Låt honom dö då, för fan!

Min fru och jag åker till polisen för att hämta våra nya pass. När vi beställde dem fick vi veta att vi inte skulle behöva stå i kö vid avhämtandet, det skulle ta ”två minuter”.
Lögn.
Efter tjugofem minuter har vi fortfarande inte fått hämta passen. Efter fyrtio minuter har vi riktigt bråttom därifrån.
Från bilen ser jag en man ligga livlös på gräsmattan på andra sidan gatan utanför polisstationen. Han ligger på mage, med armen under sig, i en konstig ställning.
Jag ringer 114 14. Berättar att jag nyss lämnat polisstationen i Sollentuna och vad jag sett.
Poliskvinnan: ”Har du varit framme och tagit kontakt med honom?”
Jag: ”Nej, jag satt redan i bilen och är försenad eftersom ni inte håller era utlovade tider och … ”
Poliskvinnan: ”Då får du ringa 112. Det här är ju ett akutärende.
Då får DU ringa 112.
Du.
Inte: ”Jag tar hand om det här” eller ”Ett ögonblick så kopplar jag dig till 112”
Okej. Killen på marken kan vara svårt sjuk. Teoretiskt sett döende. Eller död. Jag ringer 112.
Nu är det alltså inte polisen längre. Utan SOS Alarm. Den milt uttryckt omtalade organisationen.

Till saken hör att min fru under många år arbetade som larmoperatör på SOS på den gamla goda tiden när telefonnumret dit var 90 000. Jag har hört alla hennes berättelser om det ansvarsfulla arbetet, hur kollegerna hjälpte varandra och hur man långt före gps:en försökte förstå var folk ringde ifrån för att kunna lotsa ambulanserna rätt.
Det var då, det.
Nu går tonerna så här: Jag förklarar för SOS-kvinnan vad jag sett, och var.
SOS-kvinnan: ”Har du varit framme och undersökt mannen?”
Jag: ”Nej. Jag såg honom från bilen. Jag ringde polisen. De sa att jag skulle ringa er.”
SOS-kvinnan: ”Jag behöver adressen.”
Jag: ”Ledsen, nu kan jag inte hjälpa dig mer.”
Jag lägger på.
Nu tycker du kanske att jag är en obstinat, självisk jävel. Må vara. Men:
Jag har nu försökt prata med polisen som dels tycker att jag ska göra deras jobb, dels tycker att jag ska ringa vidare när de kunde tagit hand om saken med ett klick.
Dels har jag då lydigt ringt SOS Alarm som också tycker att jag ska göra deras jobb, och att jag dessutom ska leka telefonkatalog åt dem.
SOS-kvinnan sitter framför ett datasystem jag inte ens vill gissa priset på – jag vet bara att jag har varit med och betalt det – det finns EN polisstation i Sollentuna och hon orkar alltså inte slå fram den adress hon ska leverera till ambulanspersonalen.
Jag berättar det här för min fru som skakar på huvudet och muttrar något om hur det var förr.
Själv tänker jag.Bruden på polisen orkar inte bry sig. Bruden på SOS orkar inte heller bry sig.
Bra. Låt honom dö då, för fan.
Jag tänker på den nyligen vitt spridda inspelningen av samtalet till SOS där en ung kille skriker förtvivlat att han blivit skjuten tre gånger, bland annat i munnen.
Och SOS-damen svarar:
”Men hur kan du prata om du blivit skjuten i munnen?”
Sverige 2015. Det ser illa ut, hörni.

28 svar på ”Låt honom dö då, för fan!

 1. Man vill bara gråta! Vad är det för fel på folk i dag? 🙁 Jag behöver en tidsmaskin!

 2. Dag, du får ursäkta men jag blir förbaskat trött på klappjakten på SOS.
  Din okunskap lyser starkt!

  Såhär är det:

  Som uppringare till SOS skall man kunna svara på 3 enkla frågor

  VAD är det som har hänt?
  (det kan du knappast ge svar på om du inte ens bemödar dej att vara så pass medmänsklig så att du tar reda på det innan du ringer 112!)

  VAR är platsen för det inträffade?
  (tja, var skall man annars skicka lämplig enhet?)

  Vilket telefonnummer ringer du ifrån?
  ( Mycket bra om SOS operatören förlorar kontakten med dej, eller behöver ringa dej för att få fortlöpande info medan rätt enhet är på väg fram)

  Om man inte ens tar reda på VAD som hänt så gnäll inte på SOS!

  Vidare så kan jag tala om att den SOS operatör i fallet med den skjutna killen som media blåst upp till dårskap i kvadrat har inte gjort något som helst fel!

  Konstigt att din fru som f.d SOS operatör inte upplyst dej i hur det går till vid ett inkommande SOS-samtal på 112! Då hade ditt blogginlägg kanske varit mer seriöst än att framstå som en gnälltriad utan substans värt namnet!

  När man ringer in till SOS 112 och påkallar hjälp så har man som operatör alltid en kollega på medlyssning för att snabbt kunna larma ut rätt enhet medan samtalet fortgår!

  Detta innebär att SOS operatören och dennes kollega kan tala med varandra utan att uppringaren hör deras samtal sinsemellan.
  SOS operatören och kollegan har samma bild på larmbordet uppe och kan båda skriva i text i inforutan, medlyssnande operatör sköter ev. utlarmning av enheter som bedöms vara av vikt att skicka fram till uppgiven adress!

  Polisen skall ALLTID kopplas in på samtalet om misstanke om brott föreligger och de kan sitta tysta och lyssna på samtalet ,SOS operatören kan också koppla över samtalet till polisen som tar över och där välja att vara kvar i samtalet eller koppla bort sej. SOS operatören uppger alltid att ”de stannar kvar i samtalet” alternativt ”jag lämnar samtalet”. (polisen har sin egen utlarmningscentral – LAC)

  Det enda jag kan sakna i det samtalet är att SOSoperatören inte var lite tidigare med att påtala att medlyssning och utlarmning sköts samtidigt av dennes kollega, dock kan inte det i sig ”Hänga” SOS operatören öht i detta specifika fall även om mediala kanaler startat rabiata tokdrev mot SOS!

  Den enda som skall skämmas rejält i din blogg just nu är du, ingen annan!
  Du skall inte snacka om människosyn då du själv inte behagar gå fram och konstatera om personen ens behöver hjälp och isf vilken hjälp!

  Någon annan skall på dina vaga uppgifter skicka ut ambulans och läkarbil och polis – för att vara på den säkra sidan att inte fel eller för få enheter kommer till platsen- En kostnad på flera tusentals kronor /enhet/utlarmning – som DU, din fru, jag och alla andra skattebetalare skall bekosta.

  Sist men inte minst, varje SOS operatör har en handfull ambulanser att förfoga över,dessa skall de skicka på de fall där ambulans är befogat inte gödsla halvdant givna adresser med där de inte ens får veta orsaken än mindre vilken enhet som skall skickas då uppringaren inte behagar göra sin medmänskliga plikt och ta reda på vad för hjälp som behövs!

  Avslutningsvis, en jäkla tur att inte du eller din fru blev akut sjuka och behövde en ambulans strax efter,ty det kunde ju varit som så,att hade SOS operatörerna arbetat så som du efterlyser att de skall hade de redan gödslat stan med ambulanser och du hade blivit utan medan flertalet enheter var på larm de inte ens skulle varit på om SOS operatören hade fått rätt svar från dej och dina gelikar från början!

  Gör om – gör rätt!
  // Hälsningar från en f.d ambulansare samt SOSoperatör!

  • Allt det du nämner kände jag till innan.
   Det innebär inte att jag accepterar att bli illa behandlad av vare sig polis eller en larmoperatör.

   • Utifrån hur du ironiskt och nedsättande skrev ihop din artikel som jag har svårt att tolka på något annat sätt än respektlös och nedsättande av SOS , raljerande osv så undrar jag så klart hur otrevlig du själv var, hur okunnig du själv var när du ringde 112?

    Vad jag förstår att ditt svarsinlägg så anser du att du kan bete dej hur som helst eller underlåta dej att bete dej tillräckligt adekvat så att SOS operatören har en chans i världen att ta rätt beslut på så urdåliga uppgifter som du enl egen utsago har lämnat?

    Nej,du, lite eget hyfs och vett från din sida hade inte varit felplacerat.Hela artikeln andas förakt byggd dåligt underbyggda kunskaper för de nedlåtande ord du fällt i artikeln.

    Vi är överens om en sak, man skall aldrig finna sej i att bli otrevligt bemött men lite självrannsakan ang sina egna tillkortakommanden av adekvat information hade varit på sin plats.

    Detta skrivet utifrån hur jag tolkar din text såklart,så du kanske är både kunnig,social och adekvat i verkligheten,men utifrån uppbyggnaden av artikeln som andas avsaknad av verklighetsbaserad fakta kan jag inte annat än underkänna artikel mer eller mindre totalt! Kasta inte sten i glashus…. 😉

    • I rest my case, Carin.
     Jag har all respekt för människor i räddningstjänsten men jag tror helt enkelt inte att du förstår vad jag menar.

  • Tack för ditt inlägg! Ibland blir man fundersam över en uppståndelse som bevisligen skapats i sinnesförvirrat tillstånd.
   Ofta upplever man tillståndet och jag får ärligt erkänna att jag själv kan explodera ibland.

  • Kan inte annat än hålla med. Man kan väl aldrig ha SÅ bråttom att man inte kan bemöda sig att gå fram till mannen? Samt att lägga på luren i örat på SOS med meningen ”Nu kan jag inte hjälpa dig mer” är brist på empati, dels för offret & dels för de som försöker göra sitt jobb.

 3. Kompisens son krockade utanför vår stads enda El-Giganten. Ungdomarna som var inblandade (alla runt 15-16 år) ringde SOS som ville ha gatuadressen. I 10-15 minuter sprang dom runt o letade efter vägskyltar, just där fanns inga… HELT OTROLIGT! Man blir chockad över dumheten och känner en enorm vanmakt! Nu gick det bra med grabben – men det är ju bara tur o definitivt inte tack vare SOS.

  • Inbillar du dej att SOS kan trolla?
   Det är INTE SOS som har skyldighet att se till att vägar är märkta det är annan verksamhet som har det ansvaret
   Som husägare så är det ens egna skyldighet att märka ut sitt hus med nummer så inte heller där är det SOS ansvarsområde!

   Givetvis måste SOS få klart för sej VAR folk i nöd befinner sej,då får man börja lägga pussel med frågor, med kartblad, vet man fortfarande inte alls var man är får man gå tillbaka och fråga var de senast kommer ihåg var de var och hur länge sen ungefär det var i tid samt var de var på väg – det är ett sätt att rama in ett tänkbart område s.a.s.

   Går inte detta och SOS operatören anser det vara ett skarpt läge så är det polisen som skall gå in och fortsätta försöka lokalisera plats.

   Skjut för tusan inte budbäraren,utan ta reda på fakta runt omkring och så kanske du också förstår att man kan inte få kred för åsikter som vilar på reptilhjärnbasis! Det jag menar är att man skall ha fakta först, uttala sej utifrån den ty då man, rent mänskligt, uttalar sej från känslor blir det inte riktigt rätt i slutänden,sen kan vi tycka vad vi vill om det ena och det andra,det är fortfarande fakta i målet som är relevant för om en debatt skall kunna leda till förbättringar!

   • För sista gången:
    Om jag informerar a) polis och b) SOS om att någon eventuellt kan befinna sig i ett nödläge, så tänker jag inte för en sekund finna mig i att bli snorkigt behandlad.
    Jag förstår att du anser dig sitta i en maktposition, men jag ser det inte så.
    Jag har full respekt för både polisens och ditt jobb.
    Men du kanske ska fundera över vem som betalar din lön.
    Det enda jag begär är normal hyfs.
    Vill du inte vara med på det så har jag inget mer att säga.

    • Givetvis skall man bemötas med hyfs,det var inte det jag motsatte mej. Skriver som du *IRMC* Jag har skrivit och kan eller vill du inte förstå vad jag skrivit så,nej, OK.

    • Fast Dag, du har inte någonstans skrivit hur du beteede dig i samtalen. Du vet det går ju båda riktningarna. Bara för du ”betalar” deras lön betyder ju inte det att du kan behandla operatörerna som skit.

   • Ingen begär att ni ska trolla.
    Men finns det bara en enda polisstation så borde väl SOS snabbt kunna hitta den?

    Jag har larmat SOS när jag såg en man ligga vid vägen, jag hade ingen som helst möjlighet att stanna, detta var i Tyskland. De skickade en bil på en gång och min beskrivning av platser var: A7 – tre km söder om Hamburg, de tackade och åkte.

 4. Fruktansvärt. Fruktansvärt att det finns alltför många inspelade samtal där operatörerna agerar sanningssökare i stället för hjälpare i nödläge…..
  Hur många ”brusringningar” är det värt för att hitta en ”skarp” uppringning”?

  Man måste ha total brist på empati då den som ringer verkligen, äkta eller spelat, ber för sitt liv.

  Tror inte att det räcker med utbildning här utan fastmer en nyrekrytering av personer med livserfarenhet och klipskhet. Gärna pensionärer som inte verkar passa in någonstans men som kan agera med ”Been There, Done That” dvs kan då det är uppenbart slå hål på den myt som presenteras men som oftast ”Keep it safe!”

  • Mitt förslag för att säkerställa en SOS operatörs sinne för vad som är skarpt läge och vad som inte är det är att man bara anställer folk som själva varit ute i fält och arbetat med räddningstjänst-de är helt klart bäst skickade, överlag, att vara en duktig SOS operatör! Givetvis måste man ha empati,men den får inte vara den enda allena parametern då SOS INTE har ambulanser eller brandbilar eller läkarbilar, helikoptrar att gödsla bygden med ( politikerbeslut)

   LAC ( Polisen) borde ha sak samma, poliser som varit ute i fält och har erfarenhet av verkligheten inom räddningstjänst!

   Visst finns det felaktiga beslut inom SOS operatörer såväl som andra yrkeskategorier, men när rabiata boulevardjournalister bedriver hatdrev mot t.ex SOS så vittnar det gång efter annan att de inte gett läsarna hela paketet,men likväl är läsaren inte källkritisk utan tror på det som dessa wannabee journalister skriver, man baxnar för naiviteten hos folk.

   Några exempel på där blaskor/bloggar/tv har bedrivit hetsjakt mot SOS/LAC är för ex antal år sedan då föräldrar till en psyksjuk son som löpte amok med machetes, han blev skjuten – poliserna hade bara idkat självförsvar,men drevet gick…varför det?

   VI har killen som körde ihjäl sej på MC i en tunnel, han var den som var faran för sej själv, sin flickvän, medmänniskor och givetvis måste polisen få stopp på honom,men han valde att fortsätta, drevet gick och det var polisens fel…hette det! Ingalunda – eget ansvar för sina handlingar och polisens skyldighet att skydda övriga medborgare berättigade dem till insatsen!

   Vi har killarna som körde åt helsike vid en broöppning, ja åter igen går drevet mot räddningstjänsten – varför då? Killen som körde har ett eget ansvar för sina handlingar!

   VI har den s.k 9 åringen vid bla Malmö centralstation ( han har härjat i Danmark och uppe i STHLM också) drevet gick i höga A – varför det? Skitungen var inte 9 år, han skall ha varit minst 12 år enl samma boulevardblaskor vid senare artiklar, han har betett sej som en urflippad idiot rakt igenom och mässat IS haranger där han låg och inte ville lyda vaktens uppmaningar. Vakten är frikänd-helt rätt beslut! Fattas bara annat…

   Vi har killarna som blev skjutna varav en i huvudet(uppringaren) inte heller här kan man ”skjuta” SOS operatören på mer än möjligen en punkt och det är att hon skulle , i ett tidigare skede, sagt att hon hade medlyssning av kollega som sköter utlarmningen… men drevet gick…

   Dessa och många fler, där lättkränkta, ”me-myself-and I-folk reagerar med reptilhjärnan och startar drev- vad liknar det? Skall man ha en åsikt skall den vara baserad på fakta,inte på känslor-allt annat är rättshaveri! Tur att våra domstolar, än så länge, baserar sina beslut på fakta istället för känslor. Tänk om våra boulevardjournalister kunde göra det samma men jag misstänker att de är inlindad i bomull och uppfostrad till lättkränkt individ som därmed saknar konsekvensanalytisk förmåga, saknar förmåga att debattera utifrån sakfakta då blir det allt som oftast väldigt galet fel!

   Detta var generellt skrivet och inte riktat mot specifik person.
   Där en SOS operatör de facto gjort något fel så givetvis skall bemyndigad person utreda och se till att liknande inte sker igen.

 5. När man bor på en liten ort, t ex Visby där det finns en El-giganten eller liknande, så e de skrämmande att sos begär gatuadress. Ambulans eller Polis vet var det ligger, så vid ett skarpt läge så e de lite overkill att begära gatuadress.

  • Tyvärr finns inte elgiganten på kartan och om man inte får ut en position så går det inte att gå¨vidare i ett ärende samt att ambulansen får inget i sin gps.
   Allt är väldigt mycket med komplicerat än bara gör sådär för man själv tycker det låter så.
   Ta reda på fakta först.

 6. Fantastiskt att SOS kan få kontakt med polisen omedelbart om de anser att det behövs. Under några år har jag haft anledning att ringa polisen tre gånger. Ingen av gångerna kom jag fram till en polis. Samtalen försvann ut i intet efter ett antal vidarekopplingar.

 7. Ännu ett exempel på hur myndigheter kvalitetssäkras och att medarbetare absolut inte kan göra något utan direktiv uppifrån. De anställda är robotar med arbetsinstruktioner och saknar drivkraft att fatta egna beslut överallt!

  • Dagis-stuk,! sen visst är det många som är kanonbra en å an,, men tacka vet jag 90000,,
   Senast jag behövde ambulans ,, som man absolut gör i sista hand, inte kul, så skickar de och lägger pengar på, att först skicka en Bedömningsbil,!!!!!! med två man, för att kolla om man verkligen behöver de, så i sista änden så behövdes 5 st personal från sos för att frakta mig till Akuten,, Bingo!!

 8. Google, Bing, Yahoo. Tre gratis kartor på internet – SOS borde kunna använda dessa eller något bättre.

  Ute i verkligheten finns dessutom röstigenkänning, så när den som ringer har sagt ”Sollentuna” och ”polisstation”, så borde adressen redan kunna vara framtagen av datorn.

  Alternativt kan man sparka ett tiotal personer på SOS och i stället anställa tjugo ungdomar med smart mobil. De lyssnar på alla samtal och hittar adressen inom tio sekunder.

  • Om du har så bra lösningar tycker jag du ska söka jobb på SOS som utvecklare så kanske du också får lite insyn i verksamheten att det inte bara är att säga ”äh vi kör på google maps”

   • Min fru arbetade på SOS i fem år och har givit mig en bra insyn i verksamheten.

 9. Det står i Bibeln att det inte är intelligent att tala om att det var bättre för.

 10. Dag jag förstår inte hur du kan gnälla på dessa operatörer när du själv lämnar platsen.
  Som du kanske fattar sitter ju dessa på en larmcentral och då är du deras ögon för att berätta vad som händer. Att sätta sig i bilen och åka räcker inte. Om det nu är så att personen ligger och död är det DU som måste hjälpa denne till det att medicinsk personal kommer fram. Så om personen nu avled är det på ditt samvete då du fullständigt sket i att gå fram och titta till denne person och om han va döende ge livsuppehållande hjälp. Försök inte att lägga över detta på någon annan.
  Att ta adress ingår i arbetsrutinen för att man ska få så lite fel som möjligt med att hitta vart hjälpen behövs. Att säga polisen är Sollentuna funkar inte då det inte är alla som vet om att det endast finns en Polisstation i Sollentuna. Det är inte svårt att gå till ett gatuhörn och säga vad det står på gatuskylten, fast det gör man ju om man lite medmänsklighet. Den du anser dessa operatörer som räddar ofantligt många liv varje dag men som du själv saknar då du inte orkade gå ur din bil.
  Dag nästa gång tycker jag du funderar lite hur världen funkar innan du grinar ut på internet och söker snyft kommentarer. Allt är inte svart och vitt.

 11. Till Sthlm och övrig mästrande SOS-personal: Vad är det för fel på er? Man är inte skyldig att gå fram till någon som ligger utslagen för att konstatera hur den mår. Om man bara passerar kan man heller inte veta vad som hänt. Men man kan göra som Dag gjorde – ringa polisen – efter hjälp.

  Har själv gjort det flera gånger och de kommer. Har väl haft tur med att larmoperatörerna haft huvudet på skaft. Jag är gammal och har inte fysiska möjligheter att gå fram och riskera att bli omkulldragen, eftersom jag då inte kan resa på mig utan hjälp. Jag ska inte behöva utsätta mig för någon form av fara i samband med att jag påkallar polis för att hjälpa en medmänniska.

  Ingen har rätt att kräva det av mig. Men att jag ringer efter hjälp, precis som Dag gjorde, är min moraliska skyldighet och jag har haft tur som sluppit träffa på några puckon på larmcentralen.

  Och det finns utmärkta kartor på internet som visar var polisstationer, brandstationer, privata firmor m m är registrerade. Till och med gamla tanter som jag kan på bara ett par minuter plocka fram vilken plats som helst i Sverige utan att ha exakt adress. mvh

Kommentarer är stängda.