Rätten att bada

Valborgsmässoafton.
Tid för vila. Och eftertanke.

När jag var ung var det oerhört viktigt att vara ute, oavsett väder. Och eftersom vädret traditionellt bestått av kyla, regn, storm, snö eller hagel – vinterns sista hjälplösa protest mot våren och sommaren – betydde Valborg i första hand att – frysa.
Det var då.
Nu en önskan om att bara få vara inne. Ta det lugnt. Slippa pinsamma fyllon, raketer och någon lokal förening som desperat försöker sälja något man inte vill ha.
Den gamles, bittres rätt att slippa.
Underbart.
Så – tittar på tv, för omväxlings skull. Först en gala till förmån för barn som har det svårt i andra världsdelar.
Funderar en stund över det där. Har sett liknande tv-program i exakt femtio år nu och undrar varför det inte blir någon ändring, med tanke på alla insatser som gjorts.
Världen skickar hjälp till utsatta områden. Massor av hjälp. Miljoner. Miljarder.
Läget är lika illa.
Beror det fortfarande på att generalsekreterarna i hjälporganisationerna tjänar sjukt lika mycket som Bengt Westerberg gjorde, och lika skamlöst som han stoppar pengarna i fickan trots full pension? Eller på att korrumperade människor i hjälpområdena stjäl det som kommer dit innan det når de behövande?
Vad vet jag – en fluga i universum? Jag ser bara resultatet.
Bedrövande.

Så – debattprogram i ettan, allt enligt den nya normen. Avbryt folk, låt ingen få prata klart. Kör MTV-stuket: Klipp-ny bild-klipp-ny musik-klipp-ny video-klipp ny människa-klipp-ny bild-klipp…
Vem som helst kan få ett epilepsianfall av det där.
Hursomhelst. Debatten får mig omedelbart att må illa.
Saken:
Kvinna i slöja kräver att hennes kommun ska avdela en dag i veckan i badhuset för muslimska kvinnor. Naturligtvis får inte ens manliga badmästare närvara då.
En manlig badmästare med asiatiskt utseende undrar på fullt allvar om hon vill kränka män genom att stänga ute även dem som har livräddande funktion, från bassängen denna dag.
På fullt allvar svarar kvinnan ja med hänvisning till att ”många” av de kvinnor som vill ha det så här, är skattebetalare.
Jahaja.
Tänk tanken full ut. Från och med nu gör vi så här i alla kommunala badhus:
*En dag viks för muslimska kvinnor som inte vill bada i samma bassäng som män
*En dag viks för katolska kvinnor
*En dag viks för ortodoxa kvinnor
*En dag viks för kristna kvinnor
*En dag viks för homosexuella kvinnor
*En dag viks för handikappade, amputerade kvinnor
*En dag viks för kvinnor med klaustrofobi
*En dag viks för kvinnor med svår ångest
*En dag viks för kvinnor med sociofobi
*En dag viks för feminister som kräver att få bada topless
*En dag viks för nakenbadare, både män och kvinnor
Nu viker vi – i jämlikhetens och den politiska korrekthetens namn – lika många dagar för män som för kvinnor.
Helt plötsligt behövs det tjugoen dagar i veckan per badhus.
Då har vi ändå inte tagit hänsyn till transgenderpersoner, transsexuella, Jehovas Vittnen, före detta mördare, allergiker, astmatiker, lungsjuka, amputerade, människor med vattenskräck, sexualrädda, neurotiker och en hel bunt andra människor som av olika skäl kan vara obekväma med att vistas i samma lokaler som andra, inte minst i vatten.
Nä. Muslimkvinnorna har företräde.

Min bakgrund är lite märklig. Jag har två svåra whiplashskador och dessutom har jag varit delvis förlamad och rullstolsbunden efter en felaktig operation i ryggen, där en läkare inte hade klart för sig vad han gjorde.
På grund av detta har jag under en rad av år genomgått flera smärt- och rörelserehabiliteringar på olika ställen (och märk väl att jag aldrig har stött på någon i vårdpersonalen som har kränkt eller vägrat en patient på något sätt – tvärtom! Vårdpersonal kommer forever att vara mina hjältinnor och hjältar!).
På en del av dem har – tack och lov – träning i varmvattenbassäng varit det som räddat flera av oss.
Nu har jag en hälsning till kvinnan i slöja, hon som kräver ensamrätt i bassängen en dag i veckan:
Testa att bli påkörd av en bil.
Det gör ont så-in-i-helvete, oavsett vilken religion du tillhör.
Testa efter det att neka att kliva ner i en bassäng, där kroppen inte väger något, för att få röra dig på det enda sätt du kan.
Med människor av annat kön, religion, politisk tillhörighet eller annan blomsterkärlek än du.
Om du inte kan tänka så långt, har jag ett gott råd:
Bygg ett eget badhus för egna pengar.

Eller stanna i badkaret.
Men missförstå inte Sveriges synnerligen frikostiga religionsfrihet med att du har rätten att bestämma vem som ska få bada i ett kommunalt badhus.
Någon jävla ordning får det ändå vara.
Frågor på det?

5 svar på ”Rätten att bada

 1. Jag kräver reserverade badtider för griniga,ondsinta,cyniska,bittra gamla gubbar! Får vi sällskap,Hr Redaktör?
  Grumpy Old Bastards Rules OK!

 2. Tidigare var jag 100% emot kvinnotider, med basis i att vi fått hit kulturer där tydligen enda sättet att för dem att få lära sig simma var att inga män fanns i närheten. I helsicke heller! De är i SVERIGE!

  MEN … så fick jag höra, att för åtminstone vissa grupper har det mer handlat om att överhuvudtaget bada/simma i stor bassäng, något okänt där de kommer ifrån, så med en begränsad tid på någon timma eller två, så insåg man att det var rätt kul och övergick till att bada allmänt. Så jag är väl numer enbart emot kvinnotider till 99%.

  Övriga som vill ha kvinnotider enbart för att det inte är tillåtet med män i närheten i kulturen, de kan hålla sig borta. Samt att det ska hållas efter de sliskiga äckel, testosteronhannar, som har blivit fler, nästan undantagslöst från ungefär samma områden med samma kultur. Ut med dem!

  Så, det var mitt bidrag till den ’ökade rasismen’ i landet.

 3. Väldigt träffande och bra formulerat. Jag instämmer, men en liten avvikelse/motkommentar.

  Gör en liten stund – säg två-tre timmar – till kvinnotid (ej muslimtid). Det finns kvinnor som av vissa anledningar är rädda för män, som inte vill visa sig utan kläder för män, som inte känner sig väl till mods i närheten av män. Dessa kvinnor borde kunna få en liten stund i badhusen/simhallarna utan en massa män som ”glor ögonen” ur sig.

  Tyvärr är det till övervägande del män som trakasserar kvinnor – så där gör jag en generalisering. Låt kvinnor få slippa män en liten stund och få vara sig själva.

  I rättvisans namn så går det ju att göra ett par timmar kvinnofria också – för de män som vill bada utan kvinnor.

Kommentarer är stängda.