Ofrid

Enligt de senaste siffrorna jag såg, mördas i snitt en svensk kvinna i månaden av sin man. Det gapas och skriks en del varje gång det händer, men det debatteras alltför lite dagligen och vi får inte veta mycket om vad myndigheterna gör för att skydda kvinnor och barn från män som är galna i huvudet. Med besöksförbud och modern teknik som fotboja borde det inte vara så knepigt att hålla de här männen i nacken.

I brist på debatten dyker det däremot då och då upp – ofta en manlig – tosse som anser att alla män har ett kollektivt ansvar för våld mot kvinnor. En lika befängd idé som att alla skulle ha ett kollektivt ansvar för alla brott som begås.

Våld i nära relationer, kallas de där kvinnomorden närmast poetiskt och av svårbegripliga skäl. Ett lika märkligt uttryck som de jag vill avskaffa omedelbart – hedersmord och hedersrelaterat våld.

Mord är nämligen mord och våld är våld. Det ligger ingen som helst heder i att slå ihjäl någon, allra minst sin egen dotter, för att man inte gillar det hon gör. Punkt slut.

Jag har just läst färdigt Du ska dö – en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal, flickan som för alltid ska förbli en martyr efter det svineri hon utsattes för.

Boken är skriven av Uppsalajournalisten Ulf Broberg och Fadimes advokat Leif Ericksson och under tiden jag läst den har jag också hunnit bli bekant med de båda och haft flera samtal med Leif om hans roll och Fadimes liv.

Du ska dö… är välskriven, öppenhjärtig och får mig att pendla mellan förtvivlan, raseri och förvåning när jag ser de svagheter i vårt samhälle som gör att vi inte förmår skydda de här flickorna – och i vissa fall pojkarna – så att de får leva ett tryggt liv.

Redan 2009 publicerade Ungdomsstyrelsen en rapport som visar att 70 000 unga (och ingen vet hur stort mörkertalet är) i Sverige är oroade över att de inte ska få gifta sig med vem de vill. Ungdomsstyrelsen skriver: ”Omkring 70 000 ungdomar riskerar att bli gifta mot sin vilja visar Ungdomsstyrelsens kartläggning Gift mot sin vilja. Det är främst tjejer som oroar sig över att inte själva kunna välja partner. Många av de unga tror också att de skulle bestraffas av föräldrarna om de vore homo- eller bisexuella.”

Längre fram i rapporten kan man läsa: ”Tvångsäktenskap är kopplat till normer om kvinnlig oskuld och används för att styra flickors och kvinnors sexualitet. Flickorna begränsas i sitt handlingsutrymme och pojkarna fostras till att kontrollera sina systrar. Det här påverkar ungdomarnas hela livssituation. För vissa av dem är tillgången till utbildning, arbete, inflytande, delaktighet och fritid starkt begränsad. Flera av dem är utsatta för mycket psykiskt och fysiskt våld.”

Något som hör hemma i Sverige 2013? Naturligtvis inte.

Fadime Saindahl, som mördades av sin pappa Rahmi på kvällen den 21 januari 2002, bröt mot en massa oskrivna regler i släkten. Hon levde efter svenska normer, krävde att få vara en fri kvinna, hade svensk pojkvän, uttalade sig i tidningarna och höll föredrag för riksdagens ledamöter. Allt det där skulle hon enligt släkten – med undantag av systern Songül – inte ha gjort.

Du ska dö är ett skakande dokument som alla borde läsa. När jag för en tid sedan lyssnade på Leif Erickssons föredrag om hans vänskap med Fadime och hans roll som hennes advokat blev han så rörd att rösten bröt, trots att det gått nästan tolv år sedan Rahmi utan att tveka satte två kulor i sin dotter. I boken säger Leif bland annat:

”Jag har varit advokat i många år och haft många ärenden, men hon var nog den moraliskt mest modiga klient jag haft någon gång. Hon var absolut bergfast i sin övertygelse och hon ville leva sitt eget liv. Hon var ju den i familjen som skaffade sig en utbildning och ville ut i det svenska samhället.”

Långt före mordet hade Fadimes pappa Rahmi och brodern Mesut dömts för olaga hot mot Fadime – Rahmi till 120 dagsböter och skadestånd, Medut till skyddstillsyn med övervakning, och skadestånd för att han mordhotat Fadime per telefon och kallat henne ”jävla hora”.

Bara en dryg månad senare, när Fadime kommer gående över Stora torget i Uppsala, får Mesut syn på henne, skallar henne och knäar henne i ansiktet så att hon blir liggande på marken, där han sparkar henne i huvudet och på kroppen.

Leif kan berätta att Mesut, långt efter mordet på Fadime, upprätthållit sina våldstraditioner och fortfarande betraktas som den man som upprätthåller familjen Sahindals heder. Dels har han varit delaktig i en gruppvåldtäkt på en 14-årig flicka, dels har han dömts för att ha skjutit sin egen, svenska flickvän.

Jag hävdar att allt våld är lika illa. Men lika envist påpekar jag att våld och mord inte för en sekund ska få försvaras med ordet heder. Vad sägs om tvärtom – att den gärningsman som nämner ordet heder under förhör eller i rättegång får en extra straffmoms på fem eller tio år? Det borde sätta stopp för vansinnet.

Leif Ericksson har en lång och gedigen erfarenhet när det gäller att försvara våldsverkare, mördare, rånare och pedofiler. Men när jag frågar honom om han skulle kunna försvara en pappa som har mördat sin dotter svarar han:

“Aldrig. Inte efter det som hände Fadime.”

Läs boken och engagera dig i protest mot att ungdomar ska behöva leva i skräck för sina föräldrar och syskon i Sverige 2013!

 

Läs Ungdomsstyrelsens rapport här:

http://www.ungdomsstyrelsen.se/att-bli-gift-mot-sin-vilja

Boken Du ska dö hittar du bland annat här:

http://www.adlibris.com/se/bok/du-ska-do-en-dokumentar-berattelse-om-mordet-pa-fadime-sahindal-9789187319051

 

 

 

 

2 svar på ”Ofrid

  1. Tyvärr är det fler än så min vän. Hela sjutton stycken per år mördas av dom män som dom haft någon form av relation med, ofta en kärleksrelation och också ofta barn med.
    Min senaste bok handlar om samma trista ämne om än i mera dramatiserad form. jag hoppas ändå öppna några ögon för dom vidriga mekanismer som gör det så svårt och farligt att bryta sig loss. Det är sällan “bara” att ta ut skilsmässa, att sälja ett hus, begära enskild vårdnad om barn …

    “Tills döden skiljer oss åt” för den som vill läsa.

    Det är bra att vara arg ibland 🙂
    Ingrid

Kommentarer inaktiverade.