens för en tid sedan lades in på sjukhuset och där kom plånboken bort på grund av att ingen tog ansvar för patienten. Man ansåg att han var skyldig att se efter sig själv. Turligt nog kom plånboken efter många turer tillbaka, men på samma gång försvann hans guldkedja med tillhörande guldkors som han alltid burit runt sin hals och här känner ingen längre till detta smycke. Pappas demens gör att jag inte kan motbevisa att det stulits, men det vet vi att någon gjort då det var lätt att ta ifrån honom detta i hans utsatta läge. Vad jag vill komma till är att sammhället inte tar ansvar för de gamla mera trots att de gett ett arv till oss som vi använder oss av idag. Sorgligt. Hälsa mamma så gott från en vän som bryr sig.

 9. En vacker dag kommer verkligheten att skita tjuven i ansiktet! Tro mig..

  Om jag vore du skulle jag ta ärendet till någon av de du känner inom polisen. Rådfråga hur du ska göra.. Det har du antagligen redan gjort men jag vill verkligen inte acceptera att det ska kunna gå till såhär! Hoppas dina Mamma mår ok trots omständighetens!
  Kärlek & respekt!
  /Caroline

 10. Hej,
  Med en pistolpipa i munnen får man folk, som vanligtvis är tystlåtna, att brisera i ett crescendo av information……
  Dock är det inte tillåtet att nyttja dessa metoder i en rättsstat.
  Houston, we have a problem!!………..

 11. Det verkar allt mer som att tjuvar och banditer skall gynnas i vårt nya samhälle.
  Kan vi få veta namnet på detta så kallade vårdbolag så vi kan uppmana alla vårdtagare att byta till något annat.? Tar de inte ansvar över personalen, kan de inte få ha förtroendet att ansvara över våra föräldrar och släktingar.
  Beklagar er förlust, jag har själv blivit av med en liknande ring. Det är tur att jag inte har en aning om vem som låg bakom. För i så fall hade brott med all säkerhet kunnat styrkas!

 12. Varför inte placera ute ett DNA märkt ”bete” , alltså något som ser väldigt dyrt ut, som är märkt med polisens DNA metod, låt sen förövaren ta det, spåra det och se där. en fångat tjuv, det är nästan unikt, kanske det ger utrymme i någon rekordbok, 2014 fångades en tjuv.

Kommentarer är stängda.